Динамичното развитие на технологичността на Бургас

- вторник 01 август 2017 от ji преглед на авторите в Бургас > Анализи
В средата на юни град Бургас спечели поредното престижно признание. На церемонията по раздаване на наградите на ИТ и аутсорсинг бранша "Innovations, Technology & Sourcing Awards 2017" кметът Димитър Николов получи наградата "Динамично развиващ се технологичен град на годината". Целта на категорията е да отличи съвместните усилия на местна власт, бизнес и университети за създаването и развитието на най-добри условия за растеж на аутсорсинг и ИТ сектора в конкретния град. Националното събитие, заедно с Годишната аутсорсинг конференция, за първи път се проведе извън София, а домакин беше точно Бургас. Освен с това официално признание Бургас беше удостоен и с неофициалното за българския град с най-много детски колички по улиците, получено в изказването му пред форума от бившия президент на България Росен Плевнелиев, специален гост на събитието.

Кметът Димитър Николов получи наградата за "Динамично развиващ се технологичен град на годината"

ИТ и аутсорсинг Бургас


ИТ и аутсорсинг индустрията не е тема на наши анализи за първи път. През 2015 година вече опитвахме да съберем информация по въпроса и тогава данните показваха, че Бургас изостава от Пловдив и Варна в тази сфера, а основните проблеми са трудното намиране на кадри и липсата на качествени офис площи. В този наш разказ за динамиката на бургаската технологичност обаче ще се върнем и още по-назад във времето към 2013 година, когато сме анализирали по-общо потенциала на Бургас и пътищата за развитие пред него. Тогава скромното ни изследване на търсенето на работна ръка в града показа, че в Бургас се търсят най-малко квалифицирани специалисти, сравнено с останалите големи градове в България. Това е другата страна на вечно въртян тук рефрен за кокошката и яйцето в икономическото ни развитие. Дали няма инвестиции поради липсата на квалифицирани кадри, или няма образовани специалисти, защото никой не търси квалифициран труд в Бургас?

Част от доклада "Оценка на потенциала на човешкия капитал за аутсорсинг в регионите в България" на Българската аутсорсинг асоциация от 2015 година

ИТ и аутсорсинг Бургас


Първо ще опитаме да хванем каква е ситуацията в момента, въпреки цялата й динамичност, а после ще ви разкажем и за тези оценени с награда усилия, които се правят от община, бизнес и университети за още по-голямо ускоряване на развитието на този толкова технологичен наш град. Най-интересно и убедително би било да получим директно информация от компаниите в ИТ и аутсорсинг бранша, за да научим за динамиката и за проблемите от първа ръка.

Бургаският ИТ и аутсорсинг бизнес в момента

Започваме с аутсорсинг компанията Съдърланд. Тя откри своя офис в Бургас през 2014 година, като тогава градът ни беше предпочетен пред Варна заради по-слабата конкуренция, добрия кадрови потенциал и съдействието отстрана на общинската администрация. За съжаление не успяхме да получим директно информация за компанията от неин представител и затова ще се позовем на публикувани вече данни. През 2015 година, когато разговаряхме с директора на бургаския офис на Съдърланд, целта на компанията беше да достигне 500 служители в Бургас до 2016 година. Както тогава, така и сега основното изискване за търсените кадри по отношение на квалификацията им е владеене на чужд език, което едва ли може да причисли бургаския офис на Съдърланд към най-високо технологичните. Изглежда сякаш ситуацията в Съдърланд Бургас в момента се разминава с поставените цели през 2015 година. Според едно интервю с Шон Кенинг, старши вицепрезидент и директор на компанията за Европа, Африка, Китай и Малайзия в бургаския офис на Съдърланд в момента работят около 300 човека (в София за компанията работят 1300 души). Вероятно това е причината наскоро компанията все пак да отвори свой офис и във Варна, след като изглежда Бургас не е успял да оправдае очакванията за висок потенциал и планираното развитие не е постигнато.

През 2015 година ви представихме и малкия бургаски офис на украинската софтуерна компания Provectus. Тогава от Provectus малко нестандартно мотивираха решението си да отворят българския си офис точно в Бургас:
"В България ние избрахме Бургас, защото най-вече ни впечатли атмосферата в града, тихите му и спокойни улици, невероятната Морска градина, климатът и прекрасното черноморско крайбрежие."

През 2015 година един от проблемите на Provectus беше този с набирането на служители. За съжаление днес бургаският офис на компанията вече е закрит. Информация за причините за закриване на офиса не успяхме да получим от компанията, но Анастасия Мазова, HR мениджър в Provectus, сподели с нас, че те все още са свързани с Бургас, като предлагат на служителите си от Украйна и Русия настаняване в Сарафово и възможност за дистанционна работа през лятото. Provectus оценяват високо бургаското слънце и море, но поддържането на постоянен офис в Бургас за тях се е оказало неудачно.

