Металхед строят пивоварна в Бургас

- четвъртък 01 ноември 2018 от ji преглед на авторите в Бургас > Инвестиции
Ренесансът на бирата в България започна преди няколко години. Не е ясно дали всичко тръгна от прекалено заниженото качество на масово произвежданите бири в борбата им за по-ниски цени, или световните тенденции стигнаха до нас малко по-късно. Ефектът беше появата на няколко малки пивоварни, които дадоха на хората качеството, разнообразието, вкуса и аромата, които им липсваха с традиционните марки.

Ако се заинтересувате от историята на бирата в България, ще откриете да се споменават градовете Шумен, София, Пловдив, Варна. Бургас не присъства в историческите справки. Според Уикипедия Бургаско пиво се е появило чак през 1971 година, а пивоварният завод е построен няколко години преди това. В новата бирена вълна нещата не стоят така. Бургас е сред пионерите на крафт пивото и изглежда сякаш значението на града ни за бирена България ще се увеличава. "Пивоварната" в центъра на града беше открита през май 2015 година и беше странно изглеждаща тогава комбинация от бирария с богато меню за хранене и малка инсталация за варене на бира. В "Пивоварната" се предлагат няколко вида от приготвената на място марка бира Веритас. По-късно продукцията започна да се предлага и на други места в града - наливна и бутилирана. Преди две години на няколко метра от Пивоварната се появи още едно бирено място. Папа Биър е магазин за бира на бирените ентусиасти Биър Бастърдс, който разполага и със зона за дегустация. Той много бързо натрупа популярност. Скоро Биър Бастърдс започнаха да произвеждат и предлагат свои собствени бири, които варят в холандска пивоварна. Тяхната продукция също може да бъде открита вече и извън Бургас.

Металхед е името на най-новата бургаска пивоварна, която в момента се изгражда. Тя се намира в квартал Ветрен, в парка на Минералните Бани. Металхед вече имат няколко свои бири, които досега са произвеждали в Холандия, в Oproer Brouwerij, Утрехт. Бирата им се продава в Бургас в Папа Биър, The Beers, Мокро Куче, Кардамон и Барбоса. Освен това можете да я намерите на доста места в София, в Пловдив, а от скоро и във Варна и Стара Загора.

Metalhead


Металхед са 4-ма приятели от Бургас, които обичат тежката музика и бирата. Двама от тях живеят в Холандия, а другите двама в Бургас. Идеята за пивоварната възниква преди две години, по време на поредната сесия на бирена консумация. По това време те вече се занимават с домашно пивоварене и решават, че е време за нещо по-сериозно. В края на миналата година правят първи стъпки, като започват да варят в холандската пивоварна Oproer Brouwerij. Сътрудничеството им с Oproer Brouwerij е лесно не само защото там правят страхотна бира, но и защото самите те са металхедс. Същевременно Металхед започват изграждането на собствена пивоварна в Бургас. Това се оказва доста тежък и скъп процес, но те не се отказват и вече са близо до целта.

До момента Металхед са произвели и продават 4 различни бири. Първата е Your Girlfriend's Girlfriend (стил NEIPA), следват Lickitup (APA), Space Lord (IPL) и Hop Suey (Rye IPA). В момента подготвят две нови - Metalingus (шоколадов и кокосов портър) и Sweet Stout of Mine (крем брюле империал стаут), които ще се предлагат в България след 2-3 седмици. Всички те са вдъхновени от музиката, която момчетата от Металхед харесват. Последните 4 бири са част от първия "албум" на Металхед - Bottle Hymns, vol.1, който ще съдържа 6 "парчета".

Металхед пивоварната в Бургас ще е с капацитет 1500 л. варка. Това ще я направи най-голямата крафт пивоварна в България. Предвидено е да има и място за консумиране на бира. По план пивоварната трябва да започне работа в началото на 2019, а тап руума ще отвори преди началото на летния сезон. Засега плановете са за внасяне на малц и хмел от чужбина, но определено желанието е за работа и с български продукти. Металхед имат и идеи за производство на собствен хмел, нещо с което са експериментирали тази година с доста задоволителен резултат. Друга идея, която тепърва ще бъде развивана е тази за организиране на бирени събития, като например един истински бирен фестивал в началото или средата на август. Целта на момчетата от Металхед е да предложат интересна и качествена бира на българския бирен пазар, който все повече се разраства. Също така намеренията им са да продават и в Европа, като вече имат клиенти в Холандия.

Metalhead

Metalhead