"Силата на водата" или какво ще се случва на остров Света Анастасия

- понеделник 26 август 2019 от ji преглед на авторите в Бургас > Инвестиции
прикрепен прикрепен файл изтегли прикачения файл
"Силата на водата" е името на нов проект на Община Бургас, който включва в себе си няколко различни обекта. Идеята е да бъдат привлечени средства по ОП "Региони в растеж 2014-2020" за реализиране на подготвените проектни предложения. Планирано е да бъдат реализирани следните инвестиции:

- Да бъде създаден "Етнографски рибарски комплекс" в местността „Рибарско пристанище“ (бивша „Ченгене скеле“);
- Да се изгради нов пристан на остров Света Анастасия;
- Да се изгради "Експозиционен и демонстрационен център "Минералните води на Акве Калиде";
- Да се ремонтира фасадата на храм "Св. св. Кирил и Методий".

Остров Света Анастасия е сред най-привлекателните места в Бургас. Според данни за 2018 година островът е бил посетен от 34 480 човека. Мястото е популярно сред туристите, като предлага възможност за посещение освен на музея там, също така и на ресторант, предлагащ традиционни бургаски рецепти, както и бар с изглед към залива. Всичко това е комбинирано с морската разходка с корабче, като единствен начин за транспорт до острова. Част от посетителите са пътували до Света Анастасия и за културните събития, които се провеждат там през летните месеци. Островът несъмнено е живо място, което прави Бургас по-интересен и вълнуващ. Особеното при него е ограниченият капацитет поради малкия кей и зависимостта от атмосферните условия.

Очевидно потенциалът на острова е оценен от общината и плановете за изграждане на нов кей целят да увеличат капацитета и броя посещения. Сегашният кей на острова е с дължина 29 метра. Той не дава възможност за акостиране на няколко съда едновременно (общинският кораб Анастасия е с дължина 18 метра) и не е добре защитен от атмосферните условия.

Новопроектираните кейове трябва да позволяват акостиране и отплаване при бурно море и да осигуряват място за акостиране на до 3 туристически кораба и до 8 лодки. Новата кейова стена ще е с дължина 91 метра. Проектът включва и закупуване на нов общински пътнически кораб, който да бъде използван за туристически пътувания до острова и бъдещия етнографски комплекс в рибарското селище в Отманли.


Министерска заповед за одобрен СПУП –ППAlternative text - include a link to the PDF!