Софтуерната компания ТехноЛогика открива свой офис в Бургас през 2014 година. Три години и половина по-късно екипът тук е от 12 програмисти, които работят по проекти от национално и международно значение – за е-управление, за управление на морските пристанища, за НАТО. Тяхно дело е информационната система за управление на риска от наводнения на територията на община Бургас (ИСУВ). За Георги Георгиев, ръководител на бургаския офис на ТехноЛогика, основен проблем за компанията е намирането на добри кадри.
"Количеството и качеството на кадрите не е достатъчно добро. За да преодолеем това предизвикателство, от стартирането на офиса реализираме много инициативи съвместно с двата университета в града – семинари и лекции, лятна стажантска програма, както и дни на отворените врати. Участваме в организацията на различни хакатони, с цел да запалим младежите към програмирането. За съжаление, учебната програма в университетите не е достатъчно актуална, липсват някои основни езици за програмиране и това затруднява лесното стартиране за стаж при нас."

Според Георги Георгиев промените в средата за ИТ бизнес не са чак толкова динамични.
"Появиха се много събития – хакатони, състезания, подпомогнати и от общината. Това стимулира интересите към ИТ на учениците, но голяма част от тях не остават в града. Община Бургас започна инициатива за финансиране обучението на студенти, за да подпомогне ИТ компаниите, но към момента няма резултати (студентите още са втори курс) и не мога да дам оценка за успешността й. Мога да спомена и добрата ни и успешна съвместна работа по проекта ИСУВ, който ще даде възможност за своевременна и адекватна реакция при кризисни ситуации, както на населението, така и на местната администрация. Виждаме желание за диалог и оценяваме усилията на общината за стимулиране на ИТ бизнеса в града. Надяваме се те да продължат и със съвместни действия да поставим Бургас на водеща позиция като място за развитие на ИТ специалисти и компании."


Codific е белгийска фирма, основана от Арам Ховсепян, преди 5 години в град Льовен. Фирмата има клон в Бургас от 4 години. Софтуерните решения, които предлага са уеб базирани, вариращи в различни сфери на дейост. От управление на човешките ресурси и менажиране на екипи, управление на системните процеси във фирмите, топологичен анализ на движенията в поредица от видео секвенции до решения за свързани в интернет устройства. Според Мартин Павлов от бургаския офис на Codific един от проблемите за развитието на ИТ индустрията в Бургас е липсата на конкурентна среда:
"Не може да се очаква от един 24-26 годишен младеж да остане до края на живота си на едно и също работно място. Наличието на конкуренция би стимулирало хора от други градове да открият потенциала на локацията и да се замислят за по-дълготрайно пребиваване тук. Липсата на адекватно висше образование е друга пречка. Университетите в града пропускат възможността да мотивират малкото кадри излизащи от гимназиите да останат и да учат тук. Опитите на общината да стимулира финансово студентите да се запишат в университетите не гарантират повече кадри, а създава кадри тип "да запиша едно образование за без пари". Реално погледнато изграждането на кадри в определен сектор трябва да е постоянно и поетапно. От училище до завършване на университета. Нужни са курсове, състезания, практически занимания с игрови характер, приложение на знанията в практиката. Единствената последователна общинска политика свързана с младежите изглежда тази за развитие на спортните бази. Местните фирми в бранша са малки (2-5 души) и трудно имат капацитета да комуникират с община, университети, бюро по труда и др., за да си осигурят стажанти, кадри, да споделят нуждите си. Ако иска да спомага за развитието на ИТ средата в града, общината трябва да има звено за комуникация с тези фирми и да следи за техните нужи. Положителното в последните няколко години е спонсорирането от общината на някой от провеждащите се в Бургас ИТ събития."


Сайтът за обяви за работа jobs.bg от години е част от методиката ни за анализ на пазара на труда в региона. Решихме да проверим доколко динамично се е развил той, като преброим обявите за работа за ИТ специалисти за Бургас и другите големи градове. Резултатите от това преброяване отново не показаха някакво сериозно развитие, дори напротив - те по-скоро са индикация, че градът ни изостава вече дори и от Русе, а с Варна и Пловдив изобщо не е в една лига. Бургас през последните години не може да се отличи с много нов ИТ бизнес, открити офиси на компании или голям брой наети специалисти. Тези показатели със сигурност не са дали предимство на града ни при отличаването му като особено динамично развиващ се. Явно трябва да търсим положителните оценки другаде.

