Отново за Арена Бургас и компромисите

- четвъртък 23 октомври 2014 от ji преглед на авторите в Бургас > Инвестиции
Вече два пъти коментирахме идеята и процедурите по обществената поръчка за проектиране на голяма многофункционална спортна зала в Бургас наречена "Арена Бургас". Вероятно вече става досадно да повтаряме едни и същи неща, но след обявяването на проекта-победител в обществената поръчка, нещата с нашата нова, модерна, страхотна, уникална зала сякаш не изглеждат както ни се иска. Наистина не виждаме смисъл да коментираме достойнствата на проекта, които всъщност според нас съвсем не са малко, защото според нашето скромно мнение основната функционалност на съоръжението е поставена под сериозно съмнение. В следващите редове ще повторим неща, които вече сме казвали тук, но за нас те са особено важни и си заслужава да бъдат посочени отново, след като явно никой сред възложителите и бъдещите изпълнители не се нае да разясни.

Според показания идеен проект и по-конкретно с представената конфигурация на местата за зрители в залата, изглежда сякаш нашата нова спортна арена няма да бъде удобна, модерна и подходяща за гледане на волейбол и баскетбол. Според това, което беше представено, публиката ще трябва да гледа волейбол от трибуни, които са отдалечени на повече от 20 метра от самия терен. Вече 100 пъти обяснявахме, че залата със сигурност ще се ползва за състезания по лека атлетика само няколко пъти в годината, а волейбол и баскетбол в нея ще се играят всяка седмица. Поне така би трябвало да бъде, ако искаме да я ползваме за спортни събития достатъчно често за да си заслужава изобщо да я строим. Зала с толкова отдалечени от терена трибуни е всичко друго но не и съвременна и модерна. В самата презентация на проекта се обяснява, че когато се проектира такова съоръжение, то трябва да е съобразено за да е удобно и да се ползва поне за 25 години напред. Наистина това е точно така и според нас. Скоро друга зала няма да строим, така че тази трябва да е на ниво, а не някакъв сериозен компромис.

Ние опитахме да разберем как точно са се случили нещата с тази обществена поръчка и защо толкова притеснителното за нас разстоянието трибуни-терен всъщност не прави впечатление на никой. Естествено е при подобен проект да се черпи опит от други подобни съоръжения по света и също толкова логична изглежда и инициативата в процеса на съставяне на заданието за проектиране и в оценяването да участват спортните клубове в града.

Зала Берси в Париж е известна с мултифункционалността си. Множество големи спортни и културни събития са се провели в нея. Домакин е на световно първенство по лека атлетика, два пъти на европейско първенство по лека атлетика, на световно първенство по фигурно пързаляне, приемала е финалните фази на европейската баскетболна лига и финали да Купа Дейвис. При баскетболни срещи, конфигурацията на седалките е такава, че зрителите имат възможност да наблюдават играта съвсем отблизо. Залата е строена преди цели 30 години, през 1984.
За Арена Бургас
Снимки bgbasket.com bgathletic.com


Свързахме се с Огнян Томов, мениджър на волейболния и баскетболния клуб Нефтохимик за да попитаме дали от Община Бургас са се консултирали с тях относно обществената поръчка за проектиране и изграждане на спортна зала и какво е тяхното мнение за условията, които ще предлага спечелилият проект за провеждане на волейболни и баскетболни срещи. От двата клуба са предоставили на Община Бургас изискванията на международните федерации по баскетбол и волейбол за провеждане на състезания от най-висок ранг - световни и европейски първенства, световна волейболна лига, шампионска лига. Според Томов новата зала ще предлага отлични условия за провеждане на баскетболни и волейболни срещи от държавните и всякакъв вид международни турнири и първенства.

Контактите ни с архитектурния екип от Tower 151 Architects, GI Group, изготвил проекта бяха лесни и приятни. На нашите изпратени въпроси, още на следващия ден получихме отговор от ръководителят на екипа архитект Андрю Йоман. Въпросите и отговорите можете да прочетете по-долу.

