Пътеводител Бергамо и Милано

- сряда 02 май 2018 от ji преглед на авторите в Бургас > От Бургас със самолет
На интернет сайтовете на двете авиокомпании, които летят от България до италианското летище „Ил Караваджо“ името на летището е изписано "Милано Бергамо". Всъщност Бергамо и Милано са два града, които са интересни поотделно и заслужават специално внимание, но заедно са част от миланската агломерация. Тя е най-голямата в Италия. Нашият пътеводител тук е по-скоро за региона и включва няколко места в областта Ломбардия, като съвсем бегло въведение в множеството възможности за приятни преживявания в района. Ломбардия е не само най-урбанизираната област в Италия, но и най-силната икономически. Директната връзка Бургас-Бергамо би трябвало да зарадва не само туристическия бранш, но и да увеличи бизнес възможностите на Бургас, свързвайки го с един от регионите титани на европейската икономика.

Летище:
Международно летище „Ил Караваджо“, което се намира на 6 километра от центъра на град Бергамо, съвсем близо до малкото селце Орио ал Серио, е третото най-натоварено летище в Италия с обслужени над 12 000 000 пътника за 2017 година. Основната причина за тази значимост е присъствието на Райънеър. За Райън това е третата най-голяма база след Станстед и Дъблин, като от Бергамо те летят до 124 дестинации. Ако всичко това ви се струва скучна и ненужна информация, ще подскажем и причината, поради която я представяме тук - Бергамо е идеалната връзка за достигане от Бургас до 124 места в Европа.

Общественият транспорт от Летище Бергамо ви дава няколко възможности за придвижване:

1. До железопътната гара в центъра на Бергамо с градския транспорт. Автобусите тръгват от спирката точно срещу изхода на залата за пристигащи пътници. На самата спирка има машина за билети. Трябва само да изберете от менюто дестинация Бергамо и ще получите билет за 3 зони, който струва 2,30 €. Времето на пътуването до гарата в Бергамо е около 15 минути. В обратна посока автобусът тръгва от спирката пред автогарата в Бергамо, която пък се намира от другата страна на улицата, точно срещу железопътната гара.

2. До Централната железопътна гара в Милано (Milano Centrale) с автобус. Няколко автобусни компании изпълняват курсове от Летище Бергамо до Милано Чентрале. Цената в една посока е 5 €, като при закупен онлайн двупосочен билет има отстъпка. Времето за пътуване е около час.

3. До автогарата в Бреша с автобус. Информация за възможностите за транспорт от летището до други градове в региона можете да откриете на сайта му.

Летище Бергамо

Пътеводител Бергамо и Милано

Пътеводител Бергамо и Милано


Градски транспорт:
1. Бергамо. Град Бергамо е достатъчно малък, за да можете да го обходите пеша, но все пак има добре развита автобусна мрежа, която обхваща и околните градчета в система със зоново таксуване. Билети можете да си купите от машините за билети (машините връщат ресто) или всички обекти със стикер с логото на компанията ATB. Ако се движите само в града, трябва да имате билет за една зона. Цената му е 1,30 €. До летището са 3 зони и цената е 2,30 €. Билет за една зона за 24 часа струва 3,50 €. Всички билети трябва да бъдат валидирани в автобусите. До летището пътува автобус номер 1. Билетите за градския транспорт са валидни и за малките въжени влакчета (фуникуляр) в стария град на Бергамо.

2. Милано. Освен четирите линии на метрото, миланският градски транспорт включва и трамваи, автобуси и тролейбуси. Компанията, която оперира всичко това се нарича ATM. Обикновените билети струват 1,50 € за еднократно пътуване и се наричат biglietti urbani/urban tickets. За 24 часа цената е 4,50, а за 48 часа - 8,25 €. Времето започва да тече след валидирането на билета. Той важи за градската зона на Милано. За предградията на Милано има различни билети, които се наричат biglietti interurbani/extra-urban tickets и цената им варира според дестинацията. Ако билетът ви не е валидиран, той се счита за нередовен. Най-лесният начин да си купите билет е от машините, които ще намерите във всяка станция на метрото. ATM имат офис в подлеза под Миланската катедрала (Duomo). В Милано, както и в Бергамо, има градска система за велосипеди под наем. Миланските BikeMi можете да използвате след регистрация в сайта с кредитната ви карта или в офиса на ATM под Дуомото. Цената за еднодневна регистрация е 4,5 €, а за едноседмична 9 €. С регистрацията ще получите код за достъп и парола, които трябва да въведете на автоматичните колонки на велосипедните станции. Първият половин час с колелото е безплатен, а всеки следващ половин час струва 0,50 €. Можете да карате колело само на цената на дневната регистрация, като наемате колело и на всеки половин час го връщате на произволна стоянка за 5 минути. Следващият половин час отново е безплатен. В центъра на Милано стоянките са буквално на всяка трета пресечка.

