Каква е вероятността Софийският университет и УАСГ да открият филиали в Бургас?

- събота 05 октомври 2019 от ji преглед на авторите в Бургас > Новини
Една от най-интересните бургаски новини от последните дни беше съобщена от кмета на Бургас Димитър Николов в предизборния му диспут по Нова телевизия с кандидата за кмет на Бургас от БСП - Николай Тишев. В ефир Николов каза: "В момента преговаряме, и то в доста напреднал стадий, за откриване на филиал на Софийския университет и имам уверението от ректора на УАСГ, че следващият филиал на УАСГ ще бъде именно в Бургас." Това твърдение бързо обиколи новинарските сайтове и се завъртя в социалните мрежи. Появи се и информация, че е предложено бъдещите филиали да се помещават в новостроящия се Конгресен и научен център.

Какви реално са шансовете всичко това действително да се случи? Софийският университет вече веднъж се опита да създаде свой филиал в Бургас. Това стана съвсем скоро - в края на 2018 година, когато на заседание на академичния съвет на университета беше решено да бъдат подадени документи за акредитация на филиал Бургас в Националната агенция по оценяване и акредитация. Тогава в интервю за Дневник ректорът на офийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков мотивира решението с думите: "кметът на града сам предлага това, очевидно регионът има нужда".

Преди година идеята за такъв филиал така и не се осъществи. Нямаме информация дали Софийският университет се отказа от решението си, или Националната агенция за оценяване и акредитация отхвърли идеята. Тогава министърът на просветата коментира, че подобен филиал не би трябвало да се открива поради дублирането на специалностите с тези, които вече се изучават в действащите в града университети. Вероятността в бъдеще в страната да бъдат откривани нови университети и филиали е съвсем малка, след като миналия месец в Народното събрание бяха внесени за гласуване поправки в Закона за висшето образование. В една от преходните му разпоредби се обявява мораториум върху разкриване на нови университети и филиали до приемането от Народното събрание на Националната карта на висшето образование.

Всъщност Бургас има достатъчно възможности да обучава студенти. Проблемите са в качеството и привлекателността на бургаските университети и филиали, които не успяват да се докажат на все по-конкурентния пазар на висшето образование в България. Според статистиката на Националния статистически институт през учебната 2008-2009 година в Бургас са се обучавали 13 167 студенти. През миналата 2018-2019 те са били едва 5 936. Подобно драстично намаляване на студентите няма в нито един друг град в България.