Брой обяви за работа в jobs.bg в ИТ бранша (20.07.2017):

София - 2017
Пловдив - 168
Варна - 192
Бургас - 26
Русе - 44
Стара Загора - 23
Велико Търново - 24


Общински усилия за промяна

Ако дотук динамиката на бургаското ИТ и аутсорсинг развитие ви убягва, сега следва позитивната част. Община Бургас от няколко години опитва да привлече ИТ бизнес в града. През 2015 идентифицираните проблеми бяха тези с липсата на офис площи и с намирането на квалифицирани кадри. Общината няма прекалено много лостове, с които да въздейства за създаване на по-благоприятна среда за ИТ бизнес, но все пак бяха стартирани няколко инициативи. Още през миналата година Община Бургас отпусна стипендии на 30 студенти в софтуерните специалности на бургаските университети. През 2017 година общината разшири сътрудничеството си с университетите и реши да финансира безвъзмездно обучението на 100 студенти в ИТ специалности. Инвестиция, която би трябвало да даде резултат в близкото бъдеще. Спорният момент в тази инициатива е този с качеството и имиджа на бургаските университети. Според Рейтинговата система на висшите училища в България БСУ и "Проф. д-р Асен Златаров" са съответно на 5-то и 12-то място от 14 университета в класацията за качество на обучението по специалност "Комуникационна и компютърна техника". БСУ е на 7-мо място от 12 университета в класирането за "Информатика и компютърни науки". Наше проучване от миналата година показа, че бургаските университети не са привлекателни за завършващите и нищожна част от бургаските зрелостници имат планове да продължат висшето си образование в родния град. Въпреки това тази общинска инициатива е добра идея и вероятно е фактор, който е добавил +1 точка за Бургас при определянето му за "Динамично развиващ се технологичен град на годината". По-долу ще смятаме допълнителните точки към тази първа, която отбелязахме.

След личната покана на кмета Димитър Николов към ръководството на "СофтУни" да разкрият постоянен обучителен център по програмиране и софтуерно инженерство в Бургас, беше оборудвана зала в Колежа по туризъм, където от месец май започнаха първите обучения. Проектът "Софтуерен университет" на СофтУни е основан с идеята за иновативен и модерен образователен център в София, който създава истински професионалисти в света на програмирането. Новината за бургаския постоянен обучителен център на "СофтУни" беше гръмко разгласена от общината и медиите. Ние обаче се свързахме с Ева Свиларова от "СофтУни" и тя разясни, че в Бургас продължава да се провежда само подготвителен курс Programming Basics, както досега. Той е за напълно начинаещи, а всички успешно преминали приемния изпит след курса могат да продължат обучението си в София. Този курс се организира веднъж годишно в няколко големи града в страната. В Бургас този курс се провежда така или иначе за трета поредна година и нищо по-различно няма да се случва и занапред. Изглежда сякаш толкова ентусиазирано огласеният нов "СофтУни" център в Бургас е просто една нова компютърна зала, инициатива която няма как да успее да ни впечатли кой знае колко. С тази история няма да изваждаме от бургаските точки за динамична технологичност, но за жалост няма и какво да добавим.

През април Община Бургас обяви за още една своя инициатива, този път съвместно с Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България-Бургас. Беше представен пред медиите проектът "Бизнес хъб Бургас". Идеята му е да предостави онлайн платформа насочена към ИТ бранша, която да свързва работодателите в региона с квалифицирани кадри от цялата страна и чужбина и да съдейства за преместването им и стартирането на работа в Бургас. Това изглежда точно като краткосрочната мярка, от която бизнесът има нужда. Три месеца след обявяването на проекта той все още не функционира и стартът на работата му е някъде в неизвестен момент в бъдещето. По наше мнение няма как тази идея да е била отчетена като някакво динамично развитие в технологичността, след като все още е само в главите на инициаторите си. Тук също отчитаме 0 точки.

Бизнес усилия за динамично развитие

След като през 2015 година един от идентифицираните проблеми беше този с липсата на качествени офис площи, една голяма инвестиция си постави за цел да промени ситуацията. Миналата година беше завършен Smart Center на компания Планекс в ж.к. Изгрев. Сградата е бизнес комплекс от смесен тип и предлага офиси клас А, както и търговски площи. Офисната част е развита на 7 053 кв.м. и заема от трето до седмо ниво на сградата. На същите тези награди "Innovations, Technology & Sourcing Awards 2017", които вече споменахме Smart Center спечели второ място в категорията "Технологична бизнес сграда на годината". Калина Ченгелиева, управител на Smart Center, сподели с нас перспективите за заемане на площите в сградата.
"В процес на разговори сме за подписване на договори, като интересът от страна на IT и аутсорсинг компании за наемане на офис площи е голям предвид усилията на община Бургас за позициониране на града като аутсорсинг и бизнес дестинация. В този смисъл и перспективите сградата да бъде отдадена ефективно са добри."

