КОРЕКОМ и новата кауза на Хамалогика

- неделя 05 януари 2014 от ji преглед на авторите в Бургас > Култура
Бургаските физически пространства за култура са тема, която Хамалогика опитва да дискутира с бургазлии още от своето първо събитие, проведено в края на лятото на 2012 година. С второто организирано бургаско събитие, хамалозите пробваха да насочат вниманието на хората към едно конкретно пространство в града, чието бъдеще се решаваше в края на 2012та. Тогава залата на САБ (Съюз на архитектите в България) срещу кино "Тракия" си търсеше наемател и Хамалогика откриха в това повод да попитат бургазлии дали градът има нужда от нещо повече и по-различно в културно отношение. "Културен и социален инкубатор", "култура и доходоносност" и "да се подобри културната среда" са части от зададените тогава въпроси в проведената анкета. Година по-късно, на 26 декември 2013 Хамалогика представиха своята вече ясна идея за ново пространство за култура в града. Събитието се наричаше КОРЕКОМ и се проведе в празно партерно помещение на улица Лермонтов 13. То съвсем по хамаложки преобрази пространството за няколко часа, за да покаже по-красноречиво на всички присъстващи това, за което се говореше тази вечер. В залата беше представена изложба на картини и фотографии на бургаски автори, беше инсталирана техника, с помощта на която беше направена мултимедийна презентация, имаше малък бар предлагащ напитки и в единия край на помещението беше подредено малко кътче, където човек можеше да седне удобно, да разгледа някоя от книгите в малката библиотека в ъгъла и да обсъди всичко това с познати и непознати наоколо. Вероятно не случайно показаните творби бяха на бургаски творци, които днес живеят и работят далеч от родния град, на места явно удовлетворяващи потребностите им на артисти по-успешно.

Хамалогика представиха идеята си за независим център за култура и изкуство в Бургас като своята нова кауза. Планираните функции на този център са да работи като офис на Хамалогика и дом на организираните от тях събития, да бъде сборен пункт за артисти, организатори, публика. Място за обмяна на идеи и за взаимопомощ. Една от целите е този културен хъб е да се превърне в точка от глобална мрежа от места за култура и да участва в международен обмен на идеи, проекти, артисти. Освен представяне на изкуство пред публика, се предвижда мястото да предлага и възможности за провеждане на лекции, семинари, срещи за обучение, работилници, коктейли, тийм билдинг срещи или пресконференции. Планирано е и част от пространството да функционира като библиотека и зона за висене, четене, обсъждане.

Вероятно думата "независим" във формулировката на тази кауза на Хамалогика присъства за да покаже желанието този културен център да съществува и да бъде жизнен без нуждата от институционална финансова подкрепа. Самофинансирането и реалната конкуренция на пазара на култура изглеждат като най-зравословния начин за успешно развитие и постигане на значимост. Желанието на хамалозите е финансирането на културния център да идва основно от неговите собствени дейности. С представянето на идеята за независим културен хъб, Хамалогика показа, че има ясна представа какво иска да постигне и обяви, че всяка подкрепа е добре дошла. Със сигурност събитието от 26 декември не даде ясен отговор на втората част от въпроса "Какво е културен и социален хъб и има ли той почва в Бургас?", но зададе достатъчно интересни въпроси за да накара присъствалите да помислят и да се върнат с идеи и решения.

Интернет страница на Хамалогика
Facebook страница на Хамалогика

Facebook анкета на burgas1.org:
Зададохме три въпроса на случайно избрани Facebook потребители от Бургас.

Какво липсва на Бургас по отношение на местата за култура?
Какво би трябвало да представлява едно независимо културно пространство?
Какво знаете за Хамалогика?

Николай Кузманов - 27 години
1. Липсват кина. Май вече работи само Cinema City в мол Галерия.
2. Би трябвало да се самофинансира, така е най-правилно и да има повече от едно място (зала) за изложби.
3. Не знам нищо.

