Правила за движение на велосипедистите в Бургас (септември 2018 г.)

- петък 07 септември 2018 от ji преглед на авторите в Бургас > Анализи
Страстите от последните седмици, свързани със станалия вече банален конфликт велосипедисти-пешеходци, донесоха много различни тълкувания на маркировките и знаците по бургаските улици. Тук ще опитаме да съберем всички правила за движението на велосипедистите и да обясним какво е нашето тълкуване.

Закон за движение по пътищата:

- "Велосипед" е пътно превозно средство най-малко с две колела, което се привежда в движение с мускулната сила на лицето, което го управлява, с изключение на инвалидните колички.
- За да участва в движението по пътищата всеки велосипед трябва да има изправни:
 • 1. спирачки;
 • 2. звънец и да няма друг звуков сигнал;
 • 3. бяла или жълта светлина отпред и червен светлоотразител отзад; допуска се поставянето на устройство за излъчване на червена светлина отзад;
 • 4. бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.

- Водачът на велосипед е длъжен:
 • 1. да ползва светлоотразителна жилетка при управлението му извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост;
 • 2. да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.

- Лице, което бута велосипед, мотопед или мотоциклет се счита за пешеходец;
- Когато има несъответствие между пътните знаци и маркировката на пътя, участниците в движението са длъжни да се съобразяват с пътните знаци.

Правилник за прилагане на Закона за движение по пътищата:

- Забранено е движението на велосипеди на автомагистрала.
- На водача на велосипед е забранено:
 • 1. да се движи успоредно до друг велосипедист;
 • 2. да управлява, без да държи кормилото с ръка, както и да освобождава педалите;
 • 3. да се движи в непосредствена близост до пътно превозно средство или да се държи за него;
 • 4. да превозва, тегли или тласка предмети, които пречат на управлението на велосипеда или създават опасности или пречки за другите участници в движението;
 • 5. да бъде теглен от друго пътно превозно средство;
 • 6. да управлява велосипед по площите, предназначени за движение само на пешеходци. Тази забрана не се отнася за децата велосипедисти.


- Пешеходна пътека


- Пешеходна пътека за кръстовища със светофар


- Велосипедна пътека


- Г14 - Задължителен път само за велосипедисти


- Г16 - Задължителен път само за пешеходци и велосипедисти


- Г15 - Задължителен път само за пешеходци


Въпроси и отговори:

С предимство ли са велосипедистите по велоалеите в Морската градина?

На входовете на Морската градина са поставени знаци Г15 - Задължителен път само за пешеходци, което автоматично означава, че още с влизането си в парка велосипедистите са нарушители. Изключения правят децата до 12 години, които имат право да карат колело в пешеходни пространства. Маркираните велоалеи в парка нямат никакъв смисъл.

Карането на велосипед след този знак е нарушение на правилата
Правила за движение на велосипедисти в Бургас

Правила за движение на велосипедисти в Бургас

Правила за движение на велосипедисти в БургасИмат ли право велосипедистите да се движат по пешеходните улици "Александровска" и "Богориди"?

Отговорът на предния въпрос е в сила и тук. Ако не сте дете, трябва да се движите по тези улици с бутане на велосипеда.

Богориди е пешеходна зона и карането на велосипед там е забранено
Правила за движение на велосипедисти в БургасС предимство ли са велосипедите по велоалеите, маркирани върху тротоари?

Първото правило, което е от съществено значение тук, е, че когато има несъответствие между пътните знаци и маркировката на пътя, участниците в движението са длъжни да се съобразяват с пътните знаци. В закона и правилника няма понятие "велоалея". Тротоарите с маркирани велоалеи върху тях в Бургас са два вида - обозначени със знак Г16 - Задължителен път само за пешеходци и велосипедисти или обозначени със знак Г14 - Задължителен път само за велосипедисти. Ако пътят е само за велосипедисти, пешеходците там са нарушители. Те нямат право изобщо да се движат по тези велоалеи. Ако пътят е споделен, то на него нито пешеходците, нито велосипедистите са с предимство и маркираната велоалея няма смисъл. Там всеки трябва да се съобразява с всеки.

Това не е велоалея, а споделено пространство, на което велосипедисти и пешеходци са с равни права.
Правила за движение на велосипедисти в БургасТова е път само за велосипеди и пешеходците там са нарушители.
Правила за движение на велосипедисти в Бургас

Правила за движение на велосипедисти в Бургас

Правила за движение на велосипедисти в БургасТрябва ли задължително велосипедистът да слиза от колелото, когато пресича кръстовище?

Велосипедистите са длъжни да пресичат, бутайки велосипеда, когато пресичат на пешеходна пътека тип зебра. Пътеките, маркирани с две успоредни прекъснати линии, състоящи се от квадрати или ромбове са велосипедни пътеки. Те са маркирани, за да преминават нормално велосипедите по тях. Проблем тук е, че пешеходна пътека на кръстовище със светофар и велосипедна пътека се маркират по много подобен начин и това създава конфликти.

Пешеходна пътека и велосипедна пътека една до друга.
Правила за движение на велосипедисти в БургасТова също е велосипедна пътека.
Правила за движение на велосипедисти в БургасКой е с предимство, когато велопътека пресича улица?

Макар че е дефинирана в разпоредбите, за велосипедната пътека няма някакви специални правила. Този пропуск означава, че вероятно случаят трябва да се разглежда като обикновено пресичане на нерегулирано кръстовище. Велосипедът е пътно превозно средство и като такова, ако не е указано специално, има същите права и задължения като автомобилите. Когато велосипедист пресича нерегулирано кръстовище, важи правилото за дясностоящия.

Кой светофар трябва да гледат велосипедистите, когато пресичат кръстовище?

Велосипедът е пътно превозно средство и светлините на пешеходните светофари не важат за него. Велосипедните светофари, които са инсталирани на някои кръстовища, всъщност не фигурират в закона и правилника и също са от този тип сигнализация, която бургаските институции вече няколко пъти определиха като "препоръчителна".

Имат ли право пешеходците да преминават през велоалеите?

Това, което наричаме "велоалея" в правилника е определено като "Задължителен път само за велосипедисти". Това е пътно платно, определено само за каращите колело. Движението на пешеходци по него е същото нарушение като движението им по улицата.

Колко бързо имат право да се движат велосипедистите?

Ограниченията на скоростта за автомобили важат и за велосипеди.

Защо има толкова неясноти?

Голям процент от тълкуванията на правилата по медиите и социалните мрежи досега използваха "препоръчително", "вид велоалея" или "желателно е". Ясно е, че те не се базират на някакви конкретни разпоредби. Просто велосипедната инфраструктура е нещо ново за България и използването й не е регламентирано достатъчно ясно законово. Очевидно законите и правилниците имат пропуски и обновяването им е един от важните въпроси, които и в момента са актуални и обсъждани. Новият закон за движение по пътищата все още подлежи на обществени обсъждания преди да влезе в парламента.

Правила за движение на велосипедисти в Бургас