10 неща, които трябва да се случат с градския транспорт в Бургас

- сряда 04 юли 2018 от ji преглед на авторите в Бургас > Анализи
Миналата седмица беше приключен поредният революционен етап от развитието на обществения транспорт в Бургас. Вече всички градски линии са оборудвани с валидатори и електронната система за таксуване е активна и напълно работеща. Това се случва "само" година и половина след стартирането на новия бургаски градски транспорт. За съжаление всички подобрения не доведоха до популяризиране на обществения транспорт като начин за придвижване в града. В началото промените предизвикаха масово недоволство, което след множество корекции в маршрутите, линиите и правилата беше потушено, но остана тлеещото отрицателно отношение към бургаския градски транспорт. Нашите методи за измерване на броя на пътниците не са най-точните, но са достатъчно обективни, за да покажат, че пътуващите в градския транспорт не са се увеличили. Тук трябва да обясним, че според нас бургаският обществен транспорт е на прилично ниво и предлага достатъчно условия, за да бъде използван масово. Проблемът е, че реализацията на големия проект за интегриран градски транспорт трябваше да накара хората да оставят личния си автомобил и да се качат на масовия обществен транспорт, а това така и не се случва. Ето кои са най-важните нещата, които трябва да се случат с бургаското обществено транспортиране според нас и според нашите читатели. Класацията по-долу е направена по наша оценка и според резултатите от гласуването на потребителите ни в две проведени от нас анкети - едната във форума ни, а другата във Фейсбук.

- Висока цена на услугата.
Въпреки че високата цена на пътуването с Бургасбус е една от основните причини за непривлекателност на градския транспорт според отговорите в нашата Фейсбук анкета, ние ще оставим този фактор извън класацията. Все пак няма как да не споменем, че мотивите, с които беше увеличена цената в края на миналата година звучаха почти абсурдно. Обяснението, че една модернизация, включваща използването на нови, неамортизирани и много по-икономични автобуси и система за таксуване, която води до драстично намаляване на персонала и до оптимизиране на разходите е причина за загуби на компанията е меко казано нелогично. Както и да е организиран градския транспорт, той не може да си позволи да е по-скъп от придвижването с личен автомобил. Нещо, което при настоящите цени на горивата е спорно за голяма част от жилищните райони на града.

За бургазлии и градския транспорт


10. Да се разреши превозването на велосипеди в градския транспорт.
Бургас е град, който полага усилия за развитието на велосипедното придвижване на гражданите. Поне на думи. Няма логика на фона на тези усилия да се забранява напълно качването на велосипеди в автобусите и тролеите. Още повече, че в тях има условия за обособяване на специални места за велосипеди. Дори да е ограничено извън пиковите часове, регламентираното превозване на велосипеди би било крачка в посока популяризиране на карането на колело.

9. Да се спрат линиите обслужвани от тролейбуси.
Може да звучи крайно, но това е правилно решение по отношение на поддръжка и разходи. Двете тролейбусни линии в момента се дублират почти изцяло с автобусите Б11 и Б12 и се движат с минимално натоварване. Така поддържането на тролейбуси, контактна мрежа и специално обучен за тролеи персонал е съвсем ненужно и носи допълнителни разходи. Ако цялата транспортна схема се изпълнява само от автобуси, обслужването ще бъде по-оптимизирано и ефективно. Резервен вариант на това решение е промяна на транспортната схема, която да осмисли въобще съществуването на тролеите в Бургас.

8. Да се ремонтират буслентите.
Бул. Захари Стоянов е една от основните пътни артерии в града и една от най-натоварените. В пиковите часове там се образуват опашки с дължина повече от километър. Захари Стоянов не е единствената улица с бус ленти и лошо състояние на настилката, но освен това там лентата за градския транспорт е прекалено тясна. Бързите автобуси преминават 2-та километра по булеварда бявно и с чести спирания, заради невъзможност да се разминат с изчакващите в съседната лента автомобили. Това е един от факторите бързите линии да са бавни и непривлекателни.

7. Надписите на информационните табла на автобусите и тролеите да са за последната спирка в маршрута им.
Все още хората продължават да се бъркат и да се качват на автобуси в грешната посока. Това може да бъде избягнато елементарно, ако на информационните табели на автобусите и тролеите е написана последната спирка в маршрута им, което е стандарт в цял свят. Разбира се това е възможно само когато маршрутът не е кръгов и не започва там където свършва (виж точка 6).

