Изследване на градския транспорт в Бургас

- неделя 28 октомври 2012 от ji преглед на авторите в Бургас > Анализи
Проектът за Интегриран градски транспорт на Бургас вече се изпълнява. Договорът за доставка на нови автобуси е сключен и в началото на следващата година очакваме първите автобуси Соларис да пристигнат и да тръгнат по улиците на града. Ясна е и компанията, която извършва проектирането на бързата автобусна линия, новите автобусни станции и велоалеите. Британската Mott MacDonald има опит с подобни проекти и според договора би трябвало да приключи с проектирането през януари 2013. Въпреки очакваното представяне за обществено обсъждане на идейния вариант на проекта в средата на месец септември все още това не се е случило. До преди седмица-две по основните пътища в Бургас все още се извършваше броене на преминалия трафик и вероятно забавянето на обществените обсъждания си има достатъчно сериозни причини.

Според вероятното задание за проектиране би трябвало като резултат от изпълнението на проекта да получим бърза автобусна линия с обособени бус-ленти по голяма част от маршрута си. Тя ще тръгва от Меден Рудник, ще преминава по ул. Христо Ботев, Стефан Стамболов и ще се разделя на две направления - за комплексите Изгрев и Славейков. Трябва да се модернизира напълно началната спирка в Меден Рудник, да се изгради напълно нова Автогара Юг, която да стане централна точка за градския транспорт и да се изгради чисто нова централва автобусна спирка до Бургаския Свободен Университет. Освен бързата линия ще бъдат създадени и други 3 нови подпомагащи автобусни линии. Ще бъдат изградени четири пешеходни надлеза - до Окръжна болница, на колелото на Мираж, при магазин Джъмбо и на Димитър Димов до Английската гимназия. Освен всичко това ще има и система за контрол и оптимизиране на трафика, електронни билети, табели показващи информация в реално време по спирките. Ще бъде обновено и автобусното депо.

нови улици

За да се получи всичко това ефективно и полезно естествено са необходими сериозни проучвания на транспорта, трафика и инфраструктурата в Бургас. Нещо, което вероятно вече е направено от експертите. Предлагаме ви едно аматьорско проучване проведено с помощта на GPS и софтуер записващ маршрути и даващ статистически данни за записаните тракове. Записаните данни са по маршрутите на градския транспорт в Бургас в направленията Център-Меден Рудник (Ц-МР), Меден Рудник-Център(МР-Ц) и Център-ж.к.Славейков (Ц-СЛ). Записите са правени в почивни и делнични дни по линиите на Автобус 211, Тролейбус Т1, Тролейбус Т2, Микробус 2 и Автобус 12. В това проучване ще сравним няколко фактора, които според нас определят качеството на обществения транспорт. Това са - трафика по улиците, инфраструктурата, определянето на точния маршрут и условията, които предлагат превозните средства.

Таблица с всички данни

Трафик

Особеност на движението в Бургас е, че в почивните дни улиците са изключително спокойно. Почти липсва какъвто и да е трафик. Простото сравнение на пътуването в делничен и почивен ден би дало отговор на въпроса как и доколко влияе трафика върху обществения транспорт. Сравнението, което правим тук е за три линии от градския транспорт - Автобус 12, Автобус 211 и Тролей Т2, като използваните превозни средства са еднакъв модел за дадената линия. Графиките показват скоростта спрямо дистанцията по маршрута. Това което не се визуализира на тях е времето и за това допълнително сравняваме времената за изминаване както на точно 9 километра от маршрута, така и на отсечката от 2 километра измерено от Централна ЖП Гара по улиците Христо Ботев и Сан Стефано(Стефан Стамболов) . Времената при това сравнение са зависими и от броя пътници, за това според нас данните за Автобус 12 са най-показателни. И при двете измервания с тази линия са били обслужени приблизително равен брой пътници, докато при Автобус 211 и Тролей Т2 разликите при делничен и почивен ден са значителни. Разликата в изминаването на разстоянието от точно 9 километра на 12ката при слаб и натоварен трафик е цели 6 минути. 4 от тях са натрупани в 2-та километра по Сан Стефано/Христо Ботев. По броя на случаите, в които скоростта е падала под 10км/ч и се е вдигала над 35 км/ч лесно се вижда от къде идва това. Разликата във времето за престой делник-празник също е значителна, като най-голям престой автобуса е имал в делничния ден на кръстовището на Трапезица където изчаква няколко цикъла на светофара.

