Културни войни: 1. Градска среда (Защо ул. Фердинандова трябва да бъде паркинг)

- петък 14 април 2017 от ji преглед на авторите в Бургас > Анализи
Снимката отдолу е от германския град Дортмунд. Това е улица в центъра на града. Тази улица е пресечка на главната търговска и изцяло пешеходна улица на Дортмунд. Нещо като бургаските Александровска и Фердинандова. Дортмундската Фердинандова е с ограничение за движение на автомобилите до 20 км/ч, има само няколко места за паркиране, пешеходците имат право да се движат по цялото улично платно без ограничения. Една улица, която е почти само пешеходна и почти забранена за паркиране. Такива са всички улици в градския център на Дортмунд, който е с население около половин милион.

Новата Фердинандова Бургас


Снимките долу са на новоремонтираната улица Фердинандова в Бургас. Припомняме, че само преди 3 години тази улица беше включена в обществената поръчка за изграждане на нови велоалеи и по нея по план трябваше да минава велосипедно трасе, за сметка на паркоместата. Днес тази идея е забравена и улицата е превърната в голям паркинг. Купчините с автомобили по Фердинандова са и основната причина за залеза й като централна търговска улица за Бургас, каквато тя някога беше.

Новата Фердинандова Бургас

Новата Фердинандова Бургас


Един от основните грехове на хората, които са отговорни за развитието на този град е необмисленото, неосъзнато и фиктивно прилагане на копи-пейст стратегията. С нейното използване лесно може да се обясни какво се случва в града ни. От началото на пълноправното ни членство през 2007 година насам Европейският съюз настоява да доближим стандартите си до общоевропейските. Например по отношение на градската среда всички европейски стратегически документи предвиждат намаляване на участието на личния автомобил в градското придвижване до минимални нива. Съответно Европейският съюз държи ревностно и при нас нещата да вървят в тази посока. Европейските експерти идваха в Бургас, за да ни кажат как да си оправим градския транспорт. Бяха изработени няколко общински стратегии, съобразени с европейските правила. Всички те предвиждат автомобилите по улиците на града ни да намалеят драстично, центърът да се превърне в голяма пешеходна зона, градският транспорт да превозва повечето хора по-бързо от личния автомобил, а хората да карат велосипеди по безопасни велосипедни трасета. Всичкото това планиране се случваше в началото на европейското ни членство и нещата изглеждаха розови. Стигна се до момента, когато трябва да започнем да реализираме плановете си и Бургас да заприлича на развит европейски град.

Големият проблем с копи-пейст технологията е, че спуснатите отгоре мерки остават неразбрани, ако не са осмислени и обяснени. Без тези условия те са трудно смилаеми не само от обикновените граждани, но и от тези, които ги приемат, планират и прилагат. Развитието на градската среда в Бургас е само една битка от мащабната война, която се води и това е война на култури. За съжаление културата на човек не се определя само от учтивостта да поздрави с "добро утро" колегите си сутрин. Култура е начинът, по който гледаш на света. В Бургас стълбът, на който се крепи културата на така нареченото ни общество се нарича индивидуализъм. Грандиозният културен сблъсък на желанието за лично удобство срещу стремежа за общото благо определя и какво представляват улиците ни.

В Бургас хората така и не разбраха смисъла на намаляване на автомобилния трафик с ограничения, не разбират защо градският транспорт трябва да се движи по собствени улични ленти, не смятат, че ежедневните пътни инциденти ги засягат пряко, не изпитват нужда за повече безопасност, простор, чистота. Бургазлии предпочита да нарушат правилата, да създадат предпоставка за инцидент, да направят живота на съседите по-труден, но да постигнат свое лично удобство. Просто сме такива - все още недостигнали прозрението, че само общият прогрес ще направи личния ни живот по-смислен и щастлив. Всичко това е непроумяно и в общинската администрация, от директорите, ръководители на отдели, заместник кметовете и самия кмет на Община Бургас. Обяснението за промяната на идеята за Фердинандова от спокойна улица с велоалея до препълнен огромен паркинг е точно в културната несъвместимост между умовете на ръководещите града и разбиранията за общо благо. Така мечтано красивите, чисти, спокойни, интересни, пълни с живот улици на западноевропейските градове са много близки и лесно достъпни в днешно време, но в същото време са отдалечени на светлинни години, разделени от нас с огромната пропаст на културните различия между човешките същества, който ги обитават.

Няма истинска нужда ул. Фердинандова в Бургас да бъде голям паркинг. Щом Дортмунд, в който живеят много повече хора с много повече автомобили може да си позволи да има пешеходен център, значи и Бургас може, стига да го пожелае истински. Може, ако приетите стратегии за развитие в общината са израз на истинска воля за изграждане на една различна градска среда, а не просто копиране на някакви текстове защото Европа така ни задължава. Бургас може да бъде различен, ако хората, които създават бъдещето на този град не следват толкова стриктно принципа "исках, обаче нямах желание".