Райънеър няма да остане в Бургас през зимата

- сряда 22 август 2018 от ji преглед на авторите в Бургас > Новини
Миналата седмица няколко бургаски медии сензационно гръмнаха с новината, че полетите на Райънеър от Бургас ще бъдат прекратени в края на октомври. Действително от първи ноември авиокомпанията не продава билети за полети от Бургас. Всъщност още при обявяването на бъдещата нова база на Райънеър в Бургас беше ясно, че повечето от 11-те разкрити авиолинии ще бъдат сезонни, а само две - до Бергамо и Меминген ще се обслужват целогодишно. Това обяви кметът на Бургас Димитър Николов през септември 2017 година цитиран от официалния сайт на общината. Новите целогодишни линии щяха да бъдат подпомогнати маркетингово с финансиране осигурено от общо сдружение на морските общини в Бургаска област.

Каква всъщност е официалната информация?

От пресслужбата на Летище Бургас ни обясниха следното:
"Авиокомпания Ryanair от самото начало има планирани и в продажба полети от 11 дестинации до Бургас от края на март до края на октомври 2018 (т.нар. ИАТА летен сезон). Тези полети ще бъдат изпълнени в пълния си обем, по данните ни към момента. Обсъждани са идеи за продължаване на 2 от дестинациите за целогодишни полети, но от авиокомпанията не са потвърдени. Очакваме след края на зимния сезон Ryanair да се завърнат на летище Бургас отново, като от авиокомпанията все още не са обявили броя и честотата на дестинациите, които ще обслужват."


Отговор на питането ни до Райънеър получихме от Денис Барабас, мениджър маркетинг и продажби за Централна и Източна Европа и Балканите:
"Очакваме да превозим 250 000 клиенти през летище Бургас тази година и винаги се интересуваме от нови маршрути, тъй като се развиваме силно в региона на Централна и Източна Европа и Балканите. В същото време непрекъснато преглеждаме всеки от нашите 1800 маршрута. Поради търговски причини маршрутите на Ryanair за Бургас до и от Меминген и Милано Бергамо няма да оперират през зимата на 2018 г."


Последния участник в целия процес на преговори с авиокомпаниите, от който потърсихме мнение е Община Бургас. От общинската пресслужба разясниха ситуацията така:
"За 2018 година „Райнеър“ обяви, че пуска 11 дестинации от Летище Бургас, които ще обслужва от март до октомври и целогодишно обслужване на маршрутите до две дестинации - Бергамо и Мемемгем. Сега компанията обяви, че ще спре своите полети в края на октомври, не само в Бургас, но и в други градове, като причината е в преструктуриране на работата и анализ на маршрутите извън сезона.

За двете дестинации - Мемемгем и Бергамо има подписан договор за маркетингово подпомагане между асоциация "Бургаски залив" и Маркетинговата компания на Райънеър. Условието за влизане в сила на договора е да бъдат пуснати и реално изпълнени целогодишни полети, което към момента не е направено. Затова на компанията не са заплащани средства нито от Община Бургас, нито от сдружението. Средствата от фонда за подпомагане на зимните полети са налични и ако въпреки структурните промени Райънеър вземат решение да пуснат целогодишни полети, имаме готовност да ги предоставим.

Ирландската нискотарифна компания не само не се е отказала от базата си и полетите от Бургас, но и обяви, че ще ги поднови отново в края на март. Очакванията са „Райнеър“ да обявят кои дестинации ще обслужват през следващата година. "


Какви са причините?

Отказът от зимните маршрути на Райънеър от Бургас сякаш събуди някакво натрупано недоволство от начина, по който се развива градът ни. Темата беше коментирана доста разпалено в медиите и социалните мрежи. Живко Табаков, председател на Комисията по туризъм в Общински съвет Бургас предположи в своя Фейсбук профил, че причината за промяната в плановете на авиокомпанията е ниския интерес към зимните полети, а проблемите, от които идва този нисък интерес са комплексни. Според него нощният живот в Бургас е "мъртъв", в града няма достатъчно атракции и културни мероприятия през зимата, липсват привлекателни пакети и услуги от страна на хотелите, страдаме от недостиг на разнообразни хранителни заведения. Бургаският журналист Петър Генчев също коментира доста остро темата във Фейсбук, интересен текст беше публикуван и в сайта burgasnews.com с автор Екатерина Капрова. Всички те казваха, че Бургас не е този град, който може и иска да бъде.

Наистина ли Райънеър не харесаха Бургас или глобалните промени в компанията се отразяват и тук? Според сайта на Райънеър тази есен ще бъдат спрени две от трите редовни линии до Пловдив (Шарлероа и Бергамо), като там остава само маршрутът до Лондон. Ще бъдат спрени и 5 линии от София (Пафос, Пиза, Кастельон, Стокхолм и Глазгоу), както и единствената линия до Варна (Шарлероа). Авиокомпанията продължава да има сериозни проблеми със стачкуващия си персонал, като през последните два месеца големи стачки бяха причина да бъдат отменени хиляди полети. Пилотите и екипажите на самолетите са недоволни от заплащането и условията на работа и наистина изглежда сякаш в авиокомпанията трябва да настъпят сериозни промени, за да може да се гарантира нормалната й работа занапред. В същото време амбициите на ирландската компания за развитие в Източна Европа определено са твърди. От началото на тази година беше създадена дъщерна авиокомпания в Полша - Ryanair Sun, която ще извършва чартърни полети до курортни дестинации. Ryanair Sun в момента лети от Полша до Летище Бургас. Само преди месец и половина бяха официално обявени рекордни резервации за бургаските полети на Райънеър и по всичко изглежда сякаш компанията няма интерес да се оттегля от града. Доколко зимните полети на Райънеър от Бургас биха били ефективни и печеливши няма как да бъде предвидено еднозначно два месеца преди стартирането им и вероятно отказът от зимното бургаско разписание за тази година е плод на глобалните проблеми и рискове в самата авиокомпания. Според доклад на борда на директорите публикуван в средата на годината Райънеър не очаква спад в печалбата, но проблемите със стачки могат да принудят преразглеждане на зимното разписание.

Какъв е пътят?

Според Живко Табаков "предстои много работа с всички колеги от бранша и огромна активност от тяхна страна". Според нас авиокомпаниите, които оперират на Летище Бургас през лятото са успешни, а ръстът на обслужените пътници е ежегоден в последните години. Въпрос на преговори, преференции и договорености е компаниите да бъдат стимулирани да поддържат поне една целогодишна линия. Наистина всички замесени трябва да проявят упоритост и по-голяма активност, за да успеят да убедят авиокомпаниите в потенциала на Бургас.

Още по темата:
Бургаското летище в борба за редовни целогодишни полети
Културни войни 2: Опит за летене

Брой пътници в самолетите на Райънеър на Летище Бургас в последните няколко дни:Заминаващи Пристигащи
21.08.2018 г.

Варшава
173/189 (91%)
Братислава 174/189 (92%) 171/189 (90%)
Меминген 187/189 (98%) 171/189 (90%)
Краков

22.08.2018 г.

Жешов 151/189 (79%) 181/189 (95%)
Рига 187/189 (98%)
Тел Авив 186/189 (98%)
23.08.2018 г.

Франкфурт-Хан 165/189 (87%) 181/189 (95%)
Каунас 162/189 (85%) 180/189 (95%)
Варшава 187/189 (98%)