Да надграждаш сламената колибка

- сряда 31 май 2017 от ji преглед на авторите в Бургас > Инвестиции
В царството на дървените глави започнало обновяване. Старите юрти били сменени с нови сламени колибки. В царския двор били щастливи от резултата и се радвали на успеха си. Хвалели се наляво-надясно, а критиките за нестабилната конструкция и слабите основи били пропускани през едното ухо към другото като безсмислен хейт. Така в шеги и закачки дошъл моментът да бъде разширена една от къщичките, за да се увеличат възможностите на дома и той да бъде по-уютен в студените зимни дни. Събрали се видни проектанти, архитекти, специалисти и след дълго проучване и умуване те решили, че най-удачно е къщичката да бъде надградена с нови 30 етажа от цимент, стомана и стъкло.

Може да сте пропуснали началото, но от известно време стартира поредната серия разпределение на милиони левове наречено оперативни програми на Европейския съюз 2014-2020 година. В медийното пространство вече вървят новини на тази тема и един от обсъжданите проекти за Бургас е този за надграждане на Интегрирания градски транспорт. Още миналата година бяга изпълнени три предпроектни проучвания за трите компонента:

1. изграждане на буферни паркинги (Обединение „ИГП Урбана“, град София включващо „Институт за градско планиране“ АД, град София, „Архитекти Урбана“ ООД, град Бургас и „Трансконсулт-22“ ООД, град София.)
2. изграждане на междуградска автогара (Обединение „ДИД“, град София включващо „Д енд Д Консултинг“ ООД, град София и „Инфрапроект консулт“ ЕООД, град София)
3. надграждане и модернизация на системата от бързи автобусни линии (Консорциум „ИКюИ Контрол-Транспро“, град София включващ „ИКюИ Контрол“ ООД, град София и „Транспро“ ООД, град София)

Резултатите от тези предпроектни проучвания ще бъдат основа за работното проектиране и се дискутират напоследък. Общината сесрещна с инженери и архитекти, за да им представи идеите за първия буферен паркинг в града, който би трябвало да се намира в близост до Терминал Изгрев, както и за реконструкцията на бул. Демокрация с цел изграждане на бърз автобусен коридор по него. Според медиите въпреки някой забележки по детайлите за реализиране на предвидените проекти, специалистите подкрепят плановете и ги смятат за адекватни на нуждите.

Вчера в Общински съвет Бургас беше гласувана докладна записка от кмета на града Димитър Николов. Тя позволява на Община Бургас да кандидатства за европейско финансиране за реализиране на проектите идентифицирани във вече споменатите предпроектни проучвания. Целта е да бъде осъществено:
1. ремонт на ул. Булаир, бул Демокрация и бул. Стефан Стамболов, в едно със създаване на "бърз автобусен коридор" по бул. Демокрация;
2. въвеждане на система за контрол на трафика;
3. изграждане на един буферен паркинг;
4. въвеждане на интегрирана система за управление на паркирането;

Съвсем накратко описани, предложените проекти са за изграждане на буферен паркинг на мястото на съществуващ в момента паркинг в ж.к. Изгрев, в близост до автобусния терминал. Паркингът ще бъде закрит, на няколко етажа, като една от идеите е на покрива му да се изгради пространство, което да е полезно за живеещите в района - например спортна площадка. Заплащането на паркинга ще е свързано с безплатно пътуване в градския транспорт, а предвидената в проекта интегрирана система за градско паркиране ще дава информация за свободните паркоместа и ще има възможности да обхване всички общински паркинги. Този паркинг няма да ощети живущите в района защото и в момента на мястото има платен паркинг.

Мястото на новия буферен паркинг
източник: maps.google.bg

буферен паркинг Бургас


Втората част от проекта включва ремонт на ул. Булаир, бул. Демокрация и бул. Стефан Стамболов, като особеното е, че се предвижда изграждане на физически отделени бусленти по Демокрация в тази част от булеварда, в която има четири ленти за движение в едната посока. Идеята е най-вдясно да е физически отделената буслента, след това да има тротоарен остров, който да отделя предвидените места за паркиране по улицата, а лентите за движение ще останат по две в посока. Планира се и въвеждане на система за контрол на трафика.

Цената за изграждането на всичко това е малко под 12 000 000 лева, като около 4 000 000 са собствено финансиране на Община Бургас. Дебатите в залата бяха достатъчно пламенни, за да предизвикат интерес, като основните критики бяха за липсата на необходимост от бързо автобусно трасе по бул. Демокрация. Представените мотиви от общинската администрация в подкрепа на идеята бяха сериозните проучвания направени при предпроектната фаза, които показвали най-голямо търсене на транспортната услуга именно по бул. Демокрация. В крайна сметка докладната беше приета с 38 гласа За, 6 Против и 4 Въздържал се.

Все още не виждате връзка с историята за сламената къщичка с надстройка небостъргач? Нашият анализ на градския транспорт в Бургас показа, че постигнатото от проекта Интегриран градски транспорт е меко казано спорно. Освен обновяването на подвижния състав всички останали компоненти не са спомогнали за подобряване на услугата и определено са я направили по-непопулярна. След няколко месеца непрекъсната промяна на маршрутите, цунамито от недоволство беше някак си поуспокоено, но със сигурност бургазлии не са особено щастливи с градския си транспорт. Бързите автобуси не са бързи, буслентите не са бусленти, електронното таксуване е полу-електронно, информационната система полу работи. Нещата изглеждат така, сякаш при първия по-силен вятър ще се разхвърчи слама. Надграждането на колибка без основи не е най-добрата идея. Че защо ни е система за контрол на трафика, след като ние би трябвало да имаме вече въведена такава за предимство на автобусите на светофарите, но тя, незнайно защо, не работи. Според нашите измервания на трафика бул. Демокрация е най-слабо натоварената и най-голямата улица в Бургас. Защо и е на нея буслента, след като там натрупвания на автомобили никога няма и винаги има поне две платна съвсем свободни за движение? Дори изследванията да са показали най-голяма нужда от транспортна услуга точно по Демокрация, с какво ще се промени тази нужда, ако автобусите вървят по бусленти?