Завърнали се младежи: Галина Милкова и Недко Николов

- сряда 03 декември 2014 от ji преглед на авторите в Бургас > Завърнали се младежи
Категорията "Завърнали се Младежи" на ежегодните награди "Бург на Годината" се учредява през 2013 година по инициатива на Архитектурно Бюро Декор Дизайн - Архитекти Бурулянови. Тя има за цел да намира, стимулира и отличава младите хора, завършили образованието си в чужбина или извън родния град, които се връщат, за да стимулират развитието му със своите свежи знания. Наградата е насочена към хора, които имат за цел не просто икономическото си благоденствие и завръщане, а и по-висши цели и инициативи, които да променят живота на нашите съграждани и да ги карат да мечтаят. Тя е насочена към хората, на които им пука за този град, за този начин на живот, за ... дома и искат да успеят вкъщи, като в процеса повлекат със себе си последователи и в резултат на това Бургас да стане мечтаният от всички град, а България по-добрата държава.

Галина Милкова е завършила УАСГ, специалност Архитектура, катедра „Обществени сгради“. Стипендиант на Фондация „Еврика“ за овладяване на знания в областта на строителството и архитектурата. Стипендиант на Баумит две поредни години. Носител на първа награда в световния конкурс за дипломни проекти Degree&Profession International Awards за дипломен проект „Демократос - център за култура и дебати“ в центъра на Бургас до пл.“Тройката“. Почетен приз и плакет за България в световния студентски конкурс за пасивна офис сграда на американската инженерна асоциация ASHRAE - Student Design Competition: Integrated Sustainable Building Design. Част от проектантския колектив на пл.“Тройката“. Съавтор на „Творческа стая“ и „Fun Room“ в ГПАЕ „Гео Милев“, “SALGHT”. Част от Хамалогика и творческо обединение ARTCREW.

Недко Николов е с бакалавърска степен от Университета по Изящни изкуства в гр. Велико Търново, специализиран профил Скулптура. Специализация по програма Еразъм в университета De Belas Artes, гр. Лисабон, Португалия. Магистърска степен по Пространствен дизайн, НБУ София. Участва в колективна изложба в гр. Лисабон, Португалия. Печели пето място в световен конкурс на IED Milano 2010 на тема „Му Cult” и второ място в световен конкуср на IED Barcelona 2011 на тема “Reuse Design”. Участник и в изложба SofiaDesignWeek 2012. Съавтор на „Творческа стая“ и „Fun Room“ в ГПАЕ „Гео Милев“, “SALGHT”. Вицепрезидент на Ротаракт клуб Бургас – Пиргос.

Галина Милкова и Недко Николов са номинирани заедно като основатели на Think Forward. Заради неспирния им стремеж да експериментират и създават социално отговорни проекти като анти-стрес стаята „Fun Room“ и иновативния курс по ЕСТ-етика.

Как бихте описали себе си?

Галя:
Човек на изкуствата. Търся синкретизъм между етиката и изкуствата, които ме вълнуват – архитектура, дизайн, музика, фотография, поезия. В нормираното работно време творя в Архитекти Урбана и Think Forward. Извън него – продуцирам музика за базирания в Лондон български лейбъл Sci Fi records, преподавам Ест-Етика в английската гимназия, мъдруваме интересни проекти в Хамалогика и в творческото обединение ARTCREW.

Недко:
Позитивен и усмихнат човек, търсещ и усъвършенстващ себе си в сферата на дизайна и изкуствата. Старая се да реализирам мечтите си, свързани със създаването на отговорни и значими проекти в студиото ни Think Forward. Тази година създадохме курс по Ест-Етика в английската гимназия. Вицепрезидент съм на Ротаракт клуб Бургас – Пиргос, в който срещнах стойностни хора. Заедно реализираме редица благотворителни каузи.

С какво успя да се пребори желанието Ви за завръщане, за да се изпълни? Всъщност желание ли предизвика това завръщане или някакво стечение на обстоятелствата?

Галя:
Плановете ми след дипломирането бяха свързани със столицата. Поводът за завръщането в Бургас беше възможността да се включа в проектантския колектив на централната пешеходна зона, по-конкретно - пл.“Тройката“. Главната причина да остана след реализацията на проекта е, че през изминалите три години срещнах съмишленици, с които мислим и действаме напредничаво, смело, глобално и създаваме архитектурни, културни, образователни алтернативи в Бургас. Преоткрих родния си град и съм щастлива, че съм част от неговата положителна промяна.

