Още подробности за проекта Парк Океанариум Бургас

- събота 25 май 2013 от ji преглед на авторите в Бургас > Инвестиции
Преди няколко седмици в Копенхаген беше отворен за посетители новият аквариум в града. Ако се поразрови човек в интернет за информация по въпроса, бързо ще почувства колко значимо е това събитие не само за столицата на Дания, но и за цяла Европа. Мащабите на проекта, който е описван като втория най-голям след този във Валенсия и архитектурата на сградата са голямата гордост на създателите и предизвикват огромен интерес. Големите аквариуми на континента са силен притегателен център. Валенсия, Лисабон, Генуа имат известни аквариуми, които се посещават от над 1 милион човека годишно. Истински значимо място за икономиката, културата и духа на тези страхотни градове.

Плановете за изграждане на бургаския водно-развлекателен парк наричан Океанариум вече бяха потвърдени в Общински съвет Бургас след положителното гласуване за реализиране на концесията. Бургазлии също харесаха идеята и отношението на гражданите към проекта е определено позитивно. Може би липсата на прекалено голям ентусиазъм е породена от предишния ни опит с проекти от такъв мащаб, които от време на време се появяват но винаги си остават само на хартия. Надяваме се, че този път нещата ще потръгнат, а и има достатъчно индикации, че този път намеренията са сериозни. Друга вероятна причина за не чак толкова голямата шумотевица е липсата на по-подробна информация за същността на проекта. Бяха представени пред обществеността някакви визуализации, но от тях така и не се изясни кое какво е и как ще работи.

Този опит малко да осветлим нещата ще започнем със сравнение. В България вече си имаме действащи аквариум и делфинариум във Варна и нови подобни в Бургас едва ли са инвестиция, която си заслужава. Варненските, макар и често включвани в туристическите обиколки, едва ли могат да бъдат определени като особено атрактивни. Представената информация за проекта на Океанариум със сигурност изяснява въпроса и показва, че това, което се планира да се строи в Морската градина няма равно по мащаб в страната.

Парк Океанариум Бургас

Следващото сравнение е съпоставяне с мащабите на това, което правят хората по света. Ако вземем за пример страхотния нов аквариум в Копенхаген, отново ще получим резултат, който показва, че плановете за Бургас са достатъчно грандиозни за да можем да се мерим с най-големите.

Парк Океанариум Бургас

Бургаският парк Океанариум ще има освен зони за забавление и такива с курортни, балнео и СПА функции. Върху голяма част от територията ще бъде изграден аквапарк. Закритият СПА комплекс също ще бъде голям и ще предлага разнообразни възможности. Ще има и няколко заведения. Все пак основните вълнения са свързани с аквариума и делфинариума. Сградата ще бъде разделена на три части – океанариум, научно-опознавателен център и делфинариум. Общата площ на океанариума ще бъде 3500 м2. На плановете се виждат 22 аквариума, 2 от които големи. Единият от големите аквариуми ще бъде с дъно с форма на купол, под който ще могат да влизат посетителите за да опитат да се почувстват на морското дъно. Залата на другия голям аквариум ще има трибуни за наблюдателите. В океанариума ще има и зала с растителност, която вече беше представена като „тропическа гора“. Неизвестно е предназначението на научно-опознавателната част, но аквариумите по света се използват освен за забавление на посетителите, така и за образователна и научна дейност. Площта на тази част от сградата ще бъде 5200 м2. Океанариумът и научно-опознавателният център ще бъдат на два етажа. Делфинариумът ще е на три етажа с обща площ 8700 м2. В тази част на сградата ще има и две кино зали.


Парк Океанариум Бургас

Парк Океанариум Бургас

Представеният проект наистина изглежда грандиозно на фона на всичко, което се е случвало до момента в Бургас. Инвестиция на стойност 100 милиона лева сама по себе си е изключително събитие. Припомням, че примерно сградата на Бургаския Свободен Университет струваше около 10 милиона и още с построяването си се превърна в една от емблемите на града. Почивната и балнео част от проекта също ще променят усещането за Бургас, където такъв тип инвестиции до момента бяха много ограничени и градът беше заклеймен като мръсен, грозен, индустриален и неподходящ за почивка. Частта с аквариума, делфинариума и научно-опознавателния център е тази, която ще даде предимство на Бургас, като място където се предлагат условия за забавление, обучение и наука, които не могат да се открият в регион далеч надхвърлящ границите на България.

Парк Океанариум Бургас

Парк Океанариум Бургас

Парк Океанариум Бургас

The Blue Planet Copenhagen, Denmark / 2013
фейсбук страница на архитектите на аквариума в Копенхаген