Бургаска седмица на мобилността в паралелната реалност

- петък 30 септември 2016 от ji преглед на авторите в Бургас > Места и събития
В последните години сякаш се избистря голямата драма на българското общество. Въпросът "Кой ни е виновен?" е надвиснал над българите, помрачавайки съществуването им и парализирайки способностите им да прогресират. Двете философски направления в обясняването за незавидното ни положение във вселената като нация са:
1. Виновен е лошият елит, а обикновените хора са добрите.
2. Виновни и лоши сме всички, а елитът просто е една представителна извадка.
Общо взето такива въпроси се появиха и в град Бургас веднага след края на седмицата на мобилността, приключила преди няколко дни. Европейската седмица на мобилността е ежегодно събитие в периода 16-22 септември. Целта на кампанията е да провокира всички местни власти в Европа да въведат и насърчат устойчивата градска мобилност, както и хората да използват други алтернативи за придвижване, а не собствените автомобили. Бургас е един от най-гордите и активни български участници в инициативата. Съвсем накратко ще ви разкажем какво се случи през тази седмица в нашия град в нашата вселена преди да прехвърлим вниманието си към паралелната реалност, до която имаме достъп поради способността на екипа ни да пътува в четвъртото, петото и шестото измерение.

В понеделник беше открита арт-вело-арка, която освен за красота, според създателите си може да служи и за преброяване на велосипедисти. Как точно става броенето и къде се събира информацията не е никак ясно. Все още във фейсбук няма селфита с арката. Тя е разположена на слабоизползвана велоалея в морската градина, където много трудно може да преброи колко бургазлии ходят на работа с колелото си, а точно това е една от целите на кампанията - стимулирането да се ходи на работа с колело.

В сряда беше представен проектът "Интегриран градски транспорт - представяне на мерки за устойчив транспорт" Целта му е да измисли начини как Бургас да стане по-добро място за живеене чрез оптимизиране на транспортните потоци и стимулиране на чисти и здравословни начини за придвижване. Стратегията, която трябва да излезе като резултат от този проект е вероятно четвъртата или петата подобна, която Община Бургас изготвя. Същите проблеми вече бяха решавани веднъж от:
1. Интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Бургас
2. Интегриран градски транспорт на Бургас
3. Интегриран проект за изграждане на балансирана градска среда в ЦГЧ и ж.к. Възраждане
4. Интегриран проект за осигуряване на балансирана градска среда в ж.р. Меден Рудник
5. План за устойчива градска мобилност за периода 2013 – 2020г.
Неприятното в тактиката един и същ проблем да се решава 5 пъти е в това, че понякога решенията си противоречат.

В четвъртък се проведе най-значимото събитие в цялата кампания - денят без автомобили. За да покаже, че личният автомобил не е жизненоважен за придвижването в Бургас, общината обяви, че ще затвори за коли през целия ден една "централна пътна артерия". В последствие се оказа, че "голямата артерия" са едни 200 метра от малката уличка "Васил Левски". За съжаление никой не направи разлика и никой не забеляза затварянето на и без това незначителната за трафика в града отсечка. Само на 50 метра от нея има паралелна улица с подлез под пешеходната Александровска. Седмицата на мобилността завърши с вело шествие, в което участваха 8 човека. Веднага след финала основният резултат от кампанията беше раждането на въпроса "Кой е виновен?". Кой е виновен за безучастния, безхаберен Бургас? Скучните и мижави инициативи, които няма как да привлекат внимание? Липсва ли истинско желание за промяна в институциите? Пасивни и незаинтересовани ли са граждани, които сякаш се вълнуват само от собственото си място за паркиране? Спрялата общинска администрация или спрялото ни гражданско общество са причина за това явно отбиване на номера?

В паралелната вселена Бургас е различен. Там в понеделник беше официално открита новата електронна общинска система за пряка демокрация, която предоставя на гражданите възможност да изразяват мнение по важните за общината въпроси. Системата позволява освен сигурно гласуване онлайн и гласуване чрез десетки автомати разположени в целия град. Според правилника на общинския съвет, бургазлии могат да инициират местно гласуване по всяка точка от дневния ред на месечното заседание и общинарите са задължени да се съобразят с мнението на гражданите.

Във вторник, на специална пресконференция Община Бургас обяви своята схема за стимулиране на велосипедното придвижване на служителите в общината. Беше обявено, че 20 от големите компании в града ще стимулират работниците си, ако идват на работа с велосипед. Беше обявено заличаването на 500 места за паркиране в центъра на града, включително и маркираните паркоместа върху тротоара до сградата на общината. Освободеното пространство ще бъде обновено и изцяло пешеходно. В най-старата част на града - между улица Булаир и пристанището се създава нова изцяло пешеходна зона, която е обявена за архитектурен ансамбъл - паметник на културата.

В сряда се проведе работна среща за изготвяне на осъвременена стратегия за градска мобилност. В нея участваха няколко неправителствени организации, работещи за безопасност по улиците, велоклубове, спортни и туристически дружества, здравни организации. Поставените цели бяха да бъде намален дялът на участие на личните автомобили в ежедневните пътувания от 30% на 20% и да бъдат увеличени велопътуванията от 20% на 25%. Беше решено едно платно от слабонатоварения булевард "Демокрация" да се превърне във велосипедна алея.

В четвътрък, в деня без автомобили, за движение беше затворен центъра на града от ул. Хр. Ботев до Морската градина. На празната Ботева бяха наредени маси и се сервираха напитки и закуски, беше сглобена голяма детска площадка, където стотици хлапета играха през целия ден. По велоалеята от Поморие пристигнаха стотици поморийци с тротинетки, скейтбордове, велосипеди с ремаркета, возещи малки деца и домашни любимци. Станциите за измерване качеството на въздуха отчитат 40% намалени вредни емисии и прахови частици.

Паралелна реалност:

Булевард Христо Ботев в деня без автомобили

седмица на мобилността


Нашата вселена:

Булевард Христо Ботев в деня без автомобили

седмица на мобилността


Затворена част от улица в деня без автомобили в град Бургас (население 200 000)

седмица на мобилността


Вело шествие в подкрепа на алтернативните методи за придвижване в града

седмица на мобилността

седмица на мобилността


Булевард "17 юни" в град Берлин (население 3,6 милиона) затворен за движение в неделен ден и с автомобилен трафик в делничен ден.

седмица на мобилността

седмица на мобилността
Ден без коли 2015 на Шанз-Елизе в Париж.
снимка: paris.fr

седмица на мобилността