С влак до летището

- четвъртък 21 юни 2018 от ji преглед на авторите в Бургас > Инвестиции
Идеята за изграждането на железопътна връзка от центъра на Бургас до летището има както поддръжници, така и критици. Ако въпросът за нуждата от подобна инвестиция е меко казано спорен, реалната работа по проекта е съвсем истинска. През 2015 година беше изготвен идеен проект, като проектант е "Трансгео" ООД. Възлагането беше от Национална компания "Железопътна инфраструктура", като финансирането на проектирането беше осигурено по оперативна програма "Транспорт" 2007 - 2013 г. Според проекта линията тръгва от жп гара Бургас, върви 2 км до гара Владимир Павлов, и оттам потегля по съществуващата товарна линия към Поморие. След 4.8 км спира на "Солниците. След "Солниците" до км 7.506 се запазва старото трасе на линията. Оттук (преди пътен възел за Каблешково) жп линията се отделя от съществуващата, преминава под Републиканския първокласен път I-9 и по ново трасе поема към летище Бургас и кв. Сарафово. Дължината на новия участък от железопътната връзка е 3.2 км.Така общата дължина на трасето е 13 км. Стартирането на обществената поръчка за проектиране тогава беше мотивирано с нуждата от "удобен и бърз превоз на пътници между жп гара Бургас и летище Бургас". В интервю за infrastructure.bg инж. Илия Илиев, управител на проектантите от "Трансгео" ООД, обяснява положителното въздействие при реализирането на проекта:

"Към настоящия момент не съществува комбиниран транспорт, който да обслужва нуждите на пътниците между жп гара Бургас и летище Бургас. Изграждането на железопътна връзка между града и летището ще осигури по-добра координация между отделните видове транспорт и ниво на обслужване, отговарящи на изискванията за съвременно придвижване."

"За значението на проекта е показателен фактът, че ДП НКЖИ и "Трансгео" като проектант срещнаха пълна подкрепа и съдействие от общинското ръководство и администрацията на град Бургас по време на разработката."

"Чрез изграждането на железопътната връзка ще се осигури алтернативна линия за градски и крайградски обществен транспорт, която в съчетание с автобусния и тролейбусния транспорт ще създаде повече удобства на жителите и гостите на град Бургас."

с влак до летището


В медиите се появи информация, че проектът е включен за финансиране в новата ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 – 2020”, като стана ясно, че има варианти трасето да бъде продължено до Слънчев бряг. Според информациите всичко това е съгласувано и подкрепено от НКЖИ, Община Бургас, Фрапорт, Черноморски солници и съвсем скоро ще започне строителството. Ние се свързахме с НКЖИ и помолихме за подробности за проекта.

На този етап проектът няма изготвени анализи за икономическа ефективност, защото те се правят, когато се знае източникът за финансиране, в зависимост от неговите изисквания. Линията ще бъде електирифицирана, заради изисквания за екологосъобразност. Идеята на този проект и всички инициативи на НК ЖИ за жп връзка с летищата е да се осигурява равнопоставен достъп на гражданите до различни видове транспорт. Поради сравнително късите разстояния, там ще се движат мотриси на 30 минути и всеки гражданин ще може да планира пътя до летището. Ще се избегнат задръстванията в градски условия, спекулативните цени за таксита и частни превози. Относно финансирането, на този етап проектът не е включен в инструменти за финансиране за периода 2014-2020г. и трасето не е на основната ТЕН-Т мрежа. Въпреки приоритетите за мобилност на гражданите чрез жп транспорт, най-сигурният начин за финансиране си остава публично-частното партньорство, в което НК ЖИ може да участва като партньор, но трябва да има инициатива от заинтересовани инвеститори (частни превозвачи, община Бургас и др.) за откриването на такава процедура. НК ЖИ е направила за момента това, което е в нейните възможности, за да даде старт на подобна инициатива.