Валидатор в Бергамо

Зелена зона


В метрото на Милано

Зелена зона

Зелена зонаСтоянка на BikeMi

Зелена зона


Заведения:
Милано е известен с традиционния аперитив. В много от заведенията, в определени часове привечер, в цената на поръчано питие се включва и консумацията на храната, която е сервирана на бара. Едно от подходящите места да пробвате това са каналите на Милано (Navigli), които някога са били транспортен път, а сега са пешеходна зона, изпълнена със заведения. Цената на пица в центъра на Милано е между 10 и 14 €, а бирата струва около 6 €. Такса coperto е включена в сметката и най-често е 2 или 3 €. Можете да хапнете малка пица, капучино и десерт в квартално заведение в Милано за около 7 евро. Пицата от квартално заведение за бързо хранене в Бергамо струва около 6 €. Бирата в нощен бар в Бергамо струва около 5 €. Закуска кроасан и кафе в центъра на Бергамо можете да хапнете за 4 €.

Пазаруване:
Едва ли има смисъл от някакви насоки за пазаруване в столицата на модата. Ако все пак някой има нужда да прекара някакво време в италиански мол, точно срещу Летище Бергамо се намира един от най-големите търговски центрове в Италия - Orio Center.

Посоки:
Бергамо е достатъчно малък и пешеходен, за да го изследвате пеша. Разстоянието по голямата права улица от гарата до стария град е около 1,5 километра. Пешеходната зона е в подножието на стария град. Най-лесният начин да стигнете от Бергамо до Милано е с влак. Гарата на Бергамо се намира в центъра на града. Цената на билета до Милано Чентрале е 5,50 €, като влаковете тръгват на интервали по-малки от час до към 23:00 часа. Времето за пътуване е около 50 минути. Червените машини за билети на компанията Трениталия са достатъчно на брой, за да не се налага да чакате дълго. Разбира се, винаги можете да си купите билети и от гише. Ако са без запазено място, билетите трябва да бъдат валидирани на жълтите машинки, които в Милано се намират в началото на всеки коловоз, а в Бергамо в чакалнята на гарата или в подлеза към коловозите. На гара Бергамо няма машини за валидиране на самия перон.

Милано Чентрале е отправна точка за много направления. Едно от тях е към центъра на града. От гарата до Дуомо разстоянието е около 3 километра, които включват три спирки на жълтото метро. От площада на Дуомо и Галерия Виктор Емануил II до Замъка на Сфорците и парка зад него е по-малко от километър. Вдясно от замъка е красивият квартал Брера. Каналите са на около 2 километра югозападно от Катедралата.

От гарата към стария град в Бергамо

Зелена зона


Централната железопътна гара в Милано

Пътеводител Бергамо и Милано

Пътеводител Бергамо и Милано


Забележителности:
1. Старият град на Бергамо е не по-малко красив и интересен от която и да е популярна забележителност в Милано. Citta Alta (горен град) е разположен на хълм в средата на Бергамо. В центъра му се намира Дуомото на Бергамо, което макар и не толкова грандиозно като миланското е достатъчно красиво за селфи и тагване. В източната част на стария град има тераси, от които се разкрива гледка към града.

Бергамо

Пътеводител Бергамо и Милано

Пътеводител Бергамо и Милано

Пътеводител Бергамо и Милано

Пътеводител Бергамо и Милано


2. Езерото Комо се намира на около 50 километра северно от Милано. До езерото можете да стигнете както от Бергамо, така и от Милано с влак. Един от най-удобните варианти за обиколка на езерото е чрез специалните билети на Trenord, които включват пътуване с влак до Варена и обратно и хоп он/хоп оф пътувания с корабче от Варена до Беладжио, Менаджио и останалите градчета в маршрута на корабчето. Такива билети можете да си вземете от Централна гара в Милано на гише номер 14 на цена 25 €.

