Планетариум и Детски научен център в сградата на Морска гара

- сряда 11 септември 2019 от ji преглед на авторите в Бургас > Инвестиции
Проектът за „Детския научен център“ и Планетариум беше обявен в края на 2018 година като съвместна инициатива на Община Бургас, ДП Пристанищна инфраструктура и Пристанище Бургас. Предвидените дейности са разделени в отделни обществени поръчки, стартирани от ДП Пристанищна инфраструктура. Крайният срок за оферти за „Смяна на предназначението и изграждане на детски научен център на територията на Морска гара - Бургас“ е бил до 18 юни, като прогнозната цена е 430 000 лева. Офертите за "Изграждане на планетариум на територията на Пристанище Бургас" е до 11 септември, а прогнозната стойност е 1 625 000 лева. Още една поръчка е стартирана за "Доставка, монтаж и инсталиране на дигитална 3D планетариумна проекторна система", като оферти се приемат до 11 септември, а прогнозната стойност е 625 000 лева. Финансирането на всичко това ще дойде основно от ДП Пристанищна инфраструктура, а част от средствата ще бъдат осигурени от компания "Шел" по договора им за проучвания за нефт и газ в българските води на Черно море.

Идейният проект за „Детския научен център“ е разработен от екипа на Музейко. Предвидено е преустройство на съществуващите помещения в Морска гара. Централният вход на „Детския научен център“ съвпада с главния вход на южната фасада на съществуващата сграда. На първия етаж ще бъдат разположени централно фоайе, рецепция, кът за сувенири, технически помещения, бистро с прилежаща кухня и обслужващи помещения. На втория етаж ще бъдат разположени три тематични експозиционни зони. Зона Иновации (минало) с 4 инсталации, проследяващи развитието на човечеството. Зона Енергия (настояще) с 6 интерактивни инсталации, които да показват различни технологии за произвеждане на енергия. Зона Изследователи (бъдеще) включваща 5 интерактивни инсталации, показващи възможностите за развитие на човечеството. Залата за експозиции е отделена от пространството над терминала. Предвидено е и изграждане на офис за служители, конферентна зала, детски кът за най-малките и арт студио.

Морска гара етаж 1

Детския научен център


Морска гара етаж 2

Детския научен център


Сградата на Планетариума ще бъде разположена южно от Морска гара и ще представлява сферично тяло с диаметър 12 метра. Размерите са съобразени с предвидения 8-метров прожекционен купол. Обвивката на сградата е най-характерната й част. Тя ще представлява повърхнина от 400 м2 от неръждаема ламарина с изграден пръстен под наклон от 12 градуса. Предвидените места в зрителната зала са 50 на брой.


Детския научен център

Детския научен център

Детския научен център

Детския научен център

Детския научен център

Детския научен център