нови улици

При Автобус 211 разликата във времената на изминаване на 9 километра при почивен и делничен ден е 5 минути. Тук трябва да се има предвид и факта, че през почивния ден са обслужени и двойно по-малко пътници. Все пак нашият анализ на графиката ни води към извода, че проблема с трафика по линията е съсредоточен в централната част на града. Цели 2,5 минути от закъснението при натоварен трафик идват от 2-километровата отсечка по улици Стефан Стамболов/Сан Стефано/Христо Ботев. След моста на стадион Черноморец графиките за делничен и почивен ден са приблизително еднакви, като прави впечатление, че най-бавната част от целия маршрут е след влизането на автобуса по уличките на Меден Рудник и там нещата общо взето не зависят от трафика.

нови улици

При тролея Т2 разликата за изминаване на 9 километра е 3 минути, което е най-малка стойност за трите превозни средства. Тук особеностите са, че тролеите са най-старите и амортизирани превозни средства от трите сравнявани и дори без трафик скоростта им при всяка неравност на пътя пада почти до нула. Освен това тролеите са най-некомфортните превозни средства и най-малко популярните. В почивния ден от голямото съчленено Volvo са обслужени едва 15 пътника и всичко това при интервал на движение надхвърлящ 20 минути. На много от спирките тролеите изобщо не спират поради липса на качващи се и слизащи пътници. Вероятно това обяснява и приблизително равните времена с автобуса в почивен ден въпреки по-ниската скорост. Маршрута на тролеите е доста по-дълъг от приетите за измерване 9 километра и чак след 9тия километър той навлиза в малките улички на Меден Рудник където скоростта му на движение е безумно ниска. За последните 2 километра от маршрута си тролеите се движат средно с под 20 километра в час.

нови улици

12ката (Tedom C12G) е най-новото, пъргаво и бързо превозно средство от трите. Като имаме предвид, че при тази линия разликата делник-почивен ден, както и времето за престой в делничен ден са най-голями в сравнение с другите два и вземем под внимание факта, че по-голямата част от маршрута на 12ката минава през централната зона на Бургас може да направим извод, че трафика е проблем основно в зоната на улиците Мария Луиза, Иван Вазов, Булаир, Стефан Стамболов и Демокрация. При 211ката разликата във времената идва основно от минаването по Стефан Стамболов/Сан Стефано/Христо Ботев/Иван Вазов.

Инфраструктура

Според заданието за маршрута на бъдещата бърза автобусна линия част от трасето ще бъде с обособена автобусна лента. Такава би трябвало да има по Тодор Александров, Захари Стоянов, част от Стефан Стамболов и Сан Стефано. Бус-лентите са средството обществения транспорт да не зависи от трафика. Според извода ни от предната точка обаче трафика е от по-съществено значение в тази част от бъдещия маршрут, по която бус-ленти не се предвиждат. Бъдещите обособени ленти ще бъдат по улици, които и в момента са достатъчно широки и по които почти липсват забавяния от светофари или пешеходни пътеки. Там проблеми няма. Ако погледнем графиката за движение в делничен ден на Маршрутно такси 2 по трасе, което почти напълно съвпада с бъдещото трасе на бързия автобус ще видим, че от 17 падания на скоростта под 20км/ч само 3 са на местата с бъдещи бус-ленти. Вероятно летния трафик по транзитните пътища, част от които влизат в маршрута, малко би усложнил условията, но подобрението на инфраструктурата на тези места няма да даде чувствително подобрение на времето за обслужване. В същото време от графиката на движение на лек автомобил по маршрута на Автобус 211 в почивен ден ще видим, че от 15 падания на скоростта под 20км/ч цели 12 са в отсечките ул. Христо Ботев - Иван Вазов и малките улички в Меден Рудник. Явно е, че това са местата, където автобусите трябва да се движат с предимство и по собствени трасета за да постигнем сериозен ефект. В центъра в момента вероятно средно на 200 метра има светофари и пешеходни пътеки защитени с легнали полицаи. В 2та километра от маршрута на 211 по Стамболов, Сан Стефано и Ботев има 7 светофара и 4 пешеходни пътеки. За да бъдат автобусите ни наистина бързи в тази част от маршрута си трябва пешеходните пътеки да бъдат заменени с подлези или надлези и светофарите да бъдат оптимизирани за да дават предимство на автобусния транспорт. Изграждането на подлези по този проект не се предвижда, а заложените надлези са много далеч от споменатите вече проблемни улици. Пешеходните пътеки дори да бъдат премахнати остава навика на гражданите да пресичат улиците на забранени места, което също ще пречи на обществения транспорт да е наистина бърз. Решението на проектантите в тази част трябва да даде отговори, които ние в момента не можем да измислим.

