Завърнали се младежи: Евелина Чакърова

- четвъртък 04 декември 2014 от ji преглед на авторите в Бургас > Завърнали се младежи
Категорията "Завърнали се Младежи" на ежегодните награди "Бург на Годината" се учредява през 2013 година по инициатива на Архитектурно Бюро Декор Дизайн - Архитекти Бурулянови. Тя има за цел да намира, стимулира и отличава младите хора, завършили образованието си в чужбина или извън родния град, които се връщат, за да стимулират развитието му със своите свежи знания. Наградата е насочена към хора, които имат за цел не просто икономическото си благоденствие и завръщане, а и по-висши цели и инициативи, които да променят живота на нашите съграждани и да ги карат да мечтаят. Тя е насочена към хората, на които им пука за този град, за този начин на живот, за ... дома и искат да успеят вкъщи, като в процеса повлекат със себе си последователи и в резултат на това Бургас да стане мечтаният от всички град, а България по-добрата държава.

Евелина Чакърова е завършила успешно бакалавърска степен по журналистика в Университета Салфорд, мениджър маркетинг и реклама в „Екотой". Номинирана е защото избра Бургас пред Манчестър, тъй като тук намери подходящото място да се реализира по специалността си. Заради общественозначимите кампании, които организира във връзка с работата си.

Как бихте описали себе си?

В годините съм разбрала за себе си, че съм много упорита и когато реша да направя нещо не се отказвам, докато не го завърша. Това може би е едно най-силните ми качества, а иначе съм млад, смея да твърдя енергичен и оптимистичен човек, който обожава да пътува и да разнищва смисъла на живота и всички ситуации, които той поднася.

С какво успя да се пребори желанието Ви за завръщане, за да се изпълни? Всъщност желание ли предизвика това завръщане или някакво стечение на обстоятелствата?

Борба със сигурност не е имало. Желание имаше и затова съм тук. Преди да замина да уча в Англия не съм имала ясна представа какво точно ще направя, след като завърша. Факт е, че силно вярвах, че ще намеря идеалното работно място в България, на което ще мога да покажа какво съм научила, като същевременно с това продължа да се развивам.

Разкажете за това, което определяте като свой най-голям успех в живота до момента.

Трудно е да определя конкретен момент от живота ми като най-успешен, защото мисля, че всеки един ден, в който се учим как се играе на сцената на живота, с всичките му цветове, е сам по себе си успех за нас. Личен мой успех е, че съм доказала на себе си, че с вяра, желание, мисъл и постоянство може да реализирам всяка една цел и мечта.

Ако хванете златната рибка, изпълняваща градски желания, кои ще са трите неща, които ще си пожелаете за Бургас?


Град, осигуряващ грижа за хората без дом и за хората в неравностойно положение.
Град с велоалеи, навсякъде.
Град с голям закрит спортен център със зали както за известните спортове, така и за не толкова популярните, като катерене, скейтбординг, слаклайнинг и др.

Как бихте описали типичния бургазлия?

Слънчев, усмихнат и приветлив като летен ден в Бургас…или поне така ми се иска да мога да го опиша.

Кой е най-големият проблем, с който Бургас трябва да се справи?


Свидетели сме, че през последните години Бургас се развива с бързи темпове и много от проблемите на града вече са в процес на отстраняване, затова и ми е трудно да отговоря на този въпрос. За мен най-големият проблем, който обаче е повече проблем на страната, отколкото в частност на Бургас, са българите, които не виждат бъдеще в собствената си държава и го търсят другаде. За да има промяна и развитие във всяко едно българско селище, е необходимо то да привлече обратно и да задържи образованите и квалифицирани хора.

Ако съществува идеалният град, кои биха били първите три негови най-важни качества?

Идеалният град е автономен – има независими източници на енергия и вода.
Идеалният град осигурява поле за изява и развитие и дава шанс на всеки човек, който има желание да твори и да изложи своите идеи.
Идеалният град е този, в който има хармония и баланс, не е нито много сив, нито много зелен. Това е град, в който независимо дали вали или е слънчево, хората се събуждат с желание за новия ден, защото се радват на добро здравеопазване, имат работа, както и време за любимите хора.

Смятате ли, че европейските принципи и стремежи за мобилност и свободно движение на хората си противоречат със сякаш поостарелите ценности на родолюбието? Има ли смисъл думата "патриотизъм" в съвременния свят, когато границите стават все по-размити, а идеята за общо европейско благо се поставя над тясно националните интереси?

Стремежът за мобилност и свободно движение е чудесен избор, който в последните години се предоставя на българите, но това в никакъв случай не означава, че си противоречи с чувството им за родолюбие. Вярвам, че голяма част от хората, потърсили реализация в други страни, милеят за мястото, към което принадлежат и всеки път се завръщат с огромно вълнение.
Пътят на общото европейско благо е запазване индивидуалността на всяка една от държавите и взаимното им обогатяване и развитие. Макар и с размити граници, в съвременния свят ценности като патриотизъм и родолюбие намират своето място, защото те са един от елементите, които биха увеличили броя на завърналите се младежи.

Гласуване за номинираните в категория "Завърнали се Младежи".