Парк на миниатюрите Европа

- вторник 05 юни 2018 от ji преглед на авторите в Бургас > Инвестиции
Ако се чудите какво точно ще представлява новата бургаска атракция със скулптори-миниатюри, тук ще ви преразкажем на кратко по-интересните неща от заданието за проектиране, което беше стартирано като обществена поръчка от Община Бургас. „Парк Европа“ ще се намира в новопрекръстения парк „Св.Троица“ (бивш парк "Изгрев") между комплексите "Бр. Миладинови", "Зорница" и "Славейков". Той ще включва миниатюри на емблематични исторически, архитектурни и природни обекти, символи на историята и културата на различните държави на континента Европа. Първоначалната идея за изграждане на парк с умалени модели на български забележителности беше променена, поради стартирали вече проекти за паркове с подобен предмет на експозиция в страната. Нуждата за оригиналност доведоха идеята до проект за изграждане на парк с миниатюри на европейски забележителности, каквито има работещи в десетки градове на континента.

Вело Бургас


Бургаският „Парк на миниатюрите Европа“ ще бъде изграден на терен от 12 декара, който се намира между новият спортен комплекс "Арена ОЗК" и съществуващата детска площадка в парка. Целта на проекта е да бъдат разположени 30 обекта – миниатюри на подбрани културни и исторически забележителности от Европа. Те трябва да бъдат представени като елементи в парковата среда, в съответствие с утвърдена алейна мрежа. Разположението на обектите, оформянето на релефа и благоустрояването трябва да пресъздават в максимална близост оригиналната среда на обектите. В заданието е заложено да се проучат възможности за интерактивност на моделите, примерно задвижване на подходящи части, чрез който да се подсили впечатлението и се наблегне на идентичността. Предвижда се внасяне на интересни декоративни растителни видове, които да участват в обемно – пространственото решение и облика на парка. Трябва да бъдат изградени дъждосъбиращи резервоари за дъждовна вода за поливни нужди. Проектът трябва да е съобразен изцяло със съществуващата дълготрайна декоративна растителност, която се запазва.

За осигуряване функционирането и обслужването на комплекса ще бъдат изграждени павилиони с лека конструкция за обслужващи помещения – склад за инвентар и оборудване, помещения за охраната и персонала, помещение за видеонаблюдение, кафе – бюфет, санитарни възли за посетителите и персонала. Всичко това ще бъде оградено с ажурна ограда с височина до 2,20м с контролиран достъп и зона за изчакване. Ще бъдат предвидени 5 работни места, а броят на посетителите ще бъдеограничен на 50 души едновременно. Приемната зона за изчакване на посетителите ще бъде с площ до 100 м2.

Процедурата на поръчката се състои от две фази. Изборът на изпълнител се прави съгласно утвърдени критерии след изготвено идейното решение /концепция/. След приключване на процедурите по ЗОП и сключване на договор за изпълнение, ще се премине към изработване на техническият инвестиционен проект.


Технически параметри:
Експонатите да се разположат съобразно обособени тематични зони.
Експонатите да са изработени в подходящ мащаб /напр.1:25/
Височина на обект: до 3 м.
Площ на обект: около 30 кв.м.
Материал на изработка: подходящ материал за финната изработка на макетите, който да е устойчив на климатичните условия на открито
Изискване за издръжливост: гаранционен срок на макетите минимум 10 години


Примерен списък на обекти:
1. Бранденбургска врата
2. Айфелова кула
3. Катедрала Нотр Дам
4. Биг Бен
5. Тауър Бридж
6. Колизеумът
7. Фонтан ди Треви
8. Саграда фамилия
9. Замъкът Бран –Румъния
10. Националният музей на Амстердам
11. Покрит мост, Ловеч, или някой мост Колю Фичето, Царевец
12. Парламентът – Будапеща
13. Карлов мост – Прага
14. Акрополът
15. Кулата Белем –Лисабон
16. Замъкът Братислава
17. Островен замък в Тракай – Литва
18. Мостът с драконите-Любляна
19. Дворецът на Великия херцог – Люксембург
20. Кремъл и църква „Св. Василий Блаженни“
21. Катедралата „Св. Николай“-Монако
22. Катедралата „Св. Петър“ - Ватикана

Скулптурни обекти:
1. Статуята на Manneken-Pis (Пикаещото момченце)
2. Мадарски конник
3. Статуята на Русалката – Копенхаген
4. Скулптура на Man at Work – ?umil –Братислава