Летище Бургас почти ще спре работа през тази зима

- понеделник 28 октомври 2019 от ji преглед на авторите в Бургас > Новини
Ако покрай предизборните хвалби за нови самолети, полети и авиокомпании някой избирател си е помислил, че Летище Бургас се е развило особено бурно през последните години, ще бъде разочарован да разбере, че тази зима летището не само пак ще бъде почти пусто, но и ще обслужва още по-малко самолети в сравнение с предната. Стартиралата през миналата година целогодишна линия Москва-Бургас на авиокомпания Аерофлот ще бъде прекратена през зимните месеци в Бургас и това ще намали обслужваните полети на само 6 седмично. Летище, което обслужва по един самолет на ден едва ли може да се нарече работещо. Няма никакви данни концесионерът Фрапорт да толерира целенасочено второто управлявано от тях летище - Варна, но очевидно в северния морски град авиокомпаниите се чувстват по-добре и с по-голямо желание откриват нови целогодишни маршрути. Общинският фонд за финансиране на целогодишни полети до Бургас остава неизразходван вече няколко години, след като нито една авиокомпания не пожела да се включи в общинската програма за стимулиране на полети извън сезона. Дори е малко странно упорството все пак да бъдат поддържани двете рехави зимни линии до Бургас, вместо летището да бъде затворено напълно за 6 месеца и разходите да бъдат свалени до минимум.

Ако отворите фейсбук страницата на Летище Бургас, след няколко секунди ще ви стане ясно, че това не е летище, което работи за своя град и жителите в него. Публикациите на официалната страница са почти изцяло на английски с някои малки изключения. Далеч сме от мисълта, че от летището не обичат родния език. По-скоро за Летище Бургас българските клиенти са маловажни. Тук се обслужват най-вече чуждестранни туристи през няколкото летни месеци. Всички новини за разкриване на нови линии на уж нискотарифни авиокомпании, които така гръмко се обявяват, са всъщност поредните летни маршрути, които са насочени към почиващи на българското черноморие чужденци. Очевиден е и провалът на Община Бургас да се пребори за работещо летище. Всички инициативи, обещания, нови и революционни идеи се провалят една след друга и всяко политическо говорене по темата е още един автогол.

През зимата до Бургас ще летят авиокомпания S7 от Москва – 4 полета седмично и Wizz Air от Лутън - 2 полета седмично. На нашия въпрос "Какви според вашите анализи са причините за интереса за зимни полети към Варна и липсата на такъв към Бургас?" от пресслужбата на летището отговориха така: "Повече възможности за връзка към София и Европа с други авиокомпании – Bulgarian Air, Wizz Air, Austrian, S7, Turkish, Israir."