Завърнали се младежи: Мария Тошкова

- вторник 02 декември 2014 от ji преглед на авторите в Бургас > Завърнали се младежи
Категорията "Завърнали се Младежи" на ежегодните награди "Бург на Годината" се учредява през 2013 година по инициатива на Архитектурно Бюро Декор Дизайн - Архитекти Бурулянови. Тя има за цел да намира, стимулира и отличава младите хора, завършили образованието си в чужбина или извън родния град, които се връщат, за да стимулират развитието му със своите свежи знания. Наградата е насочена към хора, които имат за цел не просто икономическото си благоденствие и завръщане, а и по-висши цели и инициативи, които да променят живота на нашите съграждани и да ги карат да мечтаят. Тя е насочена към хората, на които им пука за този град, за този начин на живот, за ... дома и искат да успеят вкъщи, като в процеса повлекат със себе си последователи и в резултат на това Бургас да стане мечтаният от всички град, а България по-добрата държава.

Мария Тошкова e завършила МИО в УНСС, докторант по "Маркетинг" в ИУ Варна. Собственик на фирма за езиково обучение и езикови ваканции в чужбина, президент на Ротаракт Клуб Бургас - Пиргос. Номинирана е в категорията "Завърнали се Младежи" на наградите "Бург на годината" за дейността и в сферата на езиковото обучение на подрастващи и възрастни, която обогатява и развива съгражданите ни и за благотворителната си дейност и достойни каузи в Ротаракт.


- Как бихте описали себе си?


- Позитивна, упорита.

- С какво успя да се пребори желанието Ви за завръщане, за да се изпълни? Всъщност желание ли предизвика това завръщане или някакво стечение на обстоятелствата?

-Завърнах се, защото такова беше желанието ми и никога не съм имала колебания по този въпрос. Градът ни е чудесен, на брега на морето, имаме прекрасна Морска градина, летни курорти в близост. Бургас има потенциал за развитие и през последните години то доста бързо се случва, мисля че това е видно за всички.

- Разкажете за това, което определяте като свой най-голям успех в живота до момента.

-За мен няма такова нещо, като ‘Най-голям успех’. Всеки ден можем да постигаме своите малки успехи, стъпка по стъпка да се развиваме и усъвършенстваме в нашите хобита, професия, взаимоотношения, интереси и т.н. Успех е да предизвикаш себе си и да се справиш с нещо, за което до вчера си мислел, че не можеш. Успех е да се изправиш срещу страховете си, във всяко едно отношение и да ги надвиеш. Страх ви е от високо? Чудесно, .. скочете с парашут! .. гледката е невероятна

- Ако хванете златната рибка, изпълняваща градски желания, кои ще са трите неща, които ще си пожелаете за Бургас?

-За Бургас? 3? Ще си пожелая едно единствено желание на Златната рибка и ще я пусна. Желанието ми ще бъде, тя да си отиде откъдето е дошла и да се върне с повече Златни рибки към Бургас.

- Как бихте описали типичния бургазлия?

-Морски човек, веселяк, с борбен дух, всестранно развита личност. И в миналото и сега в Бургас има много представители на творческите среди- музиканти, изпълнители, поети, художници.

- Кой е най-големият проблем, с който Бургас трябва да се справи?
-„чистият въздух”

- Ако съществува идеалният град, кои биха били първите три негови най-важни качества?

-
1) Много зеленина, паркове и места за спорт, разходка отдих;
2) Добри условия за бизнес, без значение голям или малък, който да осигурява доходи
/и спокойствие/ на гражданите;
3) Достъпни сгради и публични места за всички граждани. Това, че не виждаме хората с физически увреждания по улиците, в обществени и други сгради не означава, че тези хора ги няма. Един праг, стъпало, 1-2 стълби, могат да бъдат наистина сериозно предизвикателство.

- Смятате ли, че европейските принципи и стремежи за мобилност и свободно движение на хората си противоречат със сякаш поостарелите ценности на родолюбието? Има ли смисъл думата "патриотизъм" в съвременния свят, когато границите стават все по-размити, а идеята за общо европейско благо се поставя над тясно националните интереси?


-Не мисля, че си противоречат стремежите за мобилност и ценности, като родолюбие. Всеки има нужда от място, което да нарича ‘дом’, независимо че границите стават все по-размити. Този дом, трябва да бъде все някъде и защо това да не е Бургас?
Ако нашият дом е в Бургас, това не означава, че сме вързани тук- светът все пак е отворен за нас и във всеки един момент, в който решим можем да пътуваме където си пожелаем и то с лекота, точно заради улесненията в мобилността на хората.
За мен думата ‘патриотизъм’ винаги ще има смисъл, това е по-скоро вътрешна нагласа, начин на мислене, усещане за принадлежност и не толкова физическо местоположение. Нека си я има и идеята за общо европейско благо- така повече хора от различни страни, етноси и религии имат възможност да обединят знания и умения за едно по-добро бъдеще. Това не би трябвало да ни прави по-малко българи, напротив ставаме едни по-широко скроени граждани на света.

Гласуване за номинираните в категория "Завърнали се Младежи".