Защо беше въведена новата транспортна схема?

- сряда 30 ноември 2016 от ji преглед на авторите в Бургас > Анализи
В последните няколко дни драмата с новите маршрути на обществения транспорт в Бургас наистина ескалира. Недоволството е в огромни количества и изглежда сякаш хаосът е пълен. Проблемите несъмнено са много и тепърва ще се идентифицират ясно и обективно, но най-силният аргумент на множеството противници на новостите, че старата схема е работела прекрасно, също може да бъде подложен на съмнение. Тук ще пробваме да обясним какви според нас бяха непреодолимите недостатъци на старата транспортна схема.

Първото, което трябва да споменем е статистиката колко хора ползват градския транспорт, като най-добър показател за неговата ефективност. Преди месец беше показано проучване, изготвено за проекта "Интегриран градски транспорт - представяне на мерки за устойчив транспорт" и според него 19% от пътуванията в Бургас се извършват с градския транспорт. През 2013 година беше завършен "Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на град Бургас" и там присъстват резултати от проучване, според което по това време дялът на пътуванията с обществения транспорт е бил 31%. В проекта е посочен и нищожния процент прекачвания при използване на градския транспорт. Ако за 3 години пътуванията с градски транспорт са паднали от 31% на 19%, значи системата съвсем не работи прекрасно.

При такива данни търсенето на различно решение е логично. Огромната драма за бургазлии и най-голямата разлика между старата и новата схема е в концепцията им. Преди никога не се е налагало хората да сменят превозни средства и това сега им се струва неприемливо. Маршрутите бяха така начертани, че 90% от пътниците стигаха от началото до края на пътуването си с една линия на градския транспорт. Обратно на това, новата схема се базира на прекачването, разчитайки на една дълга основна линия и множество други, които имат за основна цел да свържат по-отдалечените зони с бързия маршрут. Това се вижда на схемите по-долу. Преди по бул. Хр. Ботев минаваха цели 12 линии, а сега само 3. Същото се отнася и за ул. Индустриална, по която преди се движеха 8 линии, а сега 4.

Линиите на градския транспорт по бул. Христо Ботев според старата схема

Градски транспорт Бургас


Новата схема

Градски транспорт Бургас


Старият вариант на транспортни маршрути беше проблемен по няколко причини:
1. Замърсяване и екология - множество по-малки автобуси вървяха по еди и същи улици, изгаряха повече гориво и създаваха многократно по-голямо замърсяване. Вероятно това не звучи като основателен повод за промяна за много от живеещите в Бургас, но дори ние да не сме загрижени за здравето си, стандартите на 21ви век са такива, че европейските, и българските целеви норми за замърсяване не са лесно постижими при нас.
2. Натоварен трафик и повече пътни инциденти - това е проблем, който се обсъжда непрекъснато. Инцидентите с пострадали хора са ежедневие.
3. Липса на ефективност. По-долу сме показали таблица за натоварването на старите линии на градския транспорт. Данните за ежедневното използване на маршрутите за 2009 година, взети от проекта "План за устойчива градска мобилност на Община Бургас 2014 – 2020 г." и според броя на курсовете дневно за отделните линии е изчислено колко човека се возят за един курс (отиване и връщане). И преди сме коментирали тук, че тролейбусите са почти неизползвани, но данните го потвърждават. Според тях в тролеите пътуват по 23 човека в едната посока средно. Маршрутът на тролейбусите се припокрива с този на маршрутките и 211 в огромен процент от трасето. Нелогично и неефективно е по еди и същи улици да се движат паралелно множество линии, които се различават само в няколко от началните и крайни спирки. Данните показват, че така или иначе огромният процент от трафика (63%) се обслужва от само две линии - 211 и 12/12А и наистина звучи нелогично останалите линии, пътуващи почти празни през по-голямата част от времето да обикалят целия град и съответно да правят разходи за изминати хиляди километри дневно.

Статистика

Градски транспорт Бургас


Недобрата стара схема не оправдава лошото прилагане на новата, която според нас е по-добра като идея, но ужасната й реализация донесе само негативи. Нещата тепърва ще се донастройват, но стартирането в недовършен вид, недообмислените и необсъдени с хората детайли и някой елементарни пропуски направиха всичко да изглежда ужасно. След като страстите се поуспокоят и нещата се донастроят ние планираме да направим измервания на новите времена, маршрути и пътници, за да сравним обективно и да можем да оценим по-ясно промяната.