Пътеводител Катовице

- четвъртък 01 февруари 2018 от ji преглед на авторите в Бургас > Пътеводител
прикрепен прикрепен файл изтегли прикачения файл
Вероятно ако потърсите в интернет информация за Катовице, на много места ще откриете мнения, че градът не е особено интересен за туристи. Всъщност, пътувайки до не много популярния Катовице, вие посещавате няколко града, които са обединени в толкова компактна агломерация, че реално не е ясно къде започва единият и къде завършва другият град. Всичко това е свързано с общ градски транспорт, така че дестинация Катовице предлага всичко интересно и от градовете (подредени по население над 100 000 жители): Сосновец, Гливице, Забже, Битом, Руда Шльонска, Рибник, Тихи, Домброва Гурнича, Хожов. Освен изброените, в агломерацията влизат и още 30-тина по-малки града. Общото население е над 2 милиона.

Летище:
Международното летище Катовице се намира на 25 километра северно от града до селце на име Пижовице (Pyrzowice) и е четвъртото по натовареност в Полша. Вариантите за обществен транспорт от летището са няколко и съвсем достъпни.

1. Най-бързо и удобно можете да се придвижите от летището, използвайки специалните експресни автобуси. С тях можете да стигнете до повечето големи градове от агломерацията на Катовице, както и до централната ЖП гарата в центъра на Катовице (Katowice Dworzec). Линиите са:

- AP1 - Летище – Пекари Шльонске – Битом – Забже – Гливице
- AP2 Летище – Бенджин – Централна гара Сосновец – Катовице зона за култура – Катовице Соколска – Централна гара Катовице
- AP3 Летище – Централна гара Катовице
- AP4 Централна гара Катовице – Централна гара Тихи

До гарата в Катовице автобусите AP2 и AP3 тръгват на всеки половин час. Линията AP3 е денонощна. Цена не билета е 14 злоти (~6 лв.). Спирката на летището е пред Терминал C. В обратна посока автобусът от Катовице към летището тръгва от регионалната автогара, която се намира под централната ЖП гара. Пътуването до центъра на Катовице отнема около 50 минути.

2. Можете да ползвате градския транспорт с автобуси 85 и 53 до Битом (Bytom) или автобус 17 до Меженцице (Mierzеcice) с билет за три зони на цена 4,80 злоти (2,40 лв.). От Битом можете да се прикачите с градския транспорт към центъра на Катовице, или който и да е друг град в региона.

3. От летището тръгват и микробуси на други компании до Катовице или Краков. Информация за всички варианти има на официалния сайт на летището.

Летище Катовице

Пътеводител Катовице

Пътеводител КатовицеГрадски транспорт:
Градският транспорт включва автобуси и трамваи, като компанията оператор е KZK GOP. Превозните средства са нови, хубави и комфортни. Цената на хартиен билет в рамките на един град или за 15 минути е 3,20 злоти (~1,60 лв.). Ако искате да пътувате между два града цената е 3,60 злоти, а за три или повече - 4,80 злоти. Билети можете да купите от будките и магазинчетата с логото на KZK GOP или от автоматите на спирките. Шофьорите също продават билети, но само от най-скъпия вариант. Има най-различни варианти за абонаменти за пътуване свързани с разстояние, брой спирки или време за ползване. Билет за целия градски транспорт за 24 часа струва 17 злоти (~8 лева). За да ползвате абонамент ви е нужна безконтактна карта наречена SKUP, която можете да купите без каквато и да е регистрация от будките или в офисите на KZK GOP (такъв офис има в централната ЖП гара в Катовице). Картата струва 5 злоти (~2,50 лв.). След като имате картата, можете да заредите в нея желания абонамент (например за 24 часа). Това можете да свършите и на някоя от машините на спирките. При качване в градския транспорт трябва да валидирате картата си. В офисите на KZK GOP можете да получите и безплатна карта на маршрутите на градския транспорт, която обаче е толкова сложна и оплетена, че вероятно ще ви бъде много по-удобно да ползвате сайта на компанията, който предлага услугата да ви предложи маршрут за пътуване по зададени начална и крайна точка. Пътуването с трамвай от Катовице до Хожов отнема около 20 минути, до Битом около 50, а до Забже - над 1 час.

