Истински музей в Бургас?

- петък 10 май 2019 от ji преглед на авторите в Бургас > Култура
Ако сте били в турския град Одрин, вероятно знаете за Музея на здравето там. През миналата година той е бил посетен от рекордните 270 000 човека. В сравнение с Бургас Одрин не е град, който е особено приятен за туристически разходки. Въпреки богатото си историческо наследство той е известен най-вече с религиозния и шопинг туризъм. Одрин е по-малък от Бургас, градската му среда е неприветлива, няма море и плаж, нито летище и пристанище. Туристическият поток в региона на Одрин също е несравним с бургаския. Как тогава някакъв съвсем обикновен музей там може да има такъв успех?

Музей на здравето в Одрин

музей Бургас

музей Бургас

музей Бургас

музей Бургас


В текста ни от миналия месец посветен на проблемите в българския туризъм разгледахме едно изследване на качеството на туристическите услуги в курорта Слънчев бряг на проф. д-р Лина Анастасова от Бургаския свободен университет. В това проучване, правено през 2016 година, едно от големите разочарования на анкетираните чуждестранни туристи е свързано с липсата на предложения за интересни екскурзии и липсата на възможности за културен туризъм. На световните пазари за летен туризъм България се състезава с Турция, Гърция, Египет, Испания. Всеки един от конкурентите ни предлага множество интересни възможности за хората, които са заинтригувани от архитектура, история и археология, кулинарни традиции, музика. Има ли България аргументи в това съревнование за привличане на вниманието на туристи с културни интереси?

Бургас е град с грандиозен туристически потенциал. Градът ни е в центъра на най-големия туристическия поток в страната. На летището ни през миналата година са пристигнали 1,6 милиона пътника, голяма част от които са туристи. По данни на НСИ през 2018 година в Област Бургас са нощували 1,7 милиона посетители. За сравнение след Бургас са Варна с 1,2 милиона и София с 1,1 милиона. Огромното множество от туристите пристигат в бургаски регион привлечени от природата, климата, възможностите за парти. Въпреки това търсенето на културни преживявания сред почиващите е голямо. Това показват и резултатите от споменатото по-горе изследване. Какво предлага бургаски регион по отношение на културните забележителности? Ако изключим старите градове в Созопол и Несебър, такъв вид атракции почти липсват. След като музикалният фестивал Spirit of Burgas вече не се провежда, възможностите за културни преживявания в самия Бургас са минимални и нямат силата сами по себе си да доведат туристи в града. Няколко предложения за екскурзии от курортите до Бургас, които открихме в интернет предлагат основно пазаруване в търговските центрове на града. В най-големия световен сайт за пътувания TripAdvisor в момента се предлагат едва две бургаски екскурзии до остров Света Анастасия. Екскурзиите от и във Варна са 24, като 10 от тях включват варненски музеи. Бургаските музеи са извън всякакви туристически турове.

Предлагана екскурзия Слънчев бряг - Бургас от Туристическа агенция Сенимат

музей Бургас


Класация на атракции в Бургас и Варна според оценките на потребителите на TripAdvisor


Бургас Варна
1 Морска градина Ретро музей
2 Мол Галерия Бургас Археологически музей
3 Странджа планина Морска градина
4 Остров Света Анастасия Къщата на пеперудите
5 Километър нула Катедрала „Свето Успение Богородично“


България няма високо издигащи се древни дворци и крепости, грандиозни паметници на стотици години или чак толкова уникални природни забележителности, които да се рекламират сами само със съществуването си. Няма как да се сравняваме с египетските пирамиди, Акропола в Атина, древния град Ефес в Турция или Саграда фамилия в Испания. Нашите интересни места и обичаи не се издигат високо и не се виждат отдалеч. Те имат нужда от специално подбиране, представяне и популяризиране. Културната инфраструктура е плод на планиране и на процес на изграждане, както и всяка друга инфраструктура. Значимите културни събития също са резултат от полагане на усилия за създаването им. Този устойчив туристически поток, който е цел за бургаски регион е съставен от туристи, които планирайки следващото си пътуване се чудят "какво ще правя, ако отида там?". Според изследване на Европейския парламент броят на неорганизираните туристи се увеличава ежегодно. Жаждата за нови и непознати дестинации отваря големи възможности. Тази жажда на туристите да търсят нови и непознати места беше и един от мотивите на авиокомпанията Ryanair за стартирането на бургаските им полети. Има ли обаче какво да се прави в Бургас, за да дойде човек тук за три дни или седмица? Музеите са една от най-силно притегателните точки при всяко туристическо пътуване. Дори в не толкова туристически градове като Одрин, Дортмунд или Катовице музеите са сред най-популярните туристически атракции и един от най-честите отговори на въпроса "какво ще правя там?".

