Бургас - бившият велосипеден град

- вторник 25 септември 2018 от ji преглед на авторите в Бургас > Анализи
Помните ли, когато Бургас беше велосипеден град? Славните времена на ентусиазъм, дните на обещания и надежда, на активни велосипедни сдружения и обществени вело обсъждания. Помните ли кмета Димитър Николов, предвождащ на колело велосипедните шествия по "Адам Мицкевич" и "Гурко" и заявяващ гордо "вече няма какво да ни спре, продължаваме напред"? Днес всичко това е в миналото. Годините на вело пропаганда минаха и заминаха, но не донесоха голямата промяна в града. Действително днес повече бургазлии притежават и карат велосипеди, но процентът на използващите колело като ежедневен транспорт не се е повишил забележимо.

Преди - сега. Илюстрация на велосипедното развитие на Бургас. Велоалея в ж.к. "Изгрев" през 2016 и сега

вело Бургас

вело Бургас


Наистина гръмкото вело говорене вече не е актуално и интересно и дори повече дразни, отколкото да буди гордост. Инцидентите с велосипедисти започнаха да се превръщат в любима тема на медиите. През последните няколко седмици в Бургас тръгна бурна дискусия за велоалеите в Морската градина и за конфликтите, които те създават. Тя е особено показателна за велосипедността на града ни. Очевидно е, че колело се кара основно в парка и основно за разходка и почивка. Конфликтните велоалеи, сложени върху тротоарите в града са не по-малко проблемни, но остават встрани от коментарите и препоръките. Просто те са значително по-малко използвани. Карането на колело в парка е хубаво нещо, но е далеч от целите, които Бургас си е поставил за своята велосипедност. Не отговаря на ангажиментите, които България е поела пред Европейския съюз. Голямата част от велоалеите в Бургас са финансирани от ЕС и целят постигане на общоевропейските стратегически цели за движение в градска среда - масово използване на велосипеда за транспорт. Велоалеите не са само за децата, не са за разходка до парка, не са за спортуване. По тях трябва да можеш да преминаваш бързо, без препятствия и опасности, за да стигнеш до работа, до училище, до банката или хипермаркета. Точно както се движиш с автомобила си по улицата.

Блокиране на велоалеята на бул. Иван Вазов пред Транспортна болница. След няколко инцидента с преминаващи по очертаната велоалея велосипедисти от болницата са принудени да препречват пътя на колелата.

вело Бургас


В Бургас има две групи велосипедисти. Първата от тях е от хората, които се качват на велосипед само през свободното си време, карат за разходка и почивка и карат основно в Морската градина. Тази група е наистина многобройна и кара през летните месеци от Морска гара до Сарафово, като по пътя спира на някой капан за бира и цаца.

Втората група каращи се качват на колелото с цел ежедневно придвижване. Точно както всички останали бързат с автомобилите си за работа, така и тези велосипедисти искат да стигнат максимално бързо до работа, училище, банката или хипермаркета. Този тип велосипедисти са нещо като приказни герои в Бургас. Всички са чували за тях, но никой не вярва в съществуването им. Затова, когато хората се сблъскат с бързащ велосипедист, каращ с висока скорост и претендиращ за права върху очертаната велоалея, те са склонни да се сърдят и обвиняват, трудно осъзнавайки, че изобщо е възможно той да бърза за работа.

Една от тезите на общинската администрация е тази, че навиците и разбиранията на хората се променят бавно и развитието на велосипедния транспорт като ежедневна алтернатива е дълъг процес. Всъщност Бургас се самообяви за "велосипедния град" преди цели 7 години. Оттогава насам прогресът очевидно е нищожен. За съжаление, той не може да бъде измерван пряко. Единствената станция за броене на велосипедисти в Бургас е инсталирана на една от страничните алеи в Морската градина. Наше проучване от юни показа, че каращите велосипед за ежедневен транспорт са под 3%, което почти съвпада с данните от преди стартирането на проекта "Интегриран градски транспорт на Бургас". Сега от общината обясниха, че велоалеята покрай плажа в Морската е само препоръчителна. Кметът Димитър Николов призова за активност от експерти и граждани и пожела да чуе предложения за бъдещето й, като особеното е, че тя била маркирана с извънредно издръжлива боя. Общината била готова да приеме всяка добра идея.

Отношенията на Община Бургас към велосипедистите в една снимка. След множество разговори за велосипедните паркинги, които са неудобни и несигурни, най-новите изградени такива отново са направени с неподходящ дизайн и съответно не се ползват както са проектирани.

вело Бургас


Всъщност почти всички велоалеи в Бургас са препоръчителни и колелата нямат право да претендират за предимство по тях, защото са обозначени със знак Г16 за споделено пространство за пешеходци и велосипедисти. Предполагаме, че кметът е забравил това, както и всички предишни предложения и идеи по въпроса с алеята край плажа, които вече са обсъждани многократно. На среща с него през 2015 година няколко неправителствени организации, велоклубове и граждани дискутираха сериозно тази и други теми, свързани с вело инфраструктурата. Бяха направени конкретни предложения. Един от поставените тогава проблеми беше този с велоалеите върху тротоарите. Беше посочено, че при висока скорост на колоездачите могат да се получат наистина много опасни инциденти. От общината малко очудено и малко обвиняващо попитаха "Защо карате чак толкова бързо колело?". Този въпрос тогава остана малко неловко да виси във въздуха, а очевидният отговор "Защото бързаме за работа както всеки друг" остана неказан. Истинският проблем с велосипедите в Бургас е неразбирането на смисъла на нещата от отговорните институции. В резултат на това велосипедната инфраструктура в Бургас е изпълнена по начин, който изкуствено създава конфликти и настройва пешеходци и велосипедисти един срещу друг. Това лесно може да откаже всеки от карането на колело до работа. Неслучайно използващите велосипед за ежедневен транспорт са почти нищожен процент от бургазлии. Междувременно проблемите се обсъждат и решават, предложените решения се забравят, после пак разпалено се дискутират и пак се забравят, а боята на велоалеята на плажа е вечна.

Пешеходец блъсна велосипедист и го потроши (2014 г. Морската градина)
Прегазена от колоездач пешеходка в Бургас бере душа със счупен череп (2016 г. улица в Меден рудник)
Пиян велосипедист блъсна пешеходец в Бургас (2016 г. пешеходна улица "Богориди")
Велосипедист блъсна жена на алеята пред Транспортна болница в Бургас (2017 г. улица в ЦГЧ)
Сблъсък на велоалея: Велосипедист блъсна пешеходец в Морската градина и изчезна (2018 г. Морската градина)
Велосипедист блъсна 7-годишно дете (2018 г. Морската градина)
Заради блъснат велосипедист е затруднено преминаването по ул."24 пехотен Черноморски полк" (2018 г. на входа на Морската градина)