Лек автомобил по маршрута на 211
нови улици

Маршрутите

Маршрутната схема на бургаския градски транспорт определено има проблем. Спецификата на града е определила всички маршрути да се припокриват в огромна степен. Картинката наистина е много странна за незапознат човек, след като по ул. Христо Ботев минават цели 12 линии от градския транспорт. По Демокрация, Булаир, Индустриална, Стефан Стамболов и Иван Вазов нещата са подобни. Транспорта в Бургас е мислен по схема, така че да можеш да пътуваш от първата до последната точка на маршрута ти без да сменяш превозно средство. Всичко това най-вероятно води до много ниска ефективност. В момента по направлението Център-Меден Рудник вървят почти напълно покриващите се линии 211, 2, 2А, 1, Т2. Разпределението на пътниците е според малки разлики в маршрута и условията, които предлагат превозните средства. Тролеите се движат празни. Въвеждането на една бърза линии и нова система за таксуване има шанса да промени всичко това. Внедряването на билети, които важат за определен период от време изглежда като добра идея. Тя така или иначе този вариант е достатъчно популярен в цял свят и се прилага успешно. Бързата линия като гръбнак на бъдещата транспортна схема плюс три помощни линии плюс тролейбусните линии могат да вършат добра работа с минимално дублиране на маршрутите. Купуваш си билет, хващаш подпомагащия автобус, който обикаля даден район и прави връзка с бързия автобус. На първата обща спирка се прехвърляш на бързата линия със същия билет и тя за минимално време те отвежда до целта ти. Без необходимостта всички линии да обикалят целия град по едни и същи маршрути. Според събраните данни от записаните маршрути, тролейбусите са изключително слабо използвани. Логично звучи, след като бързия автобус ще заобикаля Комлука, тролеите да останат единствения транспорт там и както до момента да правят връзка на две места с бързата линия. При положение че пътниците там реално не са много и всичко това естествено съчетано с предвиденото вече обновяване на 40-50 годишния тролейбусен парк в Бургас.

нови улици

Различните превозни средства

Този анализ е труден поради наличието и на субективни фактори. Големия процент на припокриване на маршрутите дава възможност на пътниците да избират вида на транспорта си. Нищожната атрактивност на тролейбусите ги прави по-рядко използвани и съответно това въздейства върху времената им за престой по спирките. Вероятно поради това записаните времена за Т2 и 211 и средните скорости изглеждат много близки. Всъщност усещането е че тролейбусите се влачат и друсат ужасно. Маршрутните таксита макар и използващи сравнително нови микробуси Isuzu са също неудобни заради малкото пространство. Някой от пътниците опират с глава тавана. Също така цената на билета при тях е по-висока и билетите се продават от шофьора, което води до забавяне по спирките. Въпреки всичко това тяхната пъргавина и маршрут предлагащ заобикаляне на Комлука водят всъщност до съкратено време за обслужване. Маршрутките са най-бързия вариант от центъра до Меден Рудник и за това обикновено са достатъчно натоварени а в пиковите часове са препълнени. От измерените данни се вижда, че по-новите и комфортни превозни средства превозват при всички случаи повече пътници и въпреки това успяват и да се движат по-бързо. За 9 километра в почивен ден Автобус 12 е с 1 минута по-бърз от Тролей Т2, макар че минава през повече светофари и е превозил 5 пъти повече пътници.

Във всичко това не е много ясно как ще се впишат частните транспортни компании. Бургасволан, която обслужва линиите до отдалечените квартали изглежда вероятно да запази дейността си, но маршрутните таксита на Комфорт ще се дублират с бързите автобуси и не е изяснено каква ще бъде съдбата им. Не е ясно и какъв е договора в момента и до кога е срока му.

Естествено всички измервания направени тук, както и изводите са съвсем непрофесионални и далеч от претенциите за пълна точност. Измерванията са еднократни, което ги прави не чак толкова надеждни. Използваната техника и софтуер също не са на професионално ниво. Все пак смятаме, че в общи линии изводите не са далеч от истината и би трябвало вече да са взети предвид от проектантите разработващи бъдещия вид на обществения транспорт в Бургас. Линковете по-долу са към всички GPX тракове, така че всеки може да ни намери грешките и да си направи свои изводи.

Таблица с всички данни

Автобус 211 Ц-МР делничен ден - изображение - трак
Автобус 211 Ц-МР почивен ден - изображение - трак
Автобус 211 МР-Ц делничен ден - изображение - трак
Тролейбус Т2 Ц-МР делничен ден - изображение - трак
Тролейбус Т2 Ц-МР почивен ден - изображение - трак
Тролейбус Т2 МР-Ц делничен ден - изображение - трак
Микробус 2 Ц-МР делничен ден - изображение - трак
Лек автомобил по маршрута на 211 почивен ден - изображение - трак
Автобус 12 Ц-СЛ делничен ден - изображение - трак
Автобус 12 Ц-СЛ почивен ден - изображение - трак
Тролейбус Т1 МР-Ц делничен ден - изображение - трак


нови улици нови улици

нови улици нови улици