Резултати от архитектурния конкурс за идеен проект за реконструкция на немската болница.

- понеделник 20 октомври 2014 от ji преглед на авторите в Бургас > Инвестиции
Община Бургас се слави с успешната работа, многото реализирани проекти през последните години, първенството в усвояването на европейски средства. Градът се промени много. Напоследък обаче критики са насочени не към активността или сполуките в намирането на начини за реализация на проектите, а към качеството както на самото проектиране, така и на изпълнението. И наистина сякаш нещата вървят, но някак си като да върви нещо изобщо и всичко се случва с големи компромиси. Определено общинската администрация има нужда да се развива и Бургас има нужда да се качи на следващото стъпало и да започне да прави неща, които не са просто ОК и отбиват номера, а решават проблемите и дават перспективи за години напред.

Днес беше обявен проектът-победител в архитектурния конкурс за реконструкция на сградата известна като "немската болница". Също днес, на морската гара акостира великолепният, огромен круизен кораб MSC Orchestra. Кораб събиращ 3200 пътници. Днес центърът на Бургас беше пълен с туристи с карта на града в ръка, които обикаляха жадни да усетят новия и непознат град и готови да го изучават. Ако кметът на града не беше ангажиран да посреща Сергей Бубка, вероятно и той би се зачудил къде ли да предложи на туристите да влязат, след като се уморят да обикалят несъмнено хубавите, нови, европейски бургаски централни пешеходни улици и паркове. В мола? Едва ли. В църквата "Кирил и Методий"? Не е добра идея. В музея? Хм ............ Кой музей? Многото точки са заради няколкото секунди, които ми трябваха за да си представя 500 човека влизащи в бургаския етнографски музей.

Може би би било добра идея всички любопитни за бургаски усещания туристи да влязат в голямата зала на Община Бургас за да научат мотивите за класирането в конкурса за идеен проект за реконструкция на сградата на немската болница. Хората от журито обясниха на присъстващите, че основното при избора им е нуждата от баланс. Как нуждите на библиотеката са за площ по-голяма от тази на цялата сграда, но това няма как да се реализира. Веднъж заради ограниченията в размера на финансирането и втори път заради заданието, според което общината държи в тази сграда да има и някакъв музей. "Съобразено с реалностите", "критериите се занижиха", "нашето мнение е, че библиотеката би трябвало да бъде около 80%, музеят на съвременното изкуство около 20%", "библиотеката трябва малко да се стесни" "компромисен вариант" са все цитирани думи на членове на журито (пълен аудио запис).

За победител в конкурса беше обявено предложението на архитектурно студио "Дизарх" Варна. На второ място беше класиран проектът на студио „Инвиктос архитекс“ Бургас. Утре в зала "Георги Баев" в Морското казино ще бъде открита изложба на предложените проекти, а на 04.11.2014 от 16:30 ще се проведе обществено обсъждане на проектните предложения.

1 място
реконструкция на немската болница

реконструкция на немската болница2 място
реконструкция на немската болница

реконструкция на немската болница3 място
реконструкция на немската болница

реконструкция на немската болница4 място
реконструкция на немската болница

реконструкция на немската болницадекласирано
реконструкция на немската болница

реконструкция на немската болницадекласирано
реконструкция на немската болница

реконструкция на немската болницадекласирано
реконструкция на немската болница

реконструкция на немската болница