Завърнали се младежи: Георги Бошев

- понеделник 05 декември 2016 от ji преглед на авторите в Бургас > Завърнали се младежи
Категорията "Завърнали се Младежи" на ежегодните награди "Бург на Годината" се учредява през 2013 година по инициатива на Архитектурно Бюро Декор Дизайн - Архитекти Бурулянови. Тя има за цел да открива, отличава и стимулира младите хора, завършили образованието си или живели извън родния град, които се връщат и допринасят със своите свежи знания и идеи за развитието му. Наградата е насочена към хора, които успяват да променят живота на нашите съграждани и да ги карат да мечтаят. Тя е насочена към хората, на които им пука за този град, за бъдещето му и в процеса на собственото си допринасяне успяват да повлекат със себе си последователи, а в резултат на това Бургас се превръща в по-добър град за живеене.

Георги Бошев е роден на на 15 Октомври 1997 година. През тази година той стана световен шампион по информационни технологии на Световния MOS шампионат (Microsoft Office Specialist World Championship) в Орландо, САЩ. Учи в Медицински Университет Варна. В момента се занимава с образованието си по медицина и отделя време за компютри и спорт. На 6 декември той беше обявен за победител в категорията „Завърнали се младежи“ за 2016 година.

Как бихте описали себе си?

Ако трябва да използвам само 3 думи те биха били - упорит, постоянен, амбициозен.

С какво успя да се пребори желанието Ви за завръщане, за да се изпълни? Всъщност желание ли предизвика това завръщане или някакво стечение на обстоятелствата?

Не беше стечение на обстоятелствата, всичко беше по мое собствено желание и избор. Имах много добри и апетитни предложения от чужбина, но след усърдно обсъждане с родителите ми, които ме посъветваха да послушам сърцето си, реших да остана в България

Разкажете за това, което определяте като свой най-голям успех в живота до момента.

Не знам как ще прозвучи от устата на световен шампион по информационни технологии, но една от най-големите ми мечти винаги е била да уча медицина. Радвам се, че успях да я постигна.

Ако хванете златната рибка, изпълняваща градски желания, кои ще са трите неща, които ще си пожелаете за Бургас?

1. Първото желание е да бъдат създадени повече възможности за младите хора да продължават обучението си в Бургас. За да уча медицина трябваше да се разделя с Бургас, защото образование по медицина се предлага в малко градове в България.
2. Второто желание е Бургас да става все по-красив. Една от причините да харесвам Бургас е колко е красив, особено със зимната украса, с която всяка година оставаме изумени.
3. Третото желание идва директно от по-малкият ми брат, да има повече скейт паркове и детски площадки.

Как бихте описали типичния бургазлия?

Типичният Бургазлия, за какъвто се смятам и аз, обича морето, обича чистия въздух и обича да се разхожда (в морската примерно).

Кой е най-големият проблем, с който Бургас трябва да се справи?

Типичния за цяла България проблем – застаряване на населението. Много млади хора след като завършат основното си образование казват, че нямат работа в Бургас.