Какво ще донесе и какво няма да донесе Jet2.com на Бургас

- вторник 07 май 2019 от ji преглед на авторите в Бургас > Новини
Вчера британската авиокомпания Jet2.com стартира полетите си до Бургас. Включването на града ни в списъка с дестинации на авиокомпанията е основната положителна вест за Летище Бургас в последната година. Тя беше обявена за първи път през май 2018 година, когато на пресконференция кметът на Бургас Димитър Николов заяви, че ако имат успех сезонните полети на Jet2.com, някой от тях може да станат и целогодишни. Оттогава тази информация се споменава периодично като пример за положителното развитие на летището.

Jet2.com е нискотарифна авиокомпания със седалище в Лийдс, Великобритания. Тя е третата най-голяма британска авиокомпания по брой обслужени пътници. Преди нея в класацията са Изиджет и Бритиш еъруейс. През 2018 година тя е превозила 12 милиона пътника, което е 25% ръст спрямо предната година. Флотът й е съставен основно от самолети Боинг 737, като компанията притежава 100 самолета. Паралелно с транспортния бизнес компанията предлага и почивки чрез дъщерната си компания Jet2holidays. Според обявеното разписание за 2019 година Jet2.com ще предложи 100 000 седалки до Летище Бургас от Лондон, Белфаст, Бирминган, Единбург, Глазгоу, Лийдси, Манчестър, Нюкасъл и Ийст Мидландс.

Летище Бургас


Какво ще донесе Jet2.com за Бургас? След неблагоприятните данни за записванията за летни почивки в България, фалита на германския авиопревозвач Germania и драстичното намаляване на полетите на Райънеър стартът на полетите на Jet2.com беше определен като фактор, който ще спаси Летище Бургас от спад на обслужените пътници за 2019 година. Несъмнено новите полети ще помогнат на Фрапорт да отчетат поредна успешна година. Несъмнено и туристическият бизнес ще е доволен от тези 100 000 потенциални туриста. Друг дребен положителен детайл са няколко работни места, които ще бъдат разкрити в Бургас за обслужване на клиентите на Jet2.com и Jet2holidays.

За съжаление полетите на Jet2.com няма да донесат нови възможности за пътуване за бургазлии и няма да помогнат на Бургас да разшири възможностите си за целогодишно използване на летището. Уизеър летят от години от Бургас до Обединеното кралство целогодишно, а още няколко авиокомпании го правят сезонно. Новите полети до Великобритания няма да предложат някакви нови вълнуващи дестинации, които да привлекат хората да пътуват. Макар и определяна като нискотарифна компания, Jet2.com не предлага по-ниски цени от конкурентите си. Всъщност през последните години традиционните авиокомпании се настроиха към динамичния пазар и в момента е доста трудно да определиш коя компания е нискотарифна. На фона на продължаващото развитие на Летище Варна като целогодишна дестинация бургаските проблеми с отърсването от сезонния имидж са очевидни. Всички усилия до момента са напразни и бургаското летище продължава да бъде запазена зона основно за туристите - скъпо, неудобно и сезонно. Въпреки прекрасната инфраструктура, която притежава Бургас на бургазлии продължава да им се налага да летят от София и Варна и това очевидно няма да се промени и през тази година.


Летище Бургас