Древният град Ефес в Турция

музей Бургас

музей Бургас


Брой музеи в първите 5 атракции по оценка на посетителите в TripAdvisor

Одрин 1
Дортмунд 2
Катовице 2
Варна 2
Плевен 2
Бургас 0


Един от големите проблеми на Бургас е този, че нещата не се казват с истинските им имена. Фактът, че бургаските музеи са празни и непривлекателни е ясно доказан статистически. През 2018 година Етнографският музей е бил посетен от средно 9 човека на ден. Още по-плашещо е второто място на търговския център Галерия Бургас в класацията на TripAdvisor за най-високо оценена забележителност в града ни. Вместо темата с липсата на места и събития, които да струват високо, да будят интерес и да привличат да бъде поставена, обсъждана, маркирана и планирана стратегически за решаване, тя сякаш е умишлено избягвана и извадена от дневния ред на Бургас. Разбира се, изграждането на истински музей в Бургас е на първо място отговор на нашата собствена нужда от култура, нужда от утвърждаване на културната ни идентичност, нужда от институция, която да припомня непрекъснато на самите нас за стойностите в миналото и настоящето ни. Един съвременен музей може да бъде голямо културно средище за града и региона, място за обучение, за провеждане на събития, за провеждане на истинска научна дейност, възможност за изява.

музей посетители за 2018 година
Археологически музей Бургас 13 070
Природонаучен музей Бургас 5 842
Етнографски музей Бургас 3 389
Исторически музей Бургас 2 716
Галерия Петко Задгорски 6 000
Музей Акве Калиде 11 711
Авиомузей Бургас 29 353
Музей Петя Дубарова 4 000
Музей Георги Баев -
Музей на солта Поморие 16 000 (2016)
Музей на здравето Одрин 270 000
Екомузей с аквариум Русе 19 190
Царевец Велико Търново 248 035
Остров Света Анастасия 34 480


В началото на годината беше обявено, че проектът за реконструкция на бившата Немска болница в Бургас ще бъде стартиран през тази година. След проведено допитване до гражданите през 2012 година Община Бургас реши старата сграда да бъде разделена на две и превърната в библиотека и музей на съвременното изкуство. Бургаската библиотека отдавна търси своя нов дом, разделена в множество малки и неподходящи сгради. Очевидно това беше поредното компромисно решение, което не решава проблемите напълно, но пък прави всички временно доволни. Не може да се отрече, че общината полага усилия за промяна на културния облик на града, но до момента значими резултати почти няма и това до голяма степен се дължи на прекалено големите компромиси. Според изследване на устойчивото развитие на музеите на учени от университета Бабеш-Бойяи в Клуж-Напока, Румъния размерът на музейните експозиции и мащабите на музея са сред най-значимите фактори за привлекателността му. Как бургазлии да посещават инициативата за ежеседмични лекции на музея, след като те се провеждат в една малка и неудобна стая на етнографската експозиция с капацитет 15 души. Как туристическите екскурзии в региона да включват град Бургас, след като музеите му се помещават на площи с размера на по-голям апартамент и се разглеждат за броени минути. Нов малък музей за модерно изкуство в града може да бъде положително допълнение в бургаската културна среда, но един музей с мащаби, архитектура, условия и потенциал за представяне на голяма постоянна експозиция, провеждане на разнообразни събития, пространство за временни и гостуващи експозиции, възможности да задържи туристите часове наред, за да си заслужава посещението изобщо, може да бъде силна притегателна точка за бургазлии и туристи. В наше интервю с Милен Николов, директор на Регионален исторически музей Бургас от 2014 година той потвърждава, че РИМ Бургас има достатъчно голям и стойностен фонд, за да представи интересна и обширна експозиция. Заглавната снимка тук неслучайно е на строящия се в момента Конгресен и научен център в Бургас. Един музей с подобен мащаб би бил заявка за водеща атракция за цялото черноморско крайбрежие.

Музеят на здравето в Одрин се намира в покрайнините на града, на брега на река Тунджа, сложно е да стигнете до него с обществен транспорт, музеят не представя някакви атрактивни експонати, просто е разположен на голяма площ в комплекс от красиви сгради и е добре поддържан. В него спокойно можеш да прекараш няколко часа в приятна обстановка и сред интересно представена информация. Той е обявен за Музей на годината от Съвета на Европа през 2004 година. От 1977 година досега 3 турски музея са спечелили наградата, както и два испански и един гръцки. Сред победителите, разбира се, няма нито един български музей. Тази класация до голяма степен отговаря на въпроса как се отнасяме към културата ни изобщо и как се състезаваме с конкурентите си за чуждестранни туристи. Освен че имат по-впечатляващо наследство в Турция, Гърция, Египет и Испания инвестират в собствената си култура по-качествено и привличащо.

Музей Бакси в Турция. Музей на годината на Европейския съвет за 2014 година

музей Бургас

музей Бургас


Остров Света Анастасия е единствената бургаска атракция, която се доближава до представата за съвременен музей. Островът е прекрасна комбинация между морско пътуване, музей, сцена за културни събития и място за кулинарни преживявания. Островът обаче е с ограничен капацитет и няма как да успее да се справи с ролята на единствено интересно нещо в Бургас.

музей Бургас