Форум за е-демокрация в Бургас

- сряда 27 май 2015 от ji преглед на авторите в Бургас > Места и събития
Новите технологии създават възможност за ефективни публични услуги и широко включване на гражданите в управлението, каквито никое време в историята на човечеството досега не е познавало. Доколко ние в България използваме новите технологии за постигане на добро управление и удовлетвореност на потребителите и гражданите, какви практики и модели на е-управление и е-демокрация са въвели най-напредналите държави в света ще се опитат да открият и обсъдят участниците в Международна конференция „ Насърчаване на е-демокрацията в България. Опитът на най-добрите.“

Конференцията е първи форум в България на тема е-демокрация и ще се състои на 29 и 30 май в Бургас. Тя се организира от Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива, Бургаски свободен университет и Международен институт за модерни медии – Исландия с подкрепата на Програмата за НПО на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Темата ще събере в аулата на Бургаски свободен университет граждански експерти, активисти, политици, уеб-разработчици, блогъри и журналисти от България, Исландия, Естония, Франция и Белгия.

„Ще се опитаме да запознаем българската аудитория с практики на краудсорсинг – например при правенето на новата конституция на Исландия, участието на гражданите в съставянето на общинските бюджети чрез предложения и гласуване онлайн, модела на е-общински съвет в някои френски общини, е-парламент, е-петиция и други форми на електронна демокрация. За съжаление в хода на подготовката стана съвсем ясно, че българските политици не се интересуват от добрия опит и приоритетът „електронно управление“ е само на думи или се разбира единствено като повод за харчене на публични средства за компютри и софтуер“ заявява Даниела Божинова, Председател на Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива, автор на проектната идея и главен организатор на събитието.

Във форума ще участват г-жа Катрин Якобсдотир, член на Исландския парламент, министър на образованието, науката и културата на Исландия (2009-2013), г-н Танел Тамет, основател на Факултета по информатика – Талин, г-н Гунар Гримсон и г-н Робърт Бьорнсон, носители на Европейска награда за е-демокрация 2013 г. за създадения от тях софтуер за краудсорсинг, ползван в община Рейкявик и от Националната здравна система на Великобритания, г-н Рафаел Калвели, старши експерт община Монтрьо, г-н Смари МакКарти, иноватор и основател на Пиратска партия – Исландия, г-н Гудьон Идир, изп.директор на Международен институт за модерни медии и др.

ПОВЕЧЕ ЗА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ГОСТИ

г-жа Катрин Якобсдотир
- Министър на образованието, науката и култура на Исландия от 2008 до 2013, понастоящем член на Алтинги (исландския парламент), член на Парламентарната комисия за отношения с Европейския съюз. Г-жа Якобсдотир е ключово име за пакет от седем закона за медийна свобода и защита на разследващи журналисти, внесени в исландския парламент по време на нейното министерстване - Исландия иска да се позиционира като защитник на свободната журналистика в света, като предостави сървъри за чувствителна информация и др. Освен това г-жа Якобсдотир е предприела образователни реформи, докато е била министър. В момента е лидер на исландската зелена партия (колкото и да е невероятно исландците смятат, че имат сериозни екологични проблеми с енергетиката и замърсяването!!!)

Г-н Робърт Бярнасон и г-н Гунар Гримсон – предприемачи, уеб-разработчици и активисти, носители на Награда за е-демокрация на ЕС - 2011 за създаденото от тях приложение Your Priorities, което се използва вече в няколко страни за ранжиране на приоритети от гражданите (вид краудсорсинг), включително при съставянето на общинските бюджети на Рейкявик и Талин  с участие на гражданите. Приложението е закупено от Националната здравна система на Великобритания и ще бъде внедрено скоро за връзка и консултация с пациентите. 

Г-н Гудьон Идир Гуднярсон, изпълнителен директор на Международен институт за модерни медии - Рейкявик. Това е гражданската инициатива за модерни медии, описана по-горе, която се е превърнала в законодателна програма, а самите инициатори са институционализирали инициативата в неправителствена организация. www.immi.is

Г-н Смари МакКарти – уеб-разработчик и визионер, един от основателите на Пиратската партия в Исландия, която понастоящем е трета по влияние в страната.

Проф.Танел Тамет – основател на Факултета по информатика в Талин и един от създателите на гласуването по интернет в Естония.

Рафаел Калвели – старши експерт в община Монтрьо, Франция със собствено виждане за свободния достъп до информацията, създавана от институциите в работно време и с финансиране от данъкоплатците.

Повече за събитието на www.initiative.bg