10 начина Spice Music Festival да впише Бургас сред най-големите фестивални локации в света

- сряда 27 февруари 2019 от ji преглед на авторите в Бургас > Новини
Още с обявяването на новия музикален фестивал в Бургас на име Spice Music Festival той вече направи градa ни номер едно фестивална дестинация в цяла Европа. Организаторите от "Културно-масова дейност" ЕООД са изпълнили петилетката за 4 години, за да доведат в Бургас някои от най-успешните световни вокално-инструментални състави. Легенди в музиката като C+C Music Factory, Dr. Alban, Cappella, La Bouche, 2 Brothers on the 4th floor и други подобни потвърдиха вече участие и накараха целия континент да говори за града ни. Очаква се десетки хиляди музикални фенове да се качат на нискотарифните полети от стотици градове към Бургас. Как обаче градът ни да се изкачи на върха на класацията за музикалните локации и в световен мащаб, или с други думи как да направим фестивален Бургас грейт ъгейн? Тук сме събрали няколко препоръки на фестивални специалисти, които са учили в Колежа по туризъм в Бургас и се славят като особено високо квалифицирани кадри.

Spice Music Festival


1. Внимателно избрана локация
Несъмнено районът на Морска гара е най-подходящ за провеждане на подобен фестивал. Там се събират на едно място по интермодален и мултидисциплинарен начин воден, железопътен, автобусен, велосипеден, пешеходен и градски транспорт. Осигуреният бърз коридор до летището ще спомогне за директната връзка на фестивала с всички световни дестинации, които си заслужават.

2. Оригинална концепция
Музикална сцена, осветление и озвучаване, място за публика, певци и музиканти на възраст над 50 години, обединени от това, че преди 25 години чакахме да ги пуснат в "Спорт и музика" по "Хоризонт", за да ги запишем на касетка. Всичко това се случва на Морска гара в Бургас и не се казва Burgas Jam. Ако иновативността тук ви се струва незначителна, допълнително беше обявено, че за първи път у нас фестивалът ще продължи след полунощ с тематични DJ партита. Цялата тази революционна идея вече беше обявена от общината за "уникален за България формат". Според наши източници обаче такова нещо се случва за първи път в световен мащаб и несъмнено ще прикове погледите на всички музикални фенове от Ванкувър до Владивосток.

3. Подходящи спонсори и партньори
За успешното провеждане на един музикален фестивал е много важна помощта на спонсорите. Вероятно освен традиционните от Мандра "Димчево", Дюнери "Али Баба" и "MEGA GYM FIT Slaveykov" ще има още много желаещи, но подборът трябва да бъде внимателен, за да отговаря на концепцията и имиджа на събитието. Добра идея е фестивалът да бъде сертифициран като "Коректна фирма", за да убеди всички пътуващи към Бургас чужденци в качеството и сигурността на преживяването.

4. Добра реклама
Разбира се, както всеки друг млад световен фестивал и Spice Music Festival има нужда от стабилна рекламна кампания, за да привлече вниманието на всички световни меломани. С традиционната маркетингова стратегия на разлепяне на плакати пред дюнерите до касата на театъра и публикация във Флагман вероятно няма да се достигне до всички потенциални посетители по земното кълбо и ще се наложи да бъдат бъдат прилагани рекламни иновации. Един от вариантите е да се пускат обяви в Tiankov TV.

Spice Music Festival


5. Добра фестивална организация
Задължителни за незабравимото фестивално преживяване са стройната организация и реда на фестивала. Добре е да се наеме реномирана фирма с висок професионализъм. Най-подходящо е тя да се казва "Сигнално-охранителна дейност" ЕООД или просто СОД плюс 2-3 други букви и цифри. Добре е броят на входовете на фестивала и този на баровете да е съобразен с броя на публиката, така че образуваните опашки да не препречват напълно подхода към круизните кораби, които се очаква да бъдат паркирани на Морска гара. Ако на баровете може да се плаща с електронни карти за градския транспорт, това ще даде възможност да се прекачвате на различни опашки на цената на една поръчка в рамките на 45 минути.

6. На Spice Music Festival да се продават подправки и да има фермерски пазар
Традиционните билки и подправки като мащерка, девисил, сминдух, джоджън, жълт кантарион и други са прекрасен начин да се повиши настроението на фестивалните фенове. Добре е сергиите с билки да се съчетаят с един фестивален фермерски пазар, предлагащ поне био кисело мляко и сок от свободно растящи глухарчета.

7. Добре подбран лайнъп
Липсата на DJ Bobo сред обявените вече изпълнители на фестивала е удар, чиито последствия могат да бъдат минимизирани с добра стратегия и добавянето на още 2 или 3 имена в програмата на Spice Music Festival. Разбира се, Spice Girls са най-подходящи, но ако се тръгне към вариант с по-голямо стилово разнообразие, може да се помисли за легендите от 90те Слави Трифонов или Радо Шишарката.

8. Нормална цена на билета
Ясно е, че колкото по-световен и по-значим е един фестивал, толкова цените на билетите са по-високи. Няма как фестивалът, който вече прати Бургас на първите страници на всички фестивални вестници да струва колкото билет за концерт на Фондацията в клуб Deja Vu. Една нормална цена на билетите от порядъка на 150 - 200 лева би била неоспоримо доказателство, че Spice Music Festival е по-голям от Exit, INMusic, Electric Castle и дори Бургас и морето.

Spice Music Festival


9. Хедлайнер на фестивала трябва да е мачът България - Германия от 94та
Евъргрийн с велики изпълнения, изпълнени от велики артисти (някои от тях са активни и актуални и днес - Боби Михайлов). Думите на текстовете всички ги знаем наизуст.

10. Качествено афтърпарти
Най-добре е афтъра да се проведе в дискотека "Фантазия" или "Диана". В краен случай може да се използва и "Сатан".