Бургаското образование прави плахи опити да се променя

- петък 21 септември 2018 от ji преглед на авторите в Бургас > Анализи
В средата на юни бяха представени данни за резултатите от матурите след 12 клас за тази година. Малко неочаквано сред най-високо оценените училища в България бяха и две бургаски. В матурата по български език и литература ППМГ "Акад. Н. Обрешков" се нарежда на девето място със среден успех 5,49. Между първите десет има едно пловдивско, едно варненско и седем софийски училища. В класацията за най-добър резултат от Втори държавен зрелостен изпит ППМГ "Акад. Никола Обрешков" е на осмо място със среден успех 5,77, а на девето е АЕГ "Гео Милев" със среден успех 5,74. Резултатите са изненадващи, защото през 2016 и 2017 година в класацията след изпита по български език и литература двете училища се наредиха съответно на 28 и 40 място за Природоматематическата гимназия и 43 и 47 място за Английската езикова гимназия. Тогава най-добре представилото се бургаско училище беше Немската езикова гимназия „Гьоте“, класирана съответно на 25 и 18 място. Разбира се, факторите, които определят този прогрес са комплексни, но през последните няколко години е съвсем ясно видима волята за промяна в бургаското образование.

Класиране на Национално външно оценяване на учениците от IV клас за 2017 година

Бургаското образование


Според сайта на Министерство на образованието и науката в Община Бургас има 58 училища, като от тях 6 са държавни, 4 са частни, а останалите са общински. В последните години частните училища се конкурират с общинските и държавните, опитвайки да бъдат различни не само с предлаганите условия за учене, но и с алтернативни методи на обучение. Вече имаме няколко частни училища и образователни центрове, които използват различни образователни практики, които се прилагат в други европейски страни.

След като през предните години основното въздействие на общината в училищата беше за ремонт на сградите, в последно време бяха изградени и нови корпуси към съществуващите и бяха открити съвсем нови учебни заведения в града. Освен чисто финансовото усилие да се създаде ново училище или детска градина, Община Бургас положи немалко труд и за изграждане на специален стартов имидж на новосъздадените институции. Новото начално училище "Коджакафалията" в центъра на града беше обявено за "иновативно училище", "различен тип заведение, което ще осигурява по-качествено образование на децата чрез нови методи на преподаване и съвременни технологии", а директорът му беше назначен след специален общински конкурс. Подобен беше подходът и с откритата преди няколко дни Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации. По план, използвайки иновативната образователна концепция, тя ще насърчава предприемчивостта и креативността на децата. Всичко това доведе до повишен интерес за записване в новите училища и съответно по-високи очаквания за качеството на обучението.

Изграждането на начален имидж всъщност е по-лесната задача. Поддържането му или подобряването на натрупан стар е продължителен процес, за който е нужна воля. От години университетите в България не успяват да запълнят местата си за обучение и конкуренцията сред тях за привличане на студенти е все по-голяма. Новият фактор, който играе роля през последните 3 години, е използването на рейтинговата система на университетите за определяне на държавното финансиране. В началото на 2018 година бяха раздадени наградите на най-добрите университети в България, като класацията е базирана точно на рейтинговата система. Сред 23-те отличени учебни заведения не фигурираше нито един от двата бургаски университета. Резултатите на наша анкета сред зрелостниците през 2016 година показа, че едва 10,5% от бургаските абитуриенти имат намерение изобщо да кандидатсват в бургаски университет. И ако стимулирането с размер на държавно финансиране според рейтинга може да въздейства на държавния "Асен Златаров", развитието на частния БСУ зависи основно от волята на ръководството му. Така или иначе и двата бургаски университета се класират не особено успешно в рейтинговите класации и са непопулярни и трудно привличат студенти. Наскоро от "Асен Златаров" обявиха допълнителен прием за незаети места, включително и за специалности в Колежа по туризъм, който подготвя кадри в сфера с голямо търсене на квалифицирани служители.

Въпреки минималните си възможности за въздействие на автономните университети, Община Бургас положи усилия, за да ги промени през последните години. Вече втора година общината осигурява стипендии за обучението на студенти в избрани специалности и по този начин опитва да прави бургаските университети по-привлекателни. Изграждането на новия учебен корпус на университет "Асен Златаров", в който ще се създаде медицински факултет, беше финансиран от общинския бюджет. Новосъздаденият филиал на Националната художествена академия също е по идея и инициатива на Община Бургас. Рано е да бъде оценено реално въздействието на общината върху университетите, но е факт, че подпомаганите направления и в двата бургаски университета бележат ръст в рейтинговите класации.

Класиране на професионално направление "Информатика и компютърни науки" по години Бургаски свободен университет

Бургаското образование


Класиране на професионално направление "Комуникационна и компютърна техника" по години Университет "Проф. д-р Асен Златаров"

Бургаското образование


Градовете в България си имат йерархия според икономическата, културна, демографска значимост. София е във висшата лига, а в първа дивизия са Варна и Пловдив. Тези градове привличат и създават. Мястото на Бургас е по-скоро в челните места на втора лига на градовете, които се справят незле, заедно с Русе, Стара Загора, Плевен и Велико Търново. Колкото и да ни се иска, не можем да се състезаваме с Варна и Пловдив и до голяма степен това се дължи на факта, че двата града са значително по-големи и реномирани университетски центрове. Ясно е, че не можем да се борим с тях по брой на университетите, но по отношение на качество на образованието, материална база, качество на маркетинга и реноме бургаските университети имат много пространство за подобрения. Бургас не може да задържи способните си млади хора и няма сили да привлече тези от другите градове. Това е един от големите проблеми тук и сякаш чак напоследък е осъзнат и се правят плахи опити за промяна. А промяната трябва да бъде решителна и драстична.