Spirit of Burgas е на смъртния си одър

- събота 20 октомври 2018 от ji преглед на авторите в Бургас > Култура
Може би сте позабравили вече за Spirit of Burgas. Това беше онзи голям ежегоден музикален фестивал, провеждащ се на Централния плаж в град Бургас, който превръщаше града ни в център на лятна България. Началото му беше през 2008 година и се провеждаше първоначално в тридневен, а по-късно и в двудневен формат. През последните 5 години той беше организиран само веднъж - през 2015 година, когато хедлайнери на двете вечери бяха съответно Роби Уилямс и Касейбиън. Оттогава насам слуховете за нов Спирит си вървят периодично с постепенно затихващ отзвук. Спомените за фестивала и силата на името му започват да избледняват.

Какви са точно проблемите при организирането на успешен фестивал е малко неясно. Официално от общината твърдят, че намаляването на директната общинска субсидия за фестивала е отказало досегашните организатори, а нови така и не се появяват. Spirit of Burgas винаги е бил провеждан като сътрудничество на частна компания, като главен организатор, и Община Бургас, участваща с финансова и логистична подкрепа. Проблемът с липсата на частна инициатива поради финансова неуспешност на фестивала звучи странно. След последното издание от 2015 година организаторите за пореден път обявиха рекордна посещаемост с 35 000 посетители за една от вечерите. Рекордни бяха и цените тогава, като двудневен билет струваше 180 лева. Това е по-скъпо от цените на билети за конкурентните фестивали в региона, които успяват да се развиват устойчиво. INmusic в хърватската столица Загреб е музикален фестивал с подобна на Спирита концепция и мащаби - тридневен с капацитет около 30 000 зрители. За следващото му издание през 2019 година пълният билет е на цена 112 лева. Summer well се провежда в покрайнините на Букурещ, капацитетът му е около 15 000, а цената за двата дни - 124 лева. Всъщност, проблемите с провеждането на големи и ежегодни музикални събития са общобългарски. Спирита е един от няколкото фестивала, които се появиха за кратко или малко по-дълго и после изчезнаха. Elevation Music Festival и Sofia Rocks вече не съществуват, няма ги и Каварна рок фест и Solar Summer. Сегашните съвсем пресни опити, които все още се задържат са Hills of Rock в бъдещата Европейска столица на културата - Пловдив - и варненските Varna Mega Rock и MTV Presents Varna Beach, но тяхното устойчиво съществуване все още подлежи на доказване.

Спирита е най-значимото културно събитие, коeто някога се е провеждало в Бургас и е нещо, с което градът ни е известен. Фестивалът си има собствени фенове, името му е познато, успехите и традициите му са достатъчно силни, за да кажем, че има своя история. Spirit of Burgas е изградена търговска марка със своя немалка цена. Това е капитал, който е собственост на Община Бургас, която държи правата върху него. За съжаление, заедно със спомените за фестивала се топи и част от значимостта на марката и ако нещата не се променят, скоро Spirit of Burgas ще загине. Натрупаната стойност и с това усилията, вложените средства и енергия ще бъдат пропилени, като да изсипеш един чувал пари в морето.

Един от факторите за непровеждането на Спирита е волята на общинската администрация той да бъде мащабно организиран от промоутърска компания, да е винаги грандиозен и с хедлайнери с популярността поне на Роби Уилямс. Изискване, което звучи малко като измислено оправдание. Дори грандиозният Exit в Сърбия в последните години залага на не чак толкова популярни музикални звезди. Междувременно Община Бургас опита да запълни фестивалната дупка в културната си програма, създавайки свой собствен музикален фестивал, който е с немалък мащаб. Китареният Burgas Jam се проведе през юли в района на Морска гара за втора поредна година. Второто му издание съвпадна с финалните срещи от Световното първенство по футбол и беше слабо посетено, въпреки добрата организация и готовността да приеме няколко хиляди фена. Самата концепция на събитието е малко странна. Да извадиш китаристите от групите им и да ги сложиш на сцената сами, или с други извадени от групите си музиканти на нас ни звучи като да пуснеш няколко известни футболисти сами на стадиона да правят крачета и да си бият дузпи. Ако това са Кристиано Роналдо и Меси, може би ще успееш да продадеш някакви билети за това "шоу", но ако не са най-великите играчи на света, едва ли ще има много заинтересовани. Тази година чуждестранният хедлайнер на Burgas Jam беше Gus G - китарист, работил с Ози Озбърн. Обявената първоначално цена на билетите беше 18 лева, като първите 400 бяха на промо цена от 14 лева, но по-късно промоцията беше удължена и 14-левовите билети се продаваха няколко дни преди събитието. Друго по-голямо и популярно музикално събитие с участието на Община Бургас като съорганизатор е традиционният Джулай морнинг. Безплатният концерт в нощта срещу първи юли също е немалък по мащаби и със сравнително сериозна организация.

Изброяването тук на тези почти-фестивали е с цел. Представете си Burgas Jam и Джулай морнинг като едно общо фестивално събитие в две поредни вечери. Ами че това си е един малко по-малък Спирит. Община Бургас е поставена пред избора или да намали изискванията си за организацията, или да погребе окончателно Spirit of Burgas. Ако град Бургас иска все пак да запази една от емблемите си, трябва да измисли начина. Не е нужен грандиозен хедлайнер. Нужна е добре подбрана хубава музика, добра организация, разнообразие на стиловете, адекватно изчислена цена на билета и името Spirit of Burgas. Плажът, слънцето и морето са си тук и няма опасност да пропуснат ежегодното си издание.


Резултати от нашата анкета

Spirit of Burgas

Spirit of Burgas

Spirit of Burgas

Spirit of Burgas

Spirit of Burgas

Spirit of Burgas

Spirit of Burgas

Spirit of Burgas