Европейската седмица на мобилността и събитията в Бургас

- четвъртък 13 септември 2018 от ji преглед на авторите в Бургас > Места и събития
В неделя започва традиционната Европейска седмица на мобилността. Това е ежегодно събитие, провеждащо се в периода 16-22 септември. Целта на кампанията е да провокира всички местни власти в Европа да въвеждат и насърчават видовете транспорт, които пазят градовете чисти, спокойни и безопасни, както и хората да използват други алтернативи за придвижване, а не собствените автомобили. Бургас е един от българските градове, които най-шумно говорят по тези въпроси и гордо участва в инициативата. За съжаление, досегашните бургаски кампании нямаха особен успех и сякаш по-скоро опитваха да отбият номера, отколкото да доведат до някакъв реален резултат. В обявената вече бургаска програма за седмицата на мобилността липсва най-важното и значимо събитие за тази инициатива изобщо - денят без автомобили. На 22 септември в цяла Европа ще затворят за автомобилно движение големи улици в градовете и хората ще ходят на работа, до банката или хипермаркета пеша, с колело, с тротинетка или ролери. В Бургас денят без автомобили винаги е бил отбелязван съвсем формално, без реално ограничаване на автомобилното движение. Може би тазгодишният вариант е по-честен. По-добре денят без автомобили да не се провежда изобщо, отколкото да се рекламира, а реализирането му да е само на думи.

Различното в тазгодишната седмица на мобилността е провеждането на фестивал на бягането - събитие, организирано от група ентусиасти. "Бургас рън" ще се състои в неделя, 16 септември, и ще опита да накара хората да направят обиколка на най-интересните места в града, бягайки. Участниците могат да избират между няколко дистанции - 1,5 км. за деца или с детски колички, 5 км. и 10 км. Ще има спортни демонстрации, цветно парти с приятна музика, представяне на алтернативни методи за придвижване. Ще има и специална зона, обособена за изпробване на различни алтернативни превозни средства. Тази част на фестивала ще се проведе на площад "Тройката" и ще включва и музикална програма. По време на провеждането му ще бъдат затворени за автомобили няколко улици.

Една от европейските инициативи тази година е "Предизвикателството за социално колоездене". Идеята й е да насърчи ежедневното каране на велосипед и да създаде мрежа от велосипедисти. Инсталирайки мобилното приложение BikePrints, всеки може да се регистрира за участие в своя регион, да трупа точки за всички свои пътувания с велосипед и да ги сравнява с тези на останалите участници. Точките ще бъдат превърнати в награди.

Бургаска седмица на мобилността в паралелната реалност (2016)
Бургас и Европейския съюз, или как да популяризираш евроинициативи, така че никой да не разбере (2017)

Програма на Европейска седмица на мобилността:

16.09 - неделя
Фестивал Бургас рън - площад "Тройката"
- 13:00 - 15:30 Откриване / Регистрация
- 13:30 - Amnesia Skate Shop / Ролер клуб Бургас
- 16:00 - Старт бягане 1.5 км.
- 16:30 - Старт Бягане 5/10 км. / Цветно парти
- 17:00 - Томбола Bebemax / Aqks - Kangoo jumps / Йога зона Бургас - Акро йога
- 18:45 - Край на контролното време за 10 км.
- 19:00 - Томбола / Закриване / Концерт

17.09 - понеделник
- от 08:00 до 09:00 - Аниматори ще помагат на деца и възрастни да преминават пешеходните пътеки на трите обозначени места.
- от 10:30 до 12.30 часа - Пред Дом на нефтохимика - съвместен обучителен ден с КАТ и БЧК и Сдружение SOS - ПТП, демонстрация на първа помощ, съзтезание с тротинетки, викторини

18.09 - вторник
- 18:00 - Велопоход от Морска гара до Солниците и обратно
- 19:30 - Вело кино - прожекция на филм и клип от триатлон "Лъвско сърце" от 2016г. и 2017г.

19.09 - сряда

- 13:30ч - "Комбинирай, движи се в града" - подчинени на мотото на тазгодишната Седмица на мобилността, целта на събитието е с група деца да се обиколи града чрез алтернативни методи на придвижване. Тръгване на групата от Централна автобусна спирка с градски транспорт, слизане на Автогара Юг, където се прикачват на велосипеди. Ще се кара с велосипедите до велостоянката на Гребната база, след което се прикачват на еко бус до Солниците. Оттам се достига пеш до паркинга на Солниците, където групата се качва на Атракционния туристически автобус, който ще ги закара до Авиомузея. Посещение на Авиомузея и връщане отново с Атракционния автобус до началната точка - Централна автобусна спирка.

20.09 - четвъртък

- 16:00 - Посещение на конната база и безплатно яздене на кон за деца с увреждания

22.09 - събота
- 09:00 - Пробег 5км Run - (Пантеона - Флора Бургас - крайбрежна алея - хотел Приморец и обратно)

Трасета на Бургас рън
Бургас рън