За бургаския БУЛЕВАРТ, за мрежата на сетивата, слънчевото хранене и шестата чакра

- понеделник 06 август 2018 от ji преглед на авторите в Бургас > Новини
Преди почти една година ви разказахме за пловдивския творчески квартал Капана и си помечтахме как Бургас се учи от пловдивския опит и изгражда подобни градски зони. Затова и се зарадвахме, когато научихме, че Община Бургас паралелно с ремонтите в центъра на града е подела инициатива в подобна посока. Надявахме се, че това ще доведе до създаване на нови райони на градска активност и променена градска среда. Ще вдъхне живот на стари бургаски улици в центъра, които сега стоят пусти и самотни.

Резултатът от инициативата за изграждане на нова арт и парти среда в центъра на града беше представен официално от Община Бургас на 25 юли. "БУЛЕВАРТ - мрежа на сетивата" е проект за подпомагане реализирането на идеи с цел превръщането на "Богориди" и околните й улици в "знаково място за създаване и потребяване на изкуство, култура и забавления". Идеята е арт промяната да бъде стимулирана чрез общинска "индивидуална административна и консултантска подкрепа, финансови стимули, както и активно популяризиране на събитията". Проектът е насочен към "поети и писатели, художници и артисти", "фестивали, арт инсталации и театър", "събития и кътчета, които те предизвикват да забавиш темпото, да се огледаш, да останеш, за да видиш, чуеш и участваш". Подкрепата, освен финансова от общинския бюджет, ще дойде от "неформален екип от фасилитатори" и "онлайн платформа".

За първата порция безвъзмездна помощ ще може да се кандидатства от 25 юли до 20 август, като до края на годината ще има още една сесия. За така нареченото "членство в мрежата" е нужно да имаш идея, която може да получи финансова подкрепа с максимален размер 50% от общата й стойност и до 5 000 лева. Изискване за всеки кандидат е "да съответства на и да подкрепя ценностите на мрежата", които всъщност не са много ясни, както и проектът да бъде устойчив във времето. Проектите ще бъдат оценявани и подбирани. Общинският бюджет за подпомагане на инициативата за 2018 година е в размер на 25 000 лева. Определеният териториален обхват всъщност съвсем не се ограничава около "Богориди". Той включва централна градска част на Бургас, заключена между (но не само) бул. "Сан Стефано", ул. "Христо Ботев" и ул. "Цар Петър", бул. "Иван Вазов" и ул. "Александър Батенберг", бул. "Демокрация".

След изчитането (няколко пъти) на цялата информация за тази инициатива, нашите сетива станаха свръхчувствителни, усетихме прилив на енергия от Космоса и леко отваряне на третото око. Пред нас се разкри огромната кристална структура от мисловни потоци родили искрящия диамант на тази блестяща идея, която излиза не само извън пределите на ЦГЧ, но дори прехвърля границите на "Бр. Миладинови" и "Победа". Но заплашително надвиснала над тази чиста като сълза положителност беше разгърната огромна мрежа от черни неточности, неясноти, необмислености и неадекватности.

Защо "Богориди"?
Поставянето на централната бургаска улица "Богориди" като акцент на инициативата изглежда изключително странно. "Богориди" е една от главните и най-живи улици в града, със свой стил и дух. "Богориди" и околните й пресечки нямат нужда да бъдат подпомагани или популяризирани. Още по-важно - "Богориди" няма нужда да бъде коренно променяна. Тя е един от символите на Бургас.

Защо неадекватни мащаби?
Когато садиш гора, дърветата трябва да бъдат близо едно до друго, за да спират заедно бурята, когато задуха силно. Община Бургас е отделила 25 000 лева и иска с тях да подпомага много проекти с огромен териториален обхват, "но не само". Та такива огромни арт или парти квартали нямат дори големите градове в Европа. Компактността е ключов фактор тук, за да не отиват усилията на вятъра. Новият "Творчески квартал" трябва да стартира в определена и неголяма зона в центъра, за да е способен да привлича с концентрацията си, за да се развиват заедно местата в него, да са наистина свързани, да се допълват, да привличат нови идеи и да изграждат истинска мрежа. Когато отделните локации са отделени от почти километър и половина (разстоянието между бул. Иван Вазов и бул. Сан Стефано), дори цялата етерна енергия, пътуването в измеренията и отварянето на шестата чакра не може да ги поддържат свързани в каквато и да е мрежа.

Защо без визия и отговорност?
Ако общината наистина иска да донесе живот на нови зони в центъра, тя трябва първо сама да стартира промяната със смели и конкретни решения. Представената "мрежа на сетивата" няма ясен механизъм на функциониране. Каква точно ще е свързаността в тази мрежа остана пълна загадка за нас. "Ценностите на мрежата" са доста мъгливи, а поредната "онлайн платформата" ни напомня за онази толкова рекламирана платформа, която трябваше да привлича квалифицирани кадри за бизнеса, но така е не проработи. Дори съвсем простичкото решение за въвеждане на правила, които да променят средата, давайки повече пешеходна достъпност в зоната на обхвата на проекта е едно добро начало на истинска промяна. Новите места и събития имат нужда от нови пространства.