За новия фонтан под "Охлюва"

- понеделник 07 ноември 2016 от ji преглед на авторите в Бургас > Инвестиции
Историята за новия фонтан под откритата сцена "Охлюва" започна през февруари 2015 година. Тогава Община Бургас представи няколко готови проекта, изготвени с финансиране от предходния програмен период на Европейския съюз. Тогава от общината се похвалиха, че с тази проектна готовност могат да започнат да усвояват средствата от новия програмен период в момента, в който програмите се отворят. Един от представените проекти беше този за обновяване на тази част от Морската градина, която започва от паметника на Пушкин и стига до стената на Пристанище Бургас край хотел Приморец. Проектанти са "Инж проект" ООД- гр. Бургас, със собственик и главен проектант инж. Мария Белински, които през 2015 имаха работещ интернет сайт, но сега се налага да ви насочим към фейсбук страницата им, за да се запознаете с дейността им. Новото идейно решение представено преди почти две години предлага изграждането на повече атракциони, кътове за отдих, нова и разнообразна растителност, цялостна реконструкция на настилките в лошо състояние, рехабилитация на вече подновените и подновяване на парковата мебел. Една от интересните и смислени идеи е да се използва дъждовната вода за поливната система на парка.

Елементи от новия парк в презентацията от 2015 година

новият фонтан в морската

новият фонтан в морската

новият фонтан в морската


Когато се стигна до новия фонтан под "Охлюва" атмосферата малко се разгорещи. Бяха показани два варианта на дизайн за новия фонтан и коментарите бяха разнопосочни. Все пак беше разяснено, че все още не е решено окончателно кой от двата ще бъде реализиран, а крайният вариант трябва да бъде съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство. Малко е трудно да се определи от къде идва тази настойчивост в общинските проекти свързани с градската среда, която ние тук често критикуваме, за някакво пресилено оригиналничене и търсене на недомислена атракция, която най-често се оказва чудо за 3 дни. Дали това е изискване, или проектантите просто не издържат и се впускат в такава посока? Такива бяха и основните притеснения през 2015 за новия вид на емблематичния фонтан в Морската. Тогава ние решихме да помогнем на проектантите и сами да предложим няколко интересни дизайна с потенциал да се превърнат в туристическа атракция. Всичко това беше скоро забравено до миналата седмица, когато старият фонтан беше разрушен и много бургазлии се разстроиха в неизвестността за бъдещето на фонтана.

Предложения за дизайн на фонтана от burgas1.org

новият фонтан в морската

новият фонтан в морската


Всъщност проектът за „Реконструкция на историческото ядро на Приморски парк в южна част /от паметник на Пушкин до ул. „6-ти септември“ и х-л „Приморец"" е публично достъпен, но малко трудно откриваем. Това, което можем да очакваме, освен преасфалтирането на алеите е :
- ремонт на няколкото питейни чешмичkи в парка
- изграждане на няколко нови чешмички
- ново стълбище до хотел "Приморец"
- въжен мост на полянката пред "Нептун"
- площадка за спорт на открито до входа на плажа пред "Приморец"
- няколко навесчета, наречени перголи
- няколко велостоянки

Части от финалния проект

новият фонтан в морската

новият фонтан в морската

новият фонтан в морската

новият фонтан в морската


Естествено, накрая ще ви кажем и за новия фонтан. Той ще си е пак кръгъл и ще има 4 водни ефекта:
1. Централна дюза със струя до 6-7 метра височина.
2. Спирала с 38 дюзи.
3. 12 броя дюзи с плавен ефект "напред-назад".
4. Ринг по диаметъра на фонтана.
Всичко това ще бъде осветявано от цветно светодиодно осветление. В зелените площи ще бъде изградено обслужващо фонтана помещение. Според проектантите - "Проектната разработка има за цел да възпроизведе композицията и духа на съществуващия фонтан, използвайки съвременни технически средства и оборудване. Бордът на фонтана е облечен в гранит. Подходите и контактната зона са решени с настилка от слепен филц и гранитни павета. Художественото осветление е решено семпло и стилно с напълно скрити тела."

Видът на новия фонтан според проекта

новият фонтан в морската

новият фонтан в морската

новият фонтан в морската