Завърнали се младежи: Филип Стоянов

- четвъртък 04 декември 2014 от ji преглед на авторите в Бургас > Завърнали се младежи
Категорията "Завърнали се Младежи" на ежегодните награди "Бург на Годината" се учредява през 2013 година по инициатива на Архитектурно Бюро Декор Дизайн - Архитекти Бурулянови. Тя има за цел да намира, стимулира и отличава младите хора, завършили образованието си в чужбина или извън родния град, които се връщат, за да стимулират развитието му със своите свежи знания. Наградата е насочена към хора, които имат за цел не просто икономическото си благоденствие и завръщане, а и по-висши цели и инициативи, които да променят живота на нашите съграждани и да ги карат да мечтаят. Тя е насочена към хората, на които им пука за този град, за този начин на живот, за ... дома и искат да успеят вкъщи, като в процеса повлекат със себе си последователи и в резултат на това Бургас да стане мечтаният от всички град, а България по-добрата държава.

Филип Стоянов е завършил "Маркетинг, Реклама и ПР " в Бирмигам, Великобритания. Номиниран е заради това, че е съосновател на първия Български уеб-сериал "Типично", с общо над 1,800 000 гледания, давайки възможност за изява на млади таланти от Бургас и популяризиране на града. Заради това, че спомага развитието, като експерт реклама и маркетинг, на фирма „Кох-И-Ноор Хемусмарк“ АД, предлагаща над 120 работни места в Бургас. Заради това, че е участник в благотворителни дейности посредством немската организация "Kinderhilfe Bulgarien".

Как бихте описали себе си?

Не бих.Този въпрос винаги ме карал да се чувствам некомфортно.

С какво успя да се пребори желанието Ви за завръщане, за да се изпълни? Всъщност желание ли предизвика това завръщане или някакво стечение на обстоятелствата?

Имам две крайни мнения по въпроса. Първото е по-скоро утешително, а второто, за жалост, е може би по-близко до истината.
Първото - научил много за живота като цяло в чужбина, развил съм безценни умения, качества и знания, такива каквито не бих в България, готов да се срещна лице в лице със суровия "живот" в иначе свидната родина.
Второто - завръщането, всъщност ми е коствало всичко. Представете си да инвестирате време и пари за да изградите нещо, а след това просто да го изоставите и да се надявате на по-добро, там където думата добро отдавна е само мътно ехо в една порочна безизходица (говоря за България като цяло).
Аз лично съм привърженик на първия вариант, въпреки че втория е по натрапчив, защото хората предпочитат да ми го втълпяват.

Разкажете за това, което определяте като свой най-голям успех в живота до момента.

"Най-голям успех" е относително понятие. Ако трябва да съм честен, никога не се чувствам напълно удовлетворен от себе си, въпреки големината на успехите. Именно това ме мотивира винаги да надграждам постигнатото.

Ако хванете златната рибка, изпълняваща градски желания, кои ще са трите неща, които ще си пожелаете за Бургас?

Не ми трябва златната рибка, за да си пожелая 3 напълно постижими желания дори и сега:
Повече честни и адекватни управници като Г-н Димитър Николов
Повече инвестиции на чужди компании, както и по-добро усвояване на еврофондове
И отърсване на младото поколение от изградените аморални образци за подражание ( момчетата - мутреят, момичетата - кифлеят), все пак тези хора са бъдещето на Бургас.

Е, ако трябва да съм честен, бих си пожелал Бургас да стане център на вселената, хората да получават толкова големи заплати, че да се чудят как да ги изхарчат и бургаското гражданство да стане световнопризната титла.

Как бихте описали типичния бургазлия?

Гледайте "Типично", там е описан типичният бургазлия, а може би и типичния Българин.

Кой е най-големият проблем, с който Бургас трябва да се справи?

Според мен Бургас е градът с най-малко проблеми в България. Ако всички Българи съумеем да се преборим с корупцията и задкулисието на национално равнище, то Бургас ще стане едно райско кътче.
А да! Нека включим и миризмата на нефтозавод вечер...

Ако съществува идеалният град, кои биха били първите три негови най-важни качества?

Безплатен алкохол в дискотеките a.k.a чалга клубовете, 3 работни дни в седмицата (по възможност по 4 часа, с по 2 почивки по 1 час) и свободен Wi-Fi навсякъде.

Смятате ли, че европейските принципи и стремежи за мобилност и свободно движение на хората си противоречат със сякаш поостарелите ценности на родолюбието? Има ли смисъл думата "патриотизъм" в съвременния свят, когато границите стават все по-размити, а идеята за общо европейско благо се поставя над тясно националните интереси?

Бих искал да дам отговор на този въпрос, както и на други сходни, с това видео http://goo.gl/22evjU чиито автори сме аз и небезизвестните бургазлии - Николай Гарабедян и Димитър Кирязов.

Гласуване за номинираните в категория "Завърнали се Младежи".