Новата Богориди

- неделя 03 юни 2018 от ji преглед на авторите в Бургас > Инвестиции
Проектирането на пешеходните зони в Бургас започва като спечелена обществена поръчка от декември 2008 година. През април 2009 година е подписан договор между Община Бургас като възложител и Атика-Р5 ООД като изпълнител за цялостното проектиране на Пешеходни зони Бургас. Общата концепция за развитие на Пешеходните зони е разработка на арх. Златанова /Urbana Architects/ и арх. Йовчев /Атика-Р5 ООД/. Автори на проекта за ул. "Богориди" са архитектите от "Атика-Р5". Тогава финансиране така и не беше осигурено и реконструкцията на Богориди се забави. По-късно проектът беше преработен и след получаване на европейско финансиране беше стартирана реализацията. Изпълнител е "Виа Конструкт Груп" ЕООД. Вероятно всички вече са успели да се разходят по новата Богориди и интересните елементи вече са познати на бургазлии, но въпреки това тук ще споменем някой от нещата, които правят впечатление.

Водещата линия за незрящи се използва като композиционен елемент. На кръстовищата с ул."Антим I", ул. "Славянска" и ул. "Морска" са оформени зони за отдих. Засенчването е с метални перголи, които ще бъдат покрити с увивна растителност. Нова скулптурна композиция "VIA PONTICA" от малко момче и птици, накацали по водния ефект на фонтана на кръстовището с Пейо Яворов". Пластиката "Грамофон" е реставрирана и поставена в средата на новоизградена зона за отдих с воден ефект и цветарници с вълнообразната форма. Система от мъглообразуватели, монтирани по стълбовете на осветителните тела и перголите, ще охлажда улицата. На площада преди входа на Морската градина е вписана мозайка "Карта на стария Бургас". На три места са поставени осветителни стълбове, включващи безжичен достъп до Интернет, куплунги за зареждане на мобилни устройства и инвалидни колички. Всички съществуващи осветителни тела са подменени с нови, в чиито дизайн са включени и конзоли за висящите кашпи за зацветяване.


Новата БогоридиНовата БогоридиНовата БогоридиНовата БогоридиНовата БогоридиНовата БогоридиНовата БогоридиНовата БогоридиНовата БогоридиНовата БогоридиНовата БогоридиНовата БогоридиНовата БогоридиНовата БогоридиНовата БогоридиНовата БогоридиНовата БогоридиНовата БогоридиНовата БогоридиНовата БогоридиНовата БогоридиНовата БогоридиНовата БогоридиНовата БогоридиНовата БогоридиНовата БогоридиНовата БогоридиНовата БогоридиНовата БогоридиНовата БогоридиНовата БогоридиНовата БогоридиНовата БогоридиНовата Богориди