Културни войни 5: Улици с огради срещу хора

- вторник 28 май 2019 от ji преглед на авторите в Бургас > Новини
На 19 май на булевард „Ал. Г. Коджакафалията” в Меден рудник автомобил блъсна жена. Мястото на инцидента е кръстовище без пешеходна пътека на улицата, която, преди да има име, беше известна като Източна районна артерия или "новата магистрала". Новината за инцидента се появи веднага в бургаските медии, беше споделена в социалните мрежи и стана повод за интересни дискусии.

магистрала в градска среда

Булевард „Ал. Г. Коджакафалията” разделя Меден рудник да две сравнително равни части. Той беше изграден през 2015 година като част от трасето на новата бърза автобусна линия и е отбелязан на официалната страница на кмета Димитър Николов като едно от постиженията на предния му мандат. Габаритите на улицата са доста мащабни. Тя действително е с размерите на пътна магистрала, има остров между пътните платна и по три ленти за движение във всяка посока, като една от тях е буслента. По голяма част от булеварда е изградена предпазна ограда между платната, която предотвратява пресичането на нерегламентирани места. Тротоарите са с настилка от асфалт. Пешеходното пресичане става на 4-те светофара или двете пешеходни пътеки, изградени по продължение на улицата.

Булевард „Ал. Г. Коджакафалията”

Улици с огради срещу хора

Улици с огради срещу хора


автомобилите са опасни за пешеходците

Широката, права и слабо натоварена улица предразполага към бързо шофиране. Голяма част от движещите се по нея автомобили преминават със скорост по-висока от разрешената. Скоро след инцидента беше разпространена информация, че граждани са предложили поставяне на изкуствени неравности на пътя, за да бъде ограничена скоростта и да бъде наложено спазването на правилата от движещите се по улицата автомобили.

пешеходците са опасни за автомобилите

В социалните мрежи веднага се появиха множество мнения, оспорващи идеята за принудително ограничаване на автомобилите и призоваващи за вземане на рестриктивни мерки, но срещу пешеходците. Действително въпреки оградата, огромната улица често е пресичана безразборно и на необозначени места. Инциденти с правилно и неправилно пресичащи булеварда пешеходци са се случвали и преди.

опасни сами за себе си

Булевард „Ал. Г. Коджакафалията” е спокойна улица с минимален трафик дори в пиковите часове. Размерът не съответства на натоварването й. С огромните си мащаби и изградените огради по продължението й тя разделя най-големия жилищен район в Бургас като една двукилометрова стена, минаваща през средата му. Пешеходното пресичане става основно на кръстовищата, на някои от които пешеходците трябва да чакат по два цикъла на светофара, за да преминат. В същото време тротоарите по продължението й се използват съвсем безнаказано като паркинг и често пешеходното преминаване е затруднено. Единият от тротоарите е разделен и от маркирана върху асфалта велосипедна алея. Към всичко това можем да добавим и още един детайл, който прави картинката още по-абсурдна - на места автобусната лента се използва за разполагане на контейнерите за сметосъбиране.

Тротоар на булевард „Ал. Г. Коджакафалията”

Улици с огради срещу хора


Всичко това противоречи на стратегията на Община Бургас за развитие на градската мобилност, според която пешеходците трябва да бъдат с приоритет пред всички останали участници в движението. Голямата и красива улица може и да предизвиква гордост сред някои чиновници в сградата на общината, но ефективността, безопасността и ползата от нея за качеството на градската среда са много спорни. Множество европейски изследвания и съвременни насоки за планиране на градовете отбелязват почти всички елементи на проекта за нашата вътрешна меденруднишка магистрала като нерационални и водещи до проблеми. Ненужно големите размери, дългото изчакване за пресичане, заетите с автомобили тротоари, липсата на възможности за пресичане на ключови места. Всичко това може да бъде поправено. Множество примери по света доказват, че преразпределянето на повече градско пространство за пешеходците и по-малко за автомобилите има положителен ефект върху градската среда и живота на хората. Един от вариантите в нашия случай е най-дясната лента да бъде използвана за паркиране или за велосипедна алея, а средната лента да се превърне в буслента. Това ще освободи тротоарите от паркирали коли, а слабият трафик няма да доведе до някакво особено натоварване на булеварда. Преконфигуриране на светофарите, така че да не принуждават пешеходците да чакат прекалено дълго също е начин да се предотврати хаотичното пресичане. Разбира се, най-добрият съвет е да се планира внимателно, компетентно, според изработените градски стратегии и с мисъл за хората. Нещо, което в Община Бургас упорито продължават да избягват.

Трафикът по булевард „Ал. Г. Коджакафалията” в 7:40 и в 17:30 днес

Улици с огради срещу хора

Улици с огради срещу хора