По-бърз вариант за пътуване до Забже и другите по-отдалечени райони са регионалните влакове, които вървят съвсем на често. Влаковете са много удобни и приятни за ползване. С влака ще стигнете до Забже само за 20 минути, а цената на билета е 6 злоти (~3 лв.). Билетът до Хожов е 3 злоти. Билети можете да купите от касите или от машините в гарата.

Град Катовице
Пътеводител Катовице

Пътеводител Катовице

Пътеводител Катовице

Пътеводител Катовице

Пътеводител Катовице

Пътеводител КатовицеЗаведения:
В центъра на Катовице заведенията за хапване и пийване са на всяка крачка. Няколкото малки пешеходни улици около централния площад (Rynek) са изцяло заети от ресторанти, бирарии, нощни заведения. Мястото, което е център на нощния живот е пешеходната уличка Мариацка, която през уикенда е пълна с народ. Цените в ресторантите са приемливи за българи. Масовите бири се сервират в центъра на Катовице за около 8 злоти (~4лв.). Ако искате да опитате полска кухня, традиционната супа журек струва 8 злоти, можете да хапнете бигос или пироги по руски за около 20 злоти.

Улица Мариацка в Катовице
Пътеводител КатовицеЦентралният площад (Rynek) в Катовице
Пътеводител Катовице

Пътеводител Катовице

Пътеводител Катовице

Пътеводител КатовицеПазаруване:
Съвсем в центъра на Катовице има два големи търговски центъра. Galeria Katowicka е всъщност една сграда с ЖП гарата, а на 200 метра срещу нея е друг мол - Supersam. Ако това не ви е достатъчно, само на 4-5 спирки с трамвая в посока Хожов е и най-големият търговски център в региона - Silesia City Center. В останалите градове наоколо също има големи търговски центрове - например Galeria Zabrze.

Посоки:
В град Катовице много от важните за един турист места са буквално на 5 минути пеша едно от друго. Централната ЖП гара (Katowice Dworzec) е в самия център на Катовице и е отправна точка за всичко наоколо. Под нея се намира и автогарата за линиите на градския транспорт. Междуградската автогара е съвсем наблизо, на 5 минути пеша. Централният площад е на две пресечки от ЖП гарата, а между тях са няколкото пешеходни улички със заведения. В самия център са два от големите търговски центрове. Голяма част от градския транспорт минава през централния площад и оттам можете да се насочите във всяка посока. Повечето от останалите градове в агломерацията си имат собствени централни площади, търговски и пешеходни зони, които също са център на транспортните връзки. Почти навсякъде в центъра на Катовице можете да ползвате безплатен безжичен интернет. Много малко вероятно е да срещнете затруднения при комуникацията си на английски обикаляйки Катовице. В региона най-често се използва не името на конкретния град, а името на цялата област - Горна Силезия или само Силезия (на полски Slaskie, което се произнася нещо като Шльонские). Шльонские градски транспорт, Шльонские регионални влакове, Шльонские банка. (Карта на центъра на Катовице)

Забележителности:

- Улиците на Катовице. Най-голямата и впечатляваща за нас забележителност са почти перфектните улици на Катовице. Старата архитектура в центъра на града в синхрон с няколкото нови сгради около централния площад, изпипаните до най-малък детайл настилки и бордюри, стриктното спазване на ясно означените правила за паркиране и семплите и поставени с вкус реклами на заведения и магазини правят обикновената разходка голямо удоволствие. Катовице има достатъчно големи и внушителни стари сгради, църкви и площади които да си заслужават да потърсите специално. И всичко това е концентрирано на съвсем пешеходно разстояние в центъра на града. Заслужава си да видите и жилищните райони подобни на нашите панелни комплекси, които изглеждат като големи паркове с на рядко разположени в тях високи, бетонни блокове. Ако това ви е прекалено малко, можете да се разходите до всеки един от останалите градове. Например Битом има хубава централна, изцяло пешеходна улица и огромен красив площад.

