Ден без автомобили по бургаски или как да затворим велоалеята, за да не пречим на колите

- неделя 22 септември 2019 от ji преглед на авторите в Бургас > Места и събития
Европейската седмица на мобилността се провежда всяка година от 16 до 22 септември. Вчера беше най-важният ден от събитието - ден без автомобили. Традиционно в цяла Европа бяха затворени големи части от градовете за автомобилно движение. Също традиционно в Бургас събитието се отбелязва съвсем формално. В празничния ден, в който трафикът е минимален, не беше затворена за коли нито една бургаска улица. Всъщност в късния следобед през града премина 5-километровото бягане на фестивала Бургас рън, което цели да комбинира здравословното движение с обиколка на забележителностите на Бургас. Специално за него беше спряно автомобилното движение по част от улица "Кирил и Методий" за около 15 минути. Противно на идеята на седмицата на мобилността бягането, вместо по автомобилните платна, продължи със затваряне на спирката на градския транспорт на "Терминал юг" и затваряне на велоалеята по ул. "Батенберг", за да могат по нея да преминат участниците в бягането. Мотото на тазгодишната седмица на мобилността беше „Безопасно ходене и колоездене“...22 септември - ден без автомобили в Бургас.

ден без автомобили

ден без автомобили

ден без автомобили


22 септември - ден без автомобили в Берлин. Единичният билет за градския транспорт може да се използва като карта за целия ден.

ден без автомобили


22 септември - ден без автомобили в Букурещ22 септември - ден без автомобили в Париж22 септември - ден без автомобили в Брюксел22 септември - ден без автомобили в Лондон

22 септември - ден без автомобили в Щутгарт