Кой има полза от измислиците за увеличаването на населението на Бургас?

- вторник 02 май 2017 от ji преглед на авторите в Бургас > Анализи
В средата на миналата седмица бургаски сайт представи собствено проучване, показващо, че за разлика от другите три големи града в България, с които се състезава, Бургас намалява по броя на жителите си. Текстът беше съвсем кратък и едва ли е направил впечатление на значителен брой бургазлии, въпреки провокиращото заглавие. Тази информация породи бърза реакция. На следващия ден на официалния сайт на Община Бургас се появи опровержение. В него бяха цитирани уж официални данни от ГРАО, показващи, че населението на града всъщност расте. Опровержението беше отразено в много регионални медии.

Едва ли има човек, който може да каже какъв е реалният брой на жителите на Община Бургас. Според чл. 94, ал. 1 на Закона за гражданската регистрация "Настоящ адрес е адресът, на който лицето живее". Липсата на реални санкции за неспазване на чл. 99, ал. 1 - "Всяко лице е длъжно в срок 30 дни да заяви промяната на настоящия си адрес", води до изкривяване на данните и отваряне на възможности за всякакви интерпретации. Всеизвестен факт е например, че броят на живеещите в ж.к. Меден Рудник надхвърля 80 000 човека. Нещо, което се говори и от кмета на града Димитър Николов. Всъщност, по официални статистически данни населението на Меден Рудник е под 40 000. Така представени нещата означават, че в Меден Рудник дялът на живеещите, нерегистрирани жители е 50%. Това звучи фантастично.От тук нататък ще се придържаме към официалната статистика, като единствен начин да бъде правен какъвто и да е сериозен анализ. В България данни за населението се събират от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) и от Националния статистически институт (НСИ). Данните събирани и от двете институции са публично достъпни на интернет страниците им, което прави измислиците по въпроса лесно разпознаваеми. Според статистиката, от момента на последното преброяване на населението през 2011 година Община Бургас е намаляла с 1870 човека (ГРАО, настоящ адрес), намаляла е с 2701 жители (НСИ) и е с отрицателен механичен прираст от 1115 човека (НСИ), което значи, че напусналите общината са повече от пристигналите да живеят в нея. Единственият брой жители, който се увеличава за разглеждания период е този с постоянен адрес в общината - 1078 повече, но в същото време се увеличава и броя на тези от тях, чийто настоящ адрес не е в Община Бургас - 3494 повече. Това са едни 3494 човека повече с бургаски адрес в личните карти, които вече не живеят в Бургас. Фактът, че общата тенденция е отрицателна не е кой знае каква новина. Въпросът по-скоро е кой има интерес да изопачава фактите, да преувеличава успехите, да скрива проблемите и изобщо да рисува някаква прекрасна, слънчева, оптимистична картинка на Бургас, която няма нищо общо с реалността.

Население по години

Население Бургас

Население Бургас


Публикуваните в сайта на общината положителни статистики за населението, които уж са официални данни от ГРАО, всъщност не отговарят на данните в официалния сайт на дирекцията - grao.bg. Неведнъж в миналото се е случвало подобна невярна или полу-вярна информация да бъде разпространявана официално. Нашите изследвания на различни сфери от живота в Бургас често показват изоставането ни в голяма част от аспектите. Образованието ни е зле, а университетите ни са на опашката в класациите за качество на обучението, здравеопазването ни е такова, че по-тежките случаи се прехвърлят в София, Варна, Стара Загора, Плевен. Индустриалното ни развитие е почти пред замръзване, а в културно отношение е достатъчно да споменем единственото международно значимо бургаско събитие. Spirit of Burgas вече няколко години така и не се провежда, което е следствие и от негативното развитие на културната среда в града ни. Преди няколко месеца Летище Варна обяви откриването на няколко нови целогодишни линии, което е в рязък контраст с продължаващото развитие на Летище Бургас единствено като сезонно с активна работа 3 месеца в годината. Това определено не е прогресът, който ни се иска да преживяваме в нашия град.

Несъмнено Бургас все още продължава да бъде добро място за живеене, сравнен с огромна част от българските градове, но също така безспорно тук проблемите са много и е интересно човек да си представи каква може да бъде мотивацията информацията за тях да се крие, премълчава или дори изкривява некоректно, за да покаже нещата в по-добра светлина от реалната. Няколкото идеи, които ни хрумнаха:

1. Да представим Бургас по-хубав отколкото е, за да привлечем инвеститори.
Никой сериозен инвеститор няма да тръгне да прави бизнес на базата на медийни публикации или рекламни брошури. Големият бизнес проучва нещата в дълбочина и не е много ясно дали предварителното прекалено гримиране и парфюмиране на региона не изиграва по-скоро лоша шега с обратен ефект. Липсата на големи нови инвеститори в региона показва по-скоро точно това.

2. Политически комфорт.
От доста години вече град Бургас е сочен като пример за развитие и успешно управление. Замитането на неуспехите под килима може да задържи тази слава още малко, но ако проблемите продължават да се задълбочават вместо да бъдат решавани, както е в момента, обратът в бъдещи изборни резултати е неизбежен.

3. Грижа за щастието на хората.
Тази точка може и да е свързана с предишната, но ние ще я разгледаме отделно. Много от живеещите в Бургас наистина малко наивно си мислят, че градът е най-доброто място за живеене и е лидер в развитието във всички сфери на живота. Вероятно "целта оправдава средствата" е подходящ принцип за поддържане на това ниво на щастие, гордост и местен патриотизъм. Защо да разваляме деня на хората с неприятни новини или негативни показатели. И без това негативизмът наоколо е достатъчно. Неудобното в тази тактика е, че често не действа на по-активно информиращите се граждани, които търсят различни източници и се интересуват от нещата в дълбочина. Манипулативната информация разпространявана от официални източници е обида за интелекта на такива хора. Едно от последствията е този отрицателен механичен прираст, който показва статистиката. Просто много хора си тръгват разочаровани от Бургас.


Население Бургас