Бургас все пак може да създава

- сряда 03 октомври 2018 от ji преглед на авторите в Бургас > Култура
Бургас обича и му отива да е иновативен и уникален. Уникалността и иновативността са прекрасните му нови дрехи, които той редовно си облича, за да се показва пред целия свят. Оригиналност и новаторство са имената на любимите му парфюми с аромат на местна гордост и патриотизъм. Неповторимата карта на стария Бургас върху новата "Богориди", рамката за снимки на стълбите пред Моста, иновативното училище за програмисти, музикалните фрагменти, които звучат в центъра на кръгъл час, уникалният китарен фестивал. Това са някои от върховите постижения в иновативността и уникалността на града ни, постигнати през последните години.

Разбира се, изброените "иновации" са вероятно разбираеми, вписващи се, лесносмилаеми, полезни, но със сигурност не и оригинални или любопитно интересни. Точно както и в повечето появяващи се ежеседмично бургаски фестивали има много малко фестивалност. На Бургас му се иска, ама наистина много, да е фестивален и различен, да е създаващ и привличащ, да бъде стойностен, пръв, уникален, новаторски или поне да е известен с това. За съжаление, рядко му се получава.

Вероятно тук се замисляте повече от секунда или две в опит да се сетите за нещо ново и наистина ценно, различно и бургаско. Ще ви кажем какво ни хрумва на нас, отговарящо на изискванията за оригиналност и качество. Фестивалът "ВОДА" се проведе съвсем наскоро. Той вероятно би се сторил странно събитие за всеки бургазлия, който го посещава за първи път. Много е възможно в началото човек да не усети какво точно представлява течението на случващото се и каква е посоката му. Може и да му се получи, преминавайки през фестивалните пространства да е разколебан, изненадан или потиснат, но не и отегчен. "ВОДА" се провежда около и в празния басейн на Младежкия дом вече втора поредна година. Трудно е да бъде описано кратко всичко, което става в тази съвкупност от малки и обширни пространства. Някои от нещата се случват с движение, други си стоят тихи, трети - звучат и светят. Празният басейн е едновременно сцена и трибуна. Съблекалнята е музейна зала, сауната е кино салон. Лабиринтът от коридори, стаи, басейни и помещения е пъзел, който, всъщност, всеки трябва да си нареди сам по различен начин и да получи различна правилна картина. Всяка врата е провокация за смелостта и въображението. Дали тъмните сервизни помещения на парния котел на сградата са част от фестивала? Може ли да се влиза там? Дали вехториите в стаята на портиера са артистично творение, или просто си е така? Подходящо ли е да пиеш бира, седнал на ръба на басейна с провесени крака, гледайки представленията долу? Наистина ли е възможно публиката да участва в тях?

Второто издание на Фестивала за съвременни изкуства "ВОДА" беше организирано от Младежки културен център - Бургас, сдружение "Танц БГ", Бургас харесва младите, Art Council Korea, Korea Dance Abroad и ОП "Спортни Имоти" и с финансовата подкрепа на Министерство на Културата и Община Бургас. Част от фестивала бяха инсталации, видео и други акции от Абел Корински (Германия), Микио Саито (Япония), Венелин Шурелов (България), ИпСмаел (Германия), Петър Сапунджиев (България), Ана Лий Еванс (България и САЩ), Николина Недялкова (България), Иво Бистрички, Симеон Шивачев и Стойко Даскалов (Бургас, България) и други. Басейнът беше сцена за представленията на Куклен театър - Видин и Театър "De la massue" (Ница, Франция), Александра Драгова, Jung Jae Woo (Южна Корея), Венелин Шурелов (SubHuman Theatre), Танцова компания "ДЮН" и Lee Jung In Creation Dance company (Южна Корея), Искра Иванова и Светлозара Христова, Стрийм Денс. Артистичен директор на фестивала е Петя Стойкова.


*Автор на снимките Ралица Панайотова.

Фестивал ВОДА

Фестивал ВОДА

Фестивал ВОДА