"Силата на водата" или какво ще се случва в Рибарското селище в Отманли

- вторник 27 август 2019 от ji преглед на авторите в Бургас > Инвестиции
"Силата на водата" е името на нов проект на Община Бургас, който включва в себе си няколко различни обекта. Идеята е да бъдат привлечени средства по ОП "Региони в растеж 2014-2020" за реализиране на подготвените проектни предложения. Планирано е да бъдат реализирани следните инвестиции:

- Да бъде създаден "Етнографски рибарски комплекс" в местността „Рибарско пристанище“ (бивша „Ченгене скеле“);
- Да се изгради нов пристан на остров Света Анастасия;
- Да се изгради "Експозиционен и демонстрационен център "Минералните води на Акве Калиде";
- Да се ремонтира фасадата на храм "Св. св. Кирил и Методий".

Проектът за "Етнографски рибарски комплекс" ще представлява музейна зона, целяща да покаже традициите и настоящето на рибарството. Идеята е чрез представяне и запазване на занаятите, свързани с морето да се развие Бургас като културно-туристическа дестинация. Местността „Рибарско пристанище“ попада в рамките на Защитена зона "Бакърлъка" и граничи със защитената местност „Ченгене скеле“. В комплекса трябва да бъдат изградени:

- приемна - за продажба на билети и предоставяне на информация;
- открита зона за отдих с пейки и детски кът;
- зона с автентични едноетажни рибарски застройки, представящи занаятите плетене на рибарски такъми - таляни, мрежи и винтери, изработване на въдици за риболов, сушене на риба;
- зона за обучение;
- зона за построяване, ремонт и калафатене на рибарски лодки;
- санитарно-битова застройка;
- заведение с топла кухня;
- кейов фронт за 12 броя лодки;
- паркова зона.

Рибарското селище преди разрушаването на незаконните постройки

самолетен завод Бургас


Мястото на изграждане на комплекса ще бъде в зона, която в миналото беше заета с незаконни постройки. Те бяха разрушени преди няколко години след съдебно решение. Ще бъдат обособени две площадни пространства, както и крайбрежна алея и паркинг. Остава отворен въпросът с обществения транспорт до мястото. До парк "Росенец" в момента се стига с автобус номер 5 от крайградските линии на Бургасбус, но разписанието е неудобно за обслужване на туристическа дестинация като бъдещия етнографски комплекс. Една от идеите е от Морска гара в Бургас до "Етнографски рибарски комплекс" да пътува новозакупено общинско корабче.

самолетен завод Бургас

самолетен завод БургасПроектът, който е известен като "закрита лодкостоянка" и който трябва да бъде реализиран през следващите месеци, не е част от описания вече "Силата на водата", но ще се изпълнява на същото място - Рибарското селище в Отманли. Обществената поръчка за проекта е стартирана от Община Бургас, но в последствие временно е спряна след получена жалба. Чака се решение на Комисията за защита на конкуренцията. Проектът всъщност предвижда да бъде изградено ново пристанище, което ще включва ограден вълнолом с кей, площадка с рампа за пускане и изтегляне на плавателни съдове и зони за акостиране на лодки и кораби - общо 40 на брой. Също така се предвижда изграждането на открита ремонтна площадка, ограда с контролно-пропускателен пункт и осветление на територията на закритата лодкостоянка.

самолетен завод Бургас

самолетен завод Бургас