Град Катовице
Пътеводител Катовице

Пътеводител Катовице

Пътеводител Катовице

Пътеводител Катовице

Пътеводител Катовице

Пътеводител Катовице

Пътеводител Катовице- Музей на Силезия. Целият район около музея е обновен и много красив. Самият музей е изграден в стара мина, където са запазени старите сгради и са построени няколко нови и много стилни. Както мините, така и музеят е изцяло подземен, на няколко нива. Едно от нивата е посветено на изкуството и представя полска и регионална живопис. Другото ниво е посветено на историята на Горна Силезия и по един много интересен начин представя информация, в която принципно едва ли някой чужденец би се задълбочил. От кулата до музея се открива красива гледка към Катовице.

Музей на Силезия
Пътеводител Катовице

Пътеводител Катовице

Пътеводител Катовице- Никишовиец. Някога селище на миньори, сега е малък жилищен квартал с впечатляваща архитектура. Намира се на няколко километра от центъра на Катовице, а до него се стига с автобус номер 30 от централния площад в Катовице (спирка Aleja Korfantejo).

Никишовиец
Пътеводител Катовице

Пътеводител Катовице

Пътеводител Катовице- Силезки парк. Огромен парк, който се намира административно в Хожов, но всъщност е на 10 минути с трамвая от центъра на Катовице. Там се намира зоологическата градина, огромният Стадион на Силезия, който до скоро е бил национален стадион на Полша и увеселителен парк. В парка има построен лифт свързващ двата му края.

Силезки парк
Пътеводител Катовице

Пътеводител Катовице

Пътеводител Катовице

Пътеводител Катовице- Краков. Вероятно най-популярната забележителност в Катовице е град Краков. Намира се на по-малко от 100 километра. Билетът за влака от гара Катовице струва 12 злоти и пътува 2 часа, което е малко дълго за толкова кратко разстояние. Автобусите до Краков са по-бързи и стигат за час и половина, а цената на билета е 17 злоти. Те тръгват от междуградската автогара в Катовице, която се намира точно до мол Supersam. И двата варианта ще ви закарат до Централна гара Краков (Krakow Glоwny), където е и автогарата. Всичко това, точно както в Катовице, е в една сграда с голям търговски център - Galeria Krakowska. От гарата бързо се стига до стария град, който завършва при замъка край реката. Наблизо е и еврейският квартал. Все места,които привличат хиляди туристи. Краков е изключително туристически град и в най-популярната туристическа зона тълпата е многохилядна.

- Освиенцим. На 30-тина километра от Катовице. Може да стигнете с автобус или влак.


Цени:
Автобус от Летище Катовице до ЖП гара Катовице - 27 зл.
Билет за градския транспорт - 3,20 зл. за 1 град/3,60 зл. за два града/4,80 зл. за повече от два града/17 зл.за 24 часа
Бургер от улична будка - 8зл.
Бира в заведение в центъра на Катовице - 8 зл.
Бира в заведение в центъра на Забже - 7 зл.
Крафт бира в заведение в центъра на Катовице - 12 зл.
Порция с пилешко месо и гарнитура в заведение в центъра на Катовице - 29 зл.
Бутилка бира в магазина - 2,5-4 зл.
Закуска от улична пекарна - 2-4 зл.
Прясно мляко в магазина - 2,50 зл.
Килограм банани - 4 зл.
Билет за Музея на Силезия - 21 зл.
Билет за влак до Забже - 6 зл.
Билет за влак до Краков - 12 зл.
Билет за автобус до Краков - 17 зл.

Пълна галерия от КатовицеБитом
Пътеводител Катовице

Пътеводител Катовице

Пътеводител Катовице

Пътеводител Катовице

Пътеводител Катовице

Пътеводител Катовице

Пътеводител КатовицеХожов
Пътеводител Катовице

Пътеводител Катовице

Пътеводител КатовицеЗабже
Пътеводител Катовице

Пътеводител Катовице

Пътеводител Катовице

Пътеводител Катовице