Явно сградата все още не е привлякла сигурен наемател, но положителната промяна с тази инвестиция е осезаема. Освен нея предстои завършването на още една офис сграда на бул.Захари Стоянов, както и реконструкция на стария склад на Булгартабак на пристанището, която трябва да го превърне в модерен бизнес център. Тук определено може да бъде добавена +1 точка към усилията на Бургас да бъде по-приветлив за ИТ и аутсорсинг индустрията.

Smart Center

ИТ и аутсорсинг Бургас


В последните години ИТ бизнесът в града прави усилия да развива средата и се появиха няколко малки инициативи и събития. Те със сигурност оказват положителен ефект, но вероятно, за да спечелиш награда е необходимо по-мащабно въздействие. В края на миналата година се случи нещо, което приличаше на голяма стъпка в правилната посока. Беше основан "Клъстер информационни и комуникационни технологии - Бургас". Сдружение, чиято цел е да помага за развитието на ИТ индустрията в региона. Съдърланд, както и още няколко бургаски фирми от бранша са сред основателите, както и университети и институции. Управител е Петко Георгиев, общински съветник от ГЕРБ и собственик на софтуерната компания INSYS. Разбира се, толкова младо сдружение все още не е представило резултати от дейността си. Все пак сериозно изглеждаща организация като "ИКТ Клъстер Бургас" вероятно разполага с конкретни данни за заетите в ИТ и аутсорсинг в Бургас и за развитието на бранша, но ние така и не успяхме да се свържем с тях. Същия неуспех имахме и при опитите ни да получим информация от няколко от фирмите-членове на организацията.

За щастие ИКТ Клъстер Бургас не е единствената организация целяща развитието на ИТ средата в Бургас. BurgasLab е неправителствена организация създадена с идеята да развива и сплотява ИТ обществото в града. Това е бургаският хакерспейс, или казано по друг начин клуб по интереси, за хора, предимно ориентирани към ИТ сектора. Според Яни Чаушев от BurgasLab основната пречка за развитието на ИТ бизнес в Бургас е липсата на качествена и адекватна университетска среда.
"След гимназията, по-голямата част от талантливите деца изчезват към София или чужбина. Без добри кадри е невъзможно да се прави индустрия."

Според него провеждането на ИТ събития е важна част от изграждането на плодотворната ИТ среда.
"В ИТ средата и по-специално в програмирането, технологиите се развиват може би най-бързо спрямо другите индустрии. Почти невъзможно е човек да е запознат с всички нови технологии, които излизат на пазара. Затова и IT средата и обществото (community-то) е от такова голямо значение. Наличието на подобен род събития могат да бъдат много вдъхновяващи, с оглед на това, че се обменя ценен опит с колеги."

Относно развитието на ИТ бранша в Бургас Яни Чаушев също смята, че има какво да се желае.
"Въпреки лошата среда, в последните 2-3 години няколко големи фирми отвориха офиси в града. Големите играчи си направиха сметката, че нивото на заплащане тук е по-ниско и съответно на тях им е по-изгодно да поддържат офис с провинционален град като Бургас, който е само на 3 часа път от София. Въпреки това, нивото е далеч от това, което трябва да бъде."


В края на този дълъг текст, след като броихме точки и събрахме толкова мнения на хора в бранша ще раздадем наградите на burgas1.org за принос в динамичното развитие на технологичен Бургас. Победители са бургаските ИТ бизнес и ИТ общност, които полагат скромни усилия според скромните си възможности да бъдат адекватни и полезни за прогреса на ИТ индустрията в града. Дребните им постижения се обуславят от дребния им мащаб и това не е срамно или смешно. На второ място се класира Община Бургас, която оставя в нас усещане, че хвърля ресурс за инициативи, които на пръв поглед изглеждат ефективни и позитивно въздействащи, а по-късно се оказват повече неработещо-медийно-рекламни. На последното трето място са университетите в Бургас, които сякаш не предприемат стъпки да променят факта, че се котират ниско както в популярността си сред завършващите гимназии, така и в показателите на националните рейтингови класации. Град Бургас няма как да получи от нас награда за цялостно творчество в динамичната ИТ технологичност. Прекалено малко позитивни промени и прекалено много проблеми за решаване открихме в думите на интервюираните и в данните за ИТ бранша. За щастие градът ни не страда в някакво ИТ самосъжаление, а по-скоро е с не малко самочувствие и се радва на учудващо за нас признание от институции и личности, чиято компетентност и авторитет далеч надхвърлят нашите. А може би наистина погледнато отдалеч всичко в Бургас изглежда светло и прекрасно, огряно от топлото лятно слънце и измито от красивото синьо море.