6. Да се премахнат кръговите маршрути и объркващите номерации.
Неудобните кръгови маршрути, при които някой улици се обслужват от линии на градския транспорт само в едната посока на движение продължават да съществуват в Бургас. Пример за това е Т1, който се движи по Мария Луиза само в посока от Сан Стефано към Иван Вазов. Наобратно човек трябва да мисли други варианти. Същото неудобство е в сила и с линиите 11 и 12, които реално се движат по един и същ маршрут, но в различни посоки. Така за пътниците се налага усложненото запомняне кой номер в коя посока върви, вместо стандартното за всички останали линии кой номер кои точки свързва. Много по-лесно и опростено за запомняне би било, ако двете линии се разделят на два отделни маршрута. Например номер 11 Славейков - Възраждане - Автогара Юг и номер 12 Славейков - Изгрев - Лазур - Автогара Юг.

Разположен на автобусната спирка на Автогара Юг рекламен болборд на бургаски търговски център, който може да обърка пътниците. Не е изяснено, че номер 11 се движи само от мола, а номер 12 само към мола.

За бургазлии и градския транспорт


5. Автоматичната система за таксуване дори в междуградските автобуси.
Липсата на система за електронно таксуване в крайградските линии е в пълен синхрон с усещането, че целият Проект за интегриран градски транспорт изглежда измъчен и въведен насила, против желанието на спрялата в миналото общинска компания Бургасбус. За нас е загадка каква може да е причината когато въвеждаш модерна система за таксуване, която по задание е предвидена да работи със зони за таксуване, да се ограничиш и да я въведеш само за част от компанията си. Та нали тази ситема въведена като единен стандарт в Бургасбус помага за оптимизиране на разходите, дава яснота и прозрачност, помага за планирането и ефективността.

4. Контрол на нарушителите в буслентите.
През последните месеци нарушенията на водачи на автомобили каращи в буслентите станаха масови. Причината е тоталната липса на контрол. Освен че забавя граския транспорт, всичко това действа изключително демотивиращо за останалите участници в движението и за хората, които се колебаят дали да се качат на автобуса, или да вземат личния си автомобил.

За бургазлии и градския транспорт


3. Месечен абонамент с неограничен брой пътувания.
Ако някъде по света има модерен градски транспорт без абонамент за определено време с неограничен брой пътувания, ние не знаем за него. Чудно ни е защо от Бургасбус тотално отричат тази опция и така правят абонирането за услугите им не толкова добра идея.

2. Водачите да продават билети и машините за билети и карти на спирките да работят.
Една от големите предвидени промени в проекта за градски транспорт на Бургас беше тази с отпадането на контрольорите във всеки автобус и тролей и продажба на билети от водачите. Новоизградената система е проектирана да функционира със самотаксуване и допълнителните разходи за персонал във всички превозни средства увеличават излишно цената на услугата. Всички условия за да работи това са изпълнени и необходимите устройства са инсталирани. Същото се отнася и за машините за билети и карти по спирките, които ще направят използването на електронните билети много по-удобно, след като зареждането им ще е улеснено.

За бургазлии и градския транспорт


1. Бързите автобуси да са наистина бързи и специални.
Основният проблем на новия градски транспорт на Бургас, който се базира на бързи автобусни линии е липсата на осезаема бързина в тези линии. В началото на реализацията на проекта бързата линия беше сравнявана с метро и беше наричана "Супер бус". Днес това звучи смешно. Проблемите на бавната бърза линия са комплексни. Към лошата инфраструктура и нарушителите в буслентите, като пречеща трябва да добавим и неактивната система за предимство на светофарите. Дори някаква съвсем дребно изглеждаща добавка като функционираща система с бутоните в автобусите и тролеите за заявяване на следващата спирка може да ускори линиите и да ги направи конкурентни на автомобилите. Бавната бърза линия няма шансове да привлече бургазлии към ползване на обществен транспорт за сметка на ползването на личен автомобил. Според нас е важно и изграждането на специално усещане към бързата линия, на нейна собствена марка, на продукт, който да бъде наш, бургаски, уникален и разпознаваем. "Супер бус", който хората живеещи в Бургас да харесва т и да се гордеят с него.


За бургазлии и градския транспорт


Още по темата:

Изследване на градския транспорт в Бургас
Обществено обсъждане на Проекта за интегриран градски транспорт
Изследване на градския транспорт на Бургас (част 2)
Новата схема на градския транспорт в затворен кръг
Защо беше въведена новата транспортна схема?
Бургасбус удължи градските линии. Вече стигат до Марс.
Защо се увеличава цената на билета в градския транспорт на Бургас?
За бургазлии и градския транспорт