I WISH

- сряда 22 октомври 2014 от ji преглед на авторите в Бургас > Култура
Въпросът колко струва изкуството със сигурност няма смислен отговор. Красотата не е абсолютна, а и когато мечтаем да се превърнем в развито западно общество, въпросът за цената би трябвало да минава през оценката на пазара. Това, което се продава струва скъпо, това, което не се търси не струва нищо. Предателство на твореца спрямо естетиката ли са компромисите в полза на продаваемостта? Готово ли е обществото да разбере и да оцени и заслужава ли подкрепа творчество, което има стойност според избрано жури, а не според тълпата? Нищо чудно всеки ден да подминаваме на улицата някой съвременен Ван Гог, изложил картините си за продан на цена от 10 лева, за когото след години ще научим, че всъщност е един от на-великите раждали се някога, открит и разбран от други едва след смъртта си. Може би не това, че не сме дорасли за да осъзнаем красивото ни пречи да го търсим и разпознаваме, а просто фактът, че нямаме настройката да гледаме, слушаме и вкусваме истински нещата наоколо и подминаваме забързани към нещо важно и познато за да не губим от ценното си време. Вероятно балансът е по средата. Всеки искрен порив за създаване на красота заслужава доверчива подкрепа, но намирането на негово си собствено място, публика, оценка са части от пътя на твореца.

Танцът и Бургас имат специална връзка. Поне такова е нашето усещане. Градът има традиции и успехи в миналото, но по-важно - в Бургас танцът е жив сега. Танцова компания "Дюн" е една от причините за поддържането на този танцов живот. Новият им спектакъл наречен "I WISH" се опитва в момента да намери своя път към хората. Опитът за събиране на средства за реализирането на представлението чрез краудфъндинг изглежда не особено успешен. 15 дни след стартирането на кампанията в сайта indiegogo.com във финансирането са се включили 7 човека и са събрани 23% от нужните средства. Няма проблеми. Явно идеята не се харесва чак толкова на хората. Странното е, че страницата за набиране на средства за спектакъла е споделена цели 444 пъти във Фейсбук. Споделена е от хора, която явно подкрепят, искат да съдействат и се надяват нещата да се получат, но не са готови да отделят свои средства за да помогнат. 7 от 444 е около 1,5%. В същия сайт, за подобен проект в САЩ броят на участвалите спрямо споделилите във Фейсбук е 12%, за проект в сферата на културата в Гърция процентът е 9%, а за подобен сръбски - 3%.

Начините изкуството да достигне най-успешно до хората и да се събудят техните културни потребности би трябвало да са обект на сериозно проучване в Бургас. Или никой от ангажираните в сферата не е намерил време да се захване с това, или такова изследване вече се е случило без да разберем ние. В Бургас има достатъчно творци, мениджъри, организатори на събития, които опитват да се борят за вниманието на хората. Напоследък много от тях правят общи усилия да улеснят работата си и да се справят по-лесно с пропастите между изкуството и обикновените хора, работещи от 9 до 6 и следящи промоциите в хипермаркетите. Създаването на общински правилник за финансиране на независими културни проекти и отделянето на средства от общинския бюджет за това беше сериозен успех и той беше постигнат с обединените усилия на много от хората в града работещи в сферата на културата. Може би е дошъл моментът, в който нещата трябва да се изследват в дълбочина и проблемите да бъдат извадени от статистиката, а не изсмукани от пръстите. Това тук е нашият опит да изследваме. Анкетата, на която събираме отговори не цели да намери отговори на всички въпроси и няма да изясни картинката напълно. Тя е повърхностна и насочена по-скоро към хората, които са следящи и принципно подкрепящи събития като новия танцов спектакъл на "Дюн", но рядко са готови да участват като зрители или подпомагащи финансово. Целта ни е да съберем данни, които да помогнат да стане ясно какво трябва да се промени за да направи хората активни участници в процеса на представяне и потребяване на култура.

Повече за "I WISH" в indiegogo.com

Анкета