Бургас продължава да изостава с индустриалните инвестиции

- понеделник 18 февруари 2019 от ji преглед на авторите в Бургас > Инвестиции
Преди няколко дни ви споделихме във Фейсбук страницата ни за постъпилото предложение за инвестиция в Бургас от белгийска фирма за производство на паста. Паста Мавиля иска да произвежда в Индустриална зона "Българово" прясна паста и е готова да инвестира 4 милиона лева. Откритите работни места ще бъдат 10. Новината обиколи бургаските медии и събра доста харесвания във Фейсбук. От общината припомниха още веднъж, че капацитетът на Промишлена зона "Север" е вече запълнен от малки и средни предприятия, а зоната в Българово също скоро ще бъде заета напълно.

Докато в Бургас коментираме цеха за хранителни продукти с 10 работника в него, инвестиционна тема номер едно в останалата част на страната е вероятността в България да има нов завод на Фолксваген на стойност 1,4 милиарда евро. Според различни източници София и Пловдив са сред вероятните местоположения на бъдещата източноевропейска инвестиция на мултинационалната автомобилна компания. Плановете са за производство с 5000 работника и капацитет 1000 автомобила дневно. Макар според информациите Бургас да е бил сред разглежданите варианти, вероятността тук да се появи голямо производство с хиляди заети и стотици инженерни позиции изглежда наистина фантастично. Едва ли факторът, който определя слабия инвеститорски интерес към Бургас е само един. Сред вероятните причини са сравнително високият стандарт, комбиниран с неголям кадрови потенциал, непопулярните университети и сезонните особености на пазара на труда.

Разбира се, високата заетост на бургаските индустриални зони е факт, но малката им площ и дейността на голяма част от фирмите в тях не дават много поводи за оптимизъм. Дори симпатичната инвестиция на Паста Мавиля няма да донесе работа за висококвалифицирани и скъпоплатени специалисти. Бургас е упорито заобикалян от големите индустриални инвеститори и от проектите в области с висока добавена стойност и този факт няма как да бъде оборен. Достатъчно е да разгледате списъка с инвестиционни сертификати по Закона за насърчаване на инвестициите от 2008 година насам, за да се убедите, че пръстите на едната ръка са прекалено много за преброяване на бургаските големи инвестиции. Единствените сертифицирани проекти от Бургас сред 168 издадени сертификата за последните 10 години са за един фотоволтаичен парк през 2009 година, за хидрокрекинга на “Лукойл Нефтохим Бургас” АД от 2014 година и офис сградата на пристанището, която се ремонтира в момента. За сравнение варненските проекти в списъка са 11, а шуменските 5. Вероятно си спомняте за плановете за изграждане на голям завод за железопътни компоненти и бурните обсъждания тогава по темата в Общински съвет Бургас. Цялата тази инвестиция се базира на държавно сертифициране за проекта, но до момента, пет месеца след общинското решение, железопътният завод все още няма издаден сертификат за голям инвеститор и не е ясно дали проектът изобщо е все още актуален.

Междувременно сред издадените в последните месеци сертификати са за инвестиции в Пловдив (Одело Фарба, Турция, автомобилно външно осветление, 61 милиона лева, 338 работни места), Враца (МД Електроник, Германия, производство на ел. системи за автомобили, 22 милиона лева, 300 работни места), Шумен (Сарк, Турция, завод за медни кабели, 21 милиона лева, 40 работни места), Пловдив (Шпинер, Германия-Турция, производство на металообработващи машини, 10 милиона, 300 работника), Русе (ВИТТЕ Аутомотив, Германия, електронни и механични части за автомобилната индустрия, 12 милиона лева, 308 работни места), Кърджали (Интернешънъл Пауър Съплай, България, производство на токозахранващи системи, 15 милиона лева, 240 работни места).

Бургас все пак може да се похвали с първо реално строителство на нещо като производствено предприятие в сфера с висока добавена стойност и съвременни технологии. Строителството на производствената сграда на "Сигматек" вече е напреднала, а в края на миналата година проектът е бил сертифициран от държавата като инвестиция клас А. Сигурни сме, че помните новината за новия завод за компоненти на самолетни двигатели, който ще струва 30 милиона долара (около 51 милиона лева) и ще осигури 200 работни места. Всъщност обявените параметри на проекта са доста намалени при държавното сертифициране, където инвеститорът е гарантирал, че ще вложи 35 милиона лева и ще създаде 105 работни места. Дейността, която реално ще бъде извършвана е нанасяне на покрития на компоненти с най-различно предназначение. За съжаление този голям бургаски успех не би бил кой знае колко значим дори в по-малки градове като Шумен, Хасково или Русе.

На пресконференция вчера от „Регионална служба по заетостта” Бургас обясниха, че в бургаски регион се търсят хора без образование и почти никой не иска специалисти. Според Пенка Кирилова, директор на Регионалната дирекция към Агенцията по заетостта, цитирана от gramofona.com "В останалата част на страната ситуацията е коренно различна. Там има по-голям глад за специалисти“.Заводът на "Сигматек" в Промишлена зона "Север"

самолетен завод Бургас

самолетен завод Бургас