Гергана Стоянова - 36 години
1. По принцип липсват места от "съвременен тип" за култура. Имаме няколко художествени галерии, един театър, филхармония, няколко сцени. Нищо повече. А като идея т.нар. "културни институции" не са твърде интересни за съвременния бургазлия. Затова и е редно ако културата "настоява" да бъде възприемана, да потърси по-привлекателни места и форми, на които да се представя. Може би е добре бургаските творци да помислят да пренесат малко "чужди практики" - дори да става дума не за идеи от чужбина, а от Пловдив и София, където уличните фестивали, арт-кафенетата и изобщо по-непринудените пространства, на които се представят културни събития, са вече достатъчно атрактивни.
2. Няма един отговор - може би най-обобщаващото, което може да се каже за независимите места за изкуство и култура е, че те не трябва да си приличат едно с друго. Няма смисъл от еднотипни "културни институти" - видяхме, че те вече са скучни на публиката. Много по-малко хора днес ходят в художествената галерия, много повече посетиха например "Виж града".
3. Всъщност твърде малко знам за "Хамалогика" - това, което мога да "обясня", ако ме попитат, е че е движение за представяне на съвременно изкуство в градска, непринудена среда. Не знам до колко това обяснение е адекватно на идеята.

Александър Икономов - 28 години
1. Относно какво липсва, поне за мен трябва да има поне още един театър, няколко по-рекламирани арт галерии.
2. Поне аз как го разбирам, е че като е независимо трябва да дава поле на изява на млади и непознати артисти.
3. За Хамалогика нищо не знам.

Сотир Христов - 29 години
1. Имаме само 2-3 места, където да се правят културни мероприятия, но са с малък капацитет.
2. Безпартийно и да може всеки да влезе вътре и да даде своята идея.
3. За Хамалогика нищо не знам. Сега го чувам.

Живко Петров - 19 години
1. В Бургаска област можем да намерим десетки неизползваеми културни паметници, като например бункера, пантеона и множество други. Голяма част дори и от младото поколение не знае за Бургаските музеи пък камоли да са ги посетили. Като за начало би било добре да се промотират малко повече нашите паметници.
2. Едно независимо културно общество трябва да представлява, общество със свързващи го различни културни интереси с цел изграждане на по добро място. Средище в което то няма да зависи от политически партии, нечия власт или от някой, то трябва да е достъпно за всеки и всяко мнение да може да се взима под внимание. И взетите решения да се осъществяват по даден план.
3. Не знам много за Хамалогика, но предполагам това е наука изучаваща начина на живот на обществото и изборите на всеки човек.

Доника Стратиева - 16 години
1. Достъпност и съвременна техника.
2. Пространство, където да се развиват различни изкуства.
3. Не съм чувала нищо за Хамалогика до момента.

Антония Димова - 37 години
1. Според мен, местата за културни изяви са оскъдни. Бургас е достатъчно голям град и може да има повече сгради с такава цел! Недостатъчни са галериите с картини на талантливи наши и чужди художници, залите за концерти, които могат да привлекат повече хора с повече изяви. Летният театър не може да бъде и лятно кино и място за изяви. Повече библиотеки, музеи, кина, по-модерен театър.
2. Според мен независимо пространство не може да има, защото това ще бъде създадено, за да се ползва от хората и за хората. И те ще бъдат водещите и за техния интерес. Това ще привлича хора от всякаква възраст и интереси.
3. Не съм чувала до момента за този вид изяви. Бих желала да се запозная и присъствам на такъв вид събитие.

Васил Иванов - 38 години
1. Липса на реклама и ограмотяване на хората относно музеите в Бургас,които са и малко,подкрепа и инициативност за музикални и театрални самодейности,както и местата за провеждането им.Ние сме единственият град,в който за да отидеш на кино трябва да се изстреляш на края на града,все пак за какво имаме обновяващ се център,след като липсват забавления.
2. Според мен независимо културно пространство се формира от цялата бургаска културна общност,подпомагана от общината и бизнес средите.За Бургас,който е град с традиции в културата,на всяко едно ниво,би било полезно едно леко стимулиране и резултатът ще е доста добър.Имаме доста даровити съграждани,които просто нямат нужния стимул,за да покажат възможностите си и да придадат на града индивидуален културен облик.
3. Честно казано, нищо не знаех за Хамалогика, но започнах да чета по въпроса. За сега ми е доста интересно. Мисля, че инициативата е много хубава, при положение, че сме туристически град.

Ленко Михайлов - 64 години
1. Клубове на артисти, музиканти и т.н.
2. Пространство, където да се обменят знания, идеи и мисли.
3. За съжаление-нищо.