Езерото Комо

Пътеводител Бергамо и Милано

Пътеводител Бергамо и Милано

Пътеводител Бергамо и Милано

Пътеводител Бергамо и Милано

Пътеводител Бергамо и Милано

Пътеводител Бергамо и Милано


3. Каналите на Милано дават на града малко от чара, който му липсва без море и река. Мястото е много приятно, красиво и предлагащо както разходка и почивка край водата, така и множество възможности за хапване, пийване и парти.

Каналите

Пътеводител Бергамо и Милано

Пътеводител Бергамо и Милано

Пътеводител Бергамо и Милано

Пътеводител Бергамо и Милано


4. Гледката от небостъргача Palazzo Lombardia (161 м.) не е единственото, което си заслужава да се види в района наречен Порта Нуова. Зоната е сравнително новопостроена и интересно комбинира бизнес, жилищни и паркови площи, разположени в сърцето на града. Тук се намира най-високата сграда в Италия - Unicredit Tower, известните Вертикални гори, Гара Гарибалди. Всяка неделя има свободен достъп до панорамната гледка от 39-тия етаж на административната сграда на областта Ломбардия.

Porta Nuova

Пътеводител Бергамо и Милано

Пътеводител Бергамо и Милано

Пътеводител Бергамо и Милано


5. Брера е квартал в центъра на Милано, който е известен като зона за изкуство и място със специфична атмосфера. Обикновената разходка там едва ли ще ви впечатли незабравимо, но районът определено е приятен и по-пешехедно приветлив.

Брера

Пътеводител Бергамо и Милано

Пътеводител Бергамо и Милано

Пътеводител Бергамо и Милано


6. Стадион Сан Сиро e построен през 1925 година, но е придобил сегашния си вид след няколко големи реконструкции. Дори да не си футболен фен, стадионът заслужава посещение. Сградата се извисява като паметник на могъществото на човешката цивилизация и въздейства с огромните си мащаби, внушителност, зашеметяваща архитектура.

Стадион Сан Сиро

Пътеводител Бергамо и Милано

Пътеводител Бергамо и Милано


7. Тайната вечеря на Леонардо да Винчи е едно от най-значимите произведения на изкуството от Ренесанса. Картината се намира на стената на трапезарията на манастира Санта Мария деле Грацие. Дори да не останете впечатлени от самия стенопис, шансът да се докоснете до една от най-великите личности в човешката история - Леонардо да Винчи е достатъчно вълнуващ. Малкото помещение и специалните грижи за съхранение на стенописа са причина да е достъпен само с предварителна резервация, на малки групи за определено време. За да видите Тайната вечеря, трябва да си запазите място месеци предварително.

Санта Мария деле Грацие

Пътеводител Бергамо и Милано


8. За най-популярните и масови места в Милано няма да разказваме. Няма как да пропуснете Катедралата, замъка на Сфорците, Галерия Виктор Емануил II или площада на Ла Скала.


Цени:
Автобус от Летище Бергамо до ЖП гара Бергамо - 2,30 €
Автобус от Летище Бергамо до Милано Чентрале - 5 €
Билет за градския транспорт в Бергамо - 1,3 €; 3,5 € за 24 часа
Билет за градския транспорт в Милано - 1,5 €; 4,5 € за 24 часа; 8,25 € за 48 часа
Бургер от улична будка в Милано - 4,5 €
Бира в заведение в центъра на Милано - 6 €
Пица в центъра на Милано - 12 €
Пица в заведение за бързо хранене 6 €
Закуска кроасан и кафе 4 €
Бира в нощен бар в Бергамо 5 €
Бутилка бира в магазина - 0,8 - 1,5 €
Прясно мляко в магазина - 1,19 €
Килограм банани - 1,98 €
Еднодневна регистрация за използване на системата за велосипеди под наем в Милано - 4,5 €
Влак от Милано до Варена (езерото Комо) и обратно и хоп он/ хоп оф пътувания с корабче 25 €


Милано

Пътеводител Бергамо и Милано

Пътеводител Бергамо и Милано

Пътеводител Бергамо и Милано

Пътеводител Бергамо и Милано

Пътеводител Бергамо и Милано