Показаната пред медиите и гражданите презентация на вашия проект започва с малко странното обяснение, че Бургас е наследник на римското селище Деултум. Всъщност Деултум е далеч и е бил колония на ветерани от римските легиони, докато Бургас е възникнал и се е развил като пристанищен, търговски, индустриален град. Имате ли увереността, че сте усетили града и че вашият проект се вписва в средата и разбиранията на хората?

В нашето предварително проучване ние разгледахме цяла група от селищата около Бургаския залив като предшественици на град Бургас. Деултум е едно от тях, на 17 км от центъра на града, в западния край на Бургаското езеро. Идеята беше да се отбележи междинната функцията на Бургас като селище свързващо вътрешните области с тракийски и римски селища към морските пътища чрез пристанището. Ето защо, когато обмисляме началната точка на проекта ние изследвахме широк спектър от модели и ясно разпознаваме Бургас като "град в движение", носещ капацитет за бъдещето. Това е град, който функционира като посредник между вътрешните и външните географски зони. Град, чийто център в момента се опитва да се отвори към морския хоризонт. По подобен начин нашата сграда приема същата посока и разполага своя входен площад съобразно това ...

Нашият проект в никакъв случай няма да остане единственият, който ще се появи през следващите няколко години, но той ще действа като катализатор за международни и местни взаимодействия. Ние също така се надяваме, че с такъв център за събития ние предлагаме обществено място, което е едновременно жизнено за участниците и изключително значимо за посетителите. Такова ново допълнение към градската среда ще действа като катализатор за други търговски и градски дейности, както в непосредствена близост, така и в града като цяло.

Функционалността на проекта ви предлага ли ежедневното използване на сградата или в нея ще има живот само по време на събития?

Новата арена действително ще бъде точка на фокусиране за местната общност извън редовните събития, с възможности за малкия бизнес и за организиране на образователни дейности (семинари, изложби и работни срещи), както и осигуряване на ново място за срещи с кафенета, ресторант и фитнес клуб. Сградата, като част от градската "тъкан" ще допринесе за обществения живот на района, както вътрешно (както е описано по-горе), така и с площада, който може да бъде място за събиране с или без събитие в самата зала.

Изискването залата да бъде проектирана за да приема състезания по лека атлетика и широкото поле между трибуните усложняват използването и за спортове като баскетбол и волейбол. Всъщност това са двата спорта, срещи по които се провеждат ежеседмично в Бургас и за които вероятно съоръжението ще се използва най-често. Ще предлага ли достатъчно комфорт за зрителите конфигурацията на седящите места при провеждане на волейболни или баскетболни мачове? На какво разстояние от терена ще бъдат седалките при провеждане на волейболни срещи?

Програмата за спортния комплекс е изготвена и предоставена на проектантите от Община Бургас като част от заданието. Действително в други страни от ЕС (и страни извън ЕС) има множество примери за добра съвместимост между изискванията на различни спортове в една спортна зала (ние изучавахме различни зали във Великобритания, Полша, Испания, Хърватия и Турция). Смятаме, че нашето решение е добре балансиран общ знаменател между различните изисквания на всички спортове, включително лека атлетика, волейбол, баскетбол и други, както и концертни прояви. Разположението на седалките е анализирано и конфигурирано с помощта на най-развити цифрови технологии. Така нашият проект обхваща необходимостта за осигуряване на основни трибуни с фиксирани места за атлетически събития, но с допълнителни телескопически разширяеми трибуни за увеличаване на капацитета за волейбол и баскетбол според нормативите на Европейския съюз (EU 13200-1) за видимост и визуални параметри. Ние използваме софтуер (Grasshopper), който ни позволява да настроим параболичния профил на модела на трибуните така, че да отговаря на разнообразието от ограничения и изисквания от страна на клиента, IAAF и организаторите на събития. В този процес ние оптимизирахме главната арена за да осигурява различен брой места - от над 7000 (седящи) до над 9500 (смесено седящи и правостоящи за концертни събития). Това ни дава увереност, че представяме в Бургас най-доброто решение на световно ниво за конкретното задание.

Арена Бургас
За Арена Бургас

За Арена Бургас
Снимки gin.hr