Сградата на десетилетието

- сряда 19 октомври 2016 от ji преглед на авторите в Бургас > Инвестиции
Преди няколко месеца медиите отразиха стартирането на обществена поръчка от ДП Пристанищна инфраструктура за изграждане на нова сграда в зоната за обществен достъп на пристанището. Заданието е за проектиране и изграждане на съвременен конгресен и научен център разположен до сградата на Магазия 1. Забележителното е размерът на инвестицията, чиято индикативна стойност е 15 000 000 лева. Това ще бъде най-скъпата обществена сграда от строителството на сградата на БСУ преди 13 години. Това е и един от малкото шансове Бургас да се сдобие с емблематична сграда със съвременна оригинална архитектура и обществена значимост. За сравнение изграждането на Казиното в Морската градина струваше около 4,5 милиона, а сградата на Морска гара беше на стойност 3,5 милиона.

Параметри на заданието:
Сграда с експозиционни, изложбени, атракционни и образователни функции. Височина до 18,5 м /4 етажа/. Запомнящ се знаков силует. На входно ниво голяма многофункционална експозиционна зала. На горните нива две по-малки многофункционални зали, офиси за научна дейсност с минимум три кабинета, офис площи, кафе, възможност за изграждане на пасарелка до вълноломната стена. На последното ниво панорамен ресторант. Покрит паркинг за 80-90 автомобила. В свободните открити площи около сградата места за външни експозиции, събития, отдих. Застроена площ 1800 кв.м., разгърната застроена площ 7000 кв.м. Да се изготви 3 варианта на идейно решение и след избора на едно от тях да се изработи работен проект. Срок - 25 месеца. Сградата трябва да е готова за Европейския ден на морето на 20 май 2018, тъй като Бургас е определен от Европейската комисия за домакин на събития и конференции.

Класирането:
Четири участника подадоха оферти:
1. ДЗЗД "Конгресен център Бургас 2017" ("БИАД-С" ЕООД, "Стройинвестконсулт София" ЕООД, "ПЛАНЕКС" ЕООД)
2. ДЗЗД "КИЦ Черно море" ("БИЛД КЪНСТРЪКШЪН" АД, "ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ" АД)
3. Консорциум "Конгресен морски център Бургас 2016" ("Бул Акуа" ЕООД, "СМК-Монтажи" АД, "КОВЕЛ-ПРО" ЕООД, "ВАНИКА 2" ООД)
4. "ЩРАБАГ" ЕАД (с подизпълнител "АТМ" ЕООД)
На 12 септември е обявен победител - "ЩРАБАГ" ЕАД с предложена цена 13,6 милиона лева. Обявеният в офертата им подизпълнител е софийското архитектурно студио "АТМ", което е познато с проектирането на сградите на летищата в Бургас и Варна, както и участието в конкурса за многофункционалната спортна зала в Бургас. На 27.09 в Комисията за защита на конкуренцията е постъпила жалба от ДЗЗД "КИЦ Черно море". Срокът за произнасяне е два месеца.

Притесненията:
Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” не е от най-отворените към обществото структури. Дейността му е свързана основно с големите търговски пристанища, които рядко са в полето на обществен интерес. Проектирането и строителството на Морска гара и Магазия 1 преминаха без особено старание да бъдат запознати хората какво точно ще се случва и да бъде потърсена някаква дискусия. Община Бургас, като някакъв посредник между държавното предприятие управляващо инфраструктурата и гражданите, които ще ползват занапред зоната за обществен достъп пробва да рекламира проектите и да убеди във високото им качество, но общинската администрация няма пряко участие в обществената поръчка за новия конгресен център. След като е ясно, че изпълнителят на проекта ще подготви три идейни проекта, от които ще бъде избран един е логично тези проекти да бъдат представени и обсъдени с бургазлии. Едно от странните неща в заданието е изискването за проектиране на научно-изследователска част в сградата. Наличието на три кабинета за научна дейност не звучи много сериозно.

Мястото за изграждане на конгресен и научен център

конгресен и научен център

конгресен и научен център