Обществено обсъждане на Проекта за интегриран градски транспорт

- четвъртък 17 януари 2013 от ji преглед на авторите в Бургас > Инвестиции
Днес в сградата на Община Бургас се проведе второто обществено обсъждане на проекта за Интегриран градски транспорт на Бургас. Главните проектанти от Мот Макдоналд и подизпълнителите от Проектантска организация Бургас представиха решенията си за изграждането на бързата автобусна линия, автогара юг, централната автобусна спирка и крайните автобусни станции по маршрута, както и за мрежата от велосипедни алеи предвидена по този проект. Всъщност на днешното обсъждане не беше показана цялостно бъдещата транспортна схема с довеждащите линии и конкретните транспортни връзки поради все още не достатъчно напредналия работен етап от проектирането. Беше презентиран маршрута на бързите автобуси, които ще се движат по две отделни линии припокриващи се в голяма част от трасето си. Подробно описан маршрутът изглежда така - от Меден Рудник автобусите ще тръгват от сегашната последна спирка на линия номер 211 и ще преминават по бъдещата източна артерия - улица, която предстои да бъде изградена, и която ще минава по права линия от светофара до бившия битак до Захари Стоянов. По Захари Стоянов бързите автобуси ще продължават в дясно през кръговото кръстовище, по Тодор Александров, в дясно по Спортна и в ляво през надлеза към Иван Вазов. На светофара на кръстовището Иван Вазов - Христо Ботев автобусите и от двете линии ще влизат в бъдещата Автогара Юг. Излизането от автогарата ще бъде от кръстовището към входа на Пристанище Бургас с ляв завой обратно по Иван Вазов и после с десен завой по Христо Ботев. Маршрутът минава по Сан Стефано, където ще бъде изградена централна автобусна спирка, Стефан Стамболов и кръговото кръстовище на хотел Мираж. От там двете линии се разделят, като едната се насочва към Изгрев, преминава през комплекса и завършва на сегашната крайна спирка на 211. Другата продължава направо и завива към Славейков по Тракия, Янко Комитов и сегашната крайна спирка на 12/12А. Бързите автобуси ще минават на всеки 3 минути.

Спирките по трасето на бързите линии ще бъдат 16 на брой в едната посока. Те ще бъдат изградени на отопляеми платформи и рампи за безопасно ползване и защита от заледяване. Нивото на спирките ще бъде повдигнато за да бъде осигурен безпроблемен достъп до автобусите за хора с увреждания. Заслоните ще бъдат от леки материали и със слънцезащитни стъкла. Ще предлагат информация в реално време за преминаващите автобуси и на някой от тях ще има автомати за билети. Крайните спирки в Изгрев и Славейков ще бъдат изградени от две части - за пристигащи и заминаващи пътници. В крайната станция в Меден Рудник ще има помещения за диспечери и друг персонал.

Централната автобусна спирка ще заема част от сегашния двор на училище Отец Паисий. Самата улица Сан Стефано, на която ще бъде изградена тя, ще бъде основно реконструирана и ще има три нови ленти за движение от север, специално за бързите автобуси. Един от мотивите за избор на разположението на тази спирка е близостта до билетния център на Александровска, който ще бъде модернизиран и ще предлага множество услуги свързани с транспорта. Някой от тях са картите за обществения транспорт, информация, услуги свързани със синята зона. По-сериозно внимание беше отделено на Автогара юг, която би трябвало да се превърне в основна точка на транспортни връзки в Бургас. Проекта за нея е част от този за зоната за обществен достъп в района на пристанището. Сградата ще бъде изградена между два паметника на културата - сградата на Централна жп гара и сградата на Митницата. Според препоръки на Националния институт за паметници на културата Автогара юг е проектирана да контрастира като визия с тези две сгради. Автогарата ще разполага с 1000 м2 разгъната площ за чакалня за стотина човека, касов възел, информация, гардероб, служебни офиси, помещения за майки с деца, санитарен възел. Сградата е проектирана с две лица като е взето предвид отварянето на пристанището и достъпа от страна на бъдещата обществена зона.

Дискусията след представянето на проекта беше интересна и в нея се включиха експерти архитекти и урбанисти, представители на хората с увреждания и живеещи в района на преминаване на бързата линия. Бяха зададени много въпроси и отправени някой критики към проекта.

Втората част от представянето днес беше посветена на велосипедните алеи. Това е второто обществено обсъждане на тази тема и проектантите имаха вече събрани идеи и забележки от граждани и велосипедни организации. Промените в схемата на велотранспорта спрямо предния вариант на проекта са няколко. Вече не се предвижда изграждане на велоялея по Стефан Стамболов от кръстовището със Струга до Сан Стефано, където няма как да има обособен път за велосипеди заради стеснявания на тротоарите. Двете трасета, които пресичаха Тракия в предишния вариант сега са проектирани наново. Беше обяснено, че Одрин е трудна за изграждане на велотрасе заради липсата на достатъчно пространство. За велоалеята по Алексадровска беше пояснено, че тя е обект на проекта за реконструкция на улицата и не е обект на проекта за Интегриран градски транспорт.

Част от интересната информация от последвалите обсъждания беше свързана с визията за развитие по този проект след неговото завършване. Крайният срок за реализация на този проект е до април 2014. Беше обяснено, че това е първи етап на целия проект за транспорта на Бургас. В рамките на този проект влиза и прединвестиционно проучване за следващия етап, който ще включва бъдещо изграждане на буферни паркинги и на междуселищен автобусен терминал на територията на сегашната Автогара запад. Всичко това е предвидено за реализация през следващия програмен период за еврофинансиране. Беше обяснено и отпадането на подлеза под улица Сан Стефано към Александровска с мотивите, че няма как да бъде осигурено финансиране. Общината ще търси варианти за изграждане на подлез там, но с идеята в подлез да влиза автомобилното движение, а пешеходците да преминават на едно ниво.

По време на продължилото над два часа обсъждане беше представено огромно количество информация и бяха водени множество дискусии. Всеки може да чуе всичко това в аудио запис и да пробва да намери интересните за него моменти. Аудио файлът не е пълен запис и е редактиран на места. Предлагаме ви и няколко снимки от презентациите.

Тема за проекта във форума.