Общинската инициатива БулевАрт не работи

- събота 23 ноември 2019 от ji преглед на авторите в Бургас > Култура
Много е вероятно да не се сещате какво беше това бургаско нещо БулевАрт. Ще ви припомним, че кръстената по този "оригинален" начин инициатива на Община Бургас целеше да превърне района на централната бургаска улица "Богориди" в "зона с интересни местенца за култура и забавление". Идеята беше описана от общината като "развитие на новия Творчески квартал", което от самото й стартиране препращаше към пловдивския квартал Капана. Очевидно нещата така и не се получиха. Системата на БулевАрт функционира вече повече от година, но ефектът от положените усилия и изразходваните средства е нищожен. Сравнението с емблематичния и популярен в цялата страна творчески квартал в Пловдив би било комично и нелепо.

БулевАрт трябваше да създаде условия за развитието на културни инициативи от творци, културни индустрии и малък бизнес и така да обогати града с нови интересни места и събития. Вече сме ви разказвали за идеята и правилата при реализирането й. От самото стартиране на така наречената "мрежа на сетивата" изглеждаше сякаш условията са недообмислени, целите са неадекватни, а след стартирането й така и не се получава да бъдат компенсирани заложените предварително проблеми. БулевАрт не носи почти нищо ново на културен Бургас, не успява да достигне до бургазлии и определено не промени особено Богориди и района наоколо. Въпреки всичко това общинските средства продължават да се харчат и в момента, а липсата на резултати очевидно не притеснява никого.

Работата на БулевАрт за тази една година се състоеше основно в подпомагане на събития, които така или иначе се случваха, на вече така или иначе утвърдени места за култура. Подкрепените с усилия и средства концерти, представления, изложби, работилници и партита обогатиха съвсем незначително културния живот в града ни и вероятно повечето от тях щяха да се случат и без общинска помощ. Изключенията са съвсем малко. Интернет сайтът на БулевАрт, който необмислено беше обявен предварително за "платформа", трябваше да дава възможности за получаване на информация за културните събития, но всъщност така и не заработи нормално. В момента в него има обявено само едно събитие, а според фейсбук страницата на БулевАрт предстоящите събития са цели 11.

В подкрепа на всичко написано дотук е проведената от нас анкета в Бургас, в която 27 човека отговориха на въпроса "Знаете ли какво е БулевАрт в Бургас?". 78% от отговорилите не знаеха нищо за БулевАрт. Допълнение на казаното е и статистиката от alexa.com, интернет страница, предоставяща данни за интернет трафика, според която няма достатъчно информация сайтът boulevart.bg да е посещаван изобщо.

Историята с бургаския БулевАрт е изключително показателна за работата на Община Бургас през последните години. Некачественото осъществяване на не много оригинални идеи не подлежи на анализ след реализацията им и проблемите се отричат в неистовите общински усилия да се изкара всичко прекрасно и успешно. Самият провал на инициативата БулевАрт не е най-лошото нещо. Истински отчайващото е нежеланието за корекция на неработещата идея.


Резултати от анкетата с въпрос "Знаете ли какво е БулевАрт в Бургас?":

- Не - 13 отговора
- Може би е някаква арт галерия на булеварда
- Галерия на някой Булев
- Някаква галерия
- Къщата пред хотел "Приморец", която се използва като галерия
- Знам, че има такава инициатива и изнесени сцени с различни изпълнители на Богориди
- Заведение - 2 отговора
- Фирма
- Нещо за арт изяви
- Сцена, на която се провеждат концерти - 4 отговора
- Място в Бургас, на което да се провеждат арт събития/инициативи