Недко:
Роден съм в Бургас и обичам града си. След завършването на висшето ми образование имах ясното съзнание да се завърна в родния си град и да развивам идеите си именно тук. Благодарен съм за това, че съм роден в един от най-хубавите градове на България и се чувствам отговорен да допринеса за неговото развитие.

Разкажете за това, което определяте като свой най-голям успех в живота до момента.

Галя:
Това е лесно - Ест-Етика.
Още по време на следването ми в УАСГ изградих своя архитектурна философия, която предопредели бъдещите ми действия като архитект и човек. Ест-Етика търси решения на социо-етични проблеми посредством естетични стойности. Тази философия залегна, както в дипломния ми проект „Демократос“, който спечели първо място в световния конкурс за дипломни проекти Degree&Profession International Awards, така и във всички проекти на Think Forward. Съвместно с ГПАЕ „Гео Милев“ екипът ни създаде проекти, които прокарват латерално мислене в образователната система – „Творческа стая“, намаляват стреса в училище –„Fun Room“. Българска Фондация Биоразнообразие подкрепи нашето изследване за използване на местни продукти в сферата на продукт дизайна – арт инсталацията “SALGHT”, чиито основен градивен елемент е солта. От ноември месец Ест-Етика еволюира в курс, който провеждаме в ГПАЕ „Гео Милев“.  

Недко:

Моят най-голям успех е свързан с това да останеш верен на себе си. След бакалавърската си степен по изящни изкуства във Велико Търново, специализацията ми в Португалия, намерих себе си като творец благодарение на магистратурата по дизайн в НБУ. След завръщането ми в града знаех, че за професионалното и духовно развитие на всеки човек е необходимо да търси хора със сходни интереси и ценности. Една случайна среща с Галя постави началото на вълнуващия творчески съюз Think Forward.
И двамата с Галя имаме привилегията да правим това, което ни носи най-голямо щастие, и да реализираме идеите си, следвайки собствения си ритъм.

Ако хванете златната рибка, изпълняваща градски желания, кои ще са трите неща, които ще си пожелаете за Бургас?

Галя:
- Гостоприемна среда;
- Пионерни проекти, които да поставят Бургас в културния и научен епицентър;
- Училище Ест-Етика; : )

Недко:
Бих пожелал на всички нас да започнем да правим нещата, които ни карат да бъдем най- щастливи. Да бъдем по-отговорни , по-сплотени, да си помагаме и развиваме прекрасния ни град.

Как бихте описали типичния бургазлия?

Галя:
Общувам с различни и ярки индивидуалности, които трудно могат да се съберат под общ знаменател. Но всички те споделят няколко общи характеристики – добри, смели, с широк кръгозор.

Недко:
Смел и позитивен, с чувство за хумор.

Кой е най-големият проблем, с който Бургас трябва да се справи?

Галя и Недко:
Това е общочовешката криза на ценности. Когато в първостепенен приоритет се превърнат личностното и духовно израстване, а не само професионалното и материално развитие, няма непреодолими проблеми. Конкретно, необходимо е развитието и подпомагането на местното производство и бизнес, стимулирането на целогодишна туристическа дейност, повече качествени културни събития.

Ако съществува идеалният град, кои биха били първите три негови най-важни качества?

Галя и Недко:
Те са две:
- Етична общност с пълноценно практикуване на четирите Рузвелтови свободи – свобода на словото и изразяването, свобода на вероизповеданието, свобода от недостиг, свобода от страха;
- Урбанизирана среда, която отразява ценностите на обществото, осигурява устойчив баланс между природа и човешка намеса.

Смятате ли, че европейските принципи и стремежи за мобилност и свободно движение на хората си противоречат със сякаш поостарелите ценности на родолюбието? Има ли смисъл думата "патриотизъм" в съвременния свят, когато границите стават все по-размити, а идеята за общо европейско благо се поставя над тясно националните интереси?


Галя и Недко:
Не виждаме противоречие. Ние осъзнаваме късмета на нашето поколение, свързан не само със свободата на движение, но и с Интернет мобилността. Например тази година заедно със софийската фирма Decibel.bg създадохме в Бургас български продукт дизайн на акустични панели, които вече са на световния пазар. Светът се глобализира, Европа става обединено пространство, където всяко кътче трябва да развие и запази своя уникален облик, да стане неповторима и достойна част от новия свят. И в това виждаме своята мисия.

Гласуване за номинираните в категория "Завърнали се Младежи".