Интервю с Милен Николов, директор на Регионален исторически музей Бургас.

- неделя 02 март 2014 от ji преглед на авторите в Бургас > Култура
Проблемите на бургаските музеи са тема, която вече сме коментирали тук. За съжаление, според нас от Европейската нощ на музеите през 2011та година досега абсолютно нищо не се е променило. Зададохме няколко въпроса на тази тема на директора на Регионален исторически музей Бургас Милен Николов.


Има ли някаква официална статистика за броя на посещенията в бургаските музеи? Какво показва тя за последните няколко години?

-Има официална статистика за броя на посетителите и тя изобщо не е радваща. За съжаление, през последните няколко години нямаме увеличение на посетителите – напротив, има лек спад.

Световната практика е музеите да работят в почивните дни от седмицата за да могат хората да ги посещават. Бургаските музеи точно обратно на този принцип работят до 18:00 в делнични дни и почиват събота и неделя. При това положение как бургаските музеи планират да привлекат хората?

-Музеят винаги е работил от понеделник до събота през летния сезон, с почивен ден неделя. През настоящата година планирам той да работи без почивен ден през периода 1.06.-1.09.

Нашето мнение е, че музеите в Бургас нямат адекватни сгради и помещенията, в които се помещават са малки, неподходящи и непригодни за да предложат приятно прекарване на времето. Според нас това допълнително отблъсква хората. Има ли някаква идея за изграждане на голям и модерен музей в Бургас и какви са шансовете това да се случи? Правени ли са някакви стъпки в тази посока?

-Сградите на Бургаския музей са държавна и общинска собственост. Бургаския музей сгради като собственост няма. Сградите са стари действително, но са в идеалния център на града. Разбира се, че за в бъдеще, при разширяване и развитие на музейната работа, е нужно да се предприемат действия по изграждане на нова музейна сграда, която обаче следва да е в централната част на Бургас. В противен случай голяма част от тази идея се обезсмисля.
Не мисля, че сградите отблъскват хората. Друго ги отблъсква– старите експозиции, вече 30 годишни, затова по-скоро е нужно да се върви към модернизацията им.

Всъщност бургаските музеи имат ли достатъчно потенциал и експонати за да могат да подредят някакви интересни и обширни експозиции?

-Бургаските музеи имат достатъчно потенциал и експонати.

Има ли планове за развитие на музеите в Бургас за да привличат те не само повече туристи, но и да накарат бургазлии да ги посещават по-често? Колко често трябва да се променят експозициите, така че да поддържат интереса към музеите постоянен?

-Има планове за развитието на музеите, за повече туристи и т.н. Тези планове следва да започнат да се реализират от м. май 2014 г. По закон музеите имат постоянни експозиции, които са силно натоварени с образователна цел. Така че няма как постоянната експозиция да се променя. Разбира се, това не важи за временните изложби и експозиции. В тази посока именно в момента усилено работим.