Пътеводител Краков

- четвъртък 07 ноември 2019 от ji преглед на авторите в Бургас > Пътеводител
Краков е най-туристически популярният град в Полша. Ако си падате по замъци, тесни улички със стари сгради, истории за крале, принцеси и дракони или разкази за втората световна война, Краков е чудесно място за посещаване. Множеството популярни исторически места, пълните с живот улици и множеството най-разнообразни заведения са притегателна сила, водеща в града милиони туристи всяка година. Както и всички останали полски градове, в които сме били, Краков е чист, подреден, приветлив и достъпен.

Летище
Летището на Краков се намира на 12 километра от центъра на града и е второто най-натоварено в Полша. Транспортът от него до центъра е лесен, а вариантите са няколко:

1. Най-лесно, удобно и бързо ни се стори пътуването с влак до централната железопътна гара в Краков (Krakow Glowny). Гарата на летището се намира съвсем близо до пътническия терминал, като пътят до нея е означен ясно в цялото летище. Влаковете вървят на всеки 30-тина минути, като според вида им пътуват между 20 и 35 минути до централната гара. Цената на билета зависи от спирката, до която пътувате, като от летището (Krakow Lotnisko) до Krakow Glowny трябва да платите 9 злоти (около 4,3 лева). Машините за билети, от които можете да си купите билет на перона ни се сториха малко сложни. Въвеждането на начална и крайна спирка се оказа по-трудоемко отколкото сме очаквали. Всичко това може да бъде избегнато, ако си купите билета директно от кондуктора във влака. Купуването на билета от кондуктора е възможно във всички влакове на регионалната железопътна компания в Краков - Koleje Malopolskie.

2. Друг вариант за използване на обществен транспорт са трите дневни и едната нощна автобусни линии, които тръгват от летището. Автобусната спирка се намира съвсем близо до входа на пътническия терминал. Билета, който трябва да си купите е за 50 минути на цена 4,60 злоти. Можете да го вземете от машината за билети на спирката, машината за билети в сградата на терминала или в краен случай от шофьора с точни пари в брой. Автобус 208 ще ви доведе до централната гара за около 45 минути.

3. Автобусите на няколко автобусни компании спират на Летище Краков и могат да ви заведат до други градове в региона. Информация за всички варианти има на официалния сайт на летището.

Летище Краков

Пътеводител Краков

Пътеводител Краков

Пътеводител Краков

Пътеводител Краков

Пътеводител Краков


Градски транспорт
Градският транспорт на Краков е система от трамвайни и автобусни линии. Компанията оператор е MPK. Особеното в краковския обществен транспорт е валидността на билетите за определено време. Това означава, че трябва да знаете приблизително колко време ще пътувате, за да си вземете правилния билет. С този билет можете да сменяте линиите, стига да не излизате извън времето на валидността му. Билетите можете да закупите от автоматите, които са на всяка спирка в центъра на града. Важно е да валидирате билета веднъж при първото си качване в градския транспорт. Цената на билет за 20 минути е 3,40 злоти (~1,6 лв.), за 50 минути 4,60 злоти, а за 90 минути 6,00 злоти. Вариантите за дневни билети са няколко, но при тях трябва да имате предвид зонирането в града. В Краков има две зони на таксуване, като за пътуването от центъра до предградията ви трябва билет за две зони. 24-часовият билет за една зона струва 15 злоти, а за две зони - 20 злоти.

Пътеводител Краков

Пътеводител Краков


Заведения
Центърът на Краков е изпълнен с всякакви по вид и размер заведения за хапване, пийване, танцуване и изобщо за забавление. Освен в пълния с туристи стар град, където местенцата са безброй, в съседния исторически еврейски квартал Казимеж също на всеки ъгъл има място, което ви приканва да спрете и седнете. Цената на бирата в стария град на Краков е около 15 злоти, сладоледът в центъра струва 8 злоти топката, цената на традиционната полска супа журек е между 8 и 11 злоти, а порция пироги по руски е 20 злоти. Популярен десерт е сладкишът с ябълки и многолистно тесто, който се сервира с топка сметанов сладолед и бита сметана и се нарича шарлотка. Цената му в Краков е между 13 и 15 злоти. Нощният Краков също е доста жив, и улиците са пълни с хора, точно както през деня. За да влезем в една от популярните дискотеки в стария град платихме 30 злоти, а бирата в заведението струваше съвсем нормалните за нас 10 злоти (4,8 лв.). Може би е важно да споменем тук, че употребата на алкохол извън заведенията на обществени места е забранена в Полша.

Пазаруване
В центъра на Краков има два големи търговски центъра. Мол Галерия Краковска е съвсем близо до стария град и всъщност се намира в една сграда с железопътна гара. Другият голям мол е Галерия Казимеж в квартала със същото име. Освен тях в стария град има множество малки магазинчета, а красивата сграда на стария пазар за платове Сукенице сега е изпълнена със сергии за сувенири.

Пътеводител Краков

Пътеводител Краков


Посоки
Традиционният туристически поток в Краков се движи в и около стария град (Stare Miasto) на северния бряг на река Висла. Stare Miasto започва от замъка Вавел, който се издига над един от завоите на реката и продължава на север до централната гара. Старият град е заобиколен от тесен пояс от зеленина, който наричат парк "Планти". Източно от стария град е старият еврейски квартал Казимеж. В този популярен и често препълнен с посетители район са голяма част от забележителностите, музеите, заведенията. Въпреки това на южния бряг на Висла също има какво да се види. В квартала Подгуже има няколко интересни паметници и площади, красивата църква Свети Йосиф и Площад на героите в центъра на някогашното еврейско гето, създадено от нацистите. Пешеходните алеи със зеленината покрай реката също са приятно място за разходка. Тук можете да се качите и на корабче за разходка по Висла.

Пътеводител Краков

Пътеводител Краков

Пътеводител Краков


Забележителности

- Старият град, замъкът Вавел, еврейският квартал Казимеж
Невъзможно е да пропуснете всичко това, ако сте в Краков. Центърът на града е толкова популярен и туристически, че едва ли е нужно да бъде описван кой знае колко подробно. Известният замък се издига над реката с голяма катедрала и няколко популярни музея в него. Над замъка, заобиколен от зелен коридор, е старият град. Тесните му улички са изпълнени с живот, а централният площад с църквата Дева Мария и сградата на Сукенице по средата е място, което е снимано милиони пъти. Тук също има няколко музея и паметника, а на всеки час от кулата на църквата тромпетист свири традиционния сигнал Хейнал. Продължавайки на север ще стигнете до краковския Барбакан. Ако се отбиете вдясно от уличките, които водят от замъка към площада, ще попаднете в Казимеж, чийто улици също са много хубави, живи и интересни.

Пътеводител Краков

Пътеводител Краков

Пътеводител Краков


- Краковското еврейско гето
Ако преминете реката по пешеходния мост от Казимеж, ще стигнете района Подгуже. В този квартал се е намирало еврейското гето, създадено от нацистка Германия. Тук е и фабриката на Оскар Шиндлер, сега превърната в музей. Тук може да видите и запазените части на стената на гетото, както и други паметници и музеи на холокоста.

Пътеводител Краков


- Солната мина Величка
Солната мина се намира в малко градче в покрайнините на Краков. До него може да стигнете с влак от централната гара, с автобус на градския транспорт с номер 304 от спирка пред гарата и с билет за 50 минути, или с междуградски автобус от автогарата, която също се намира до Krakow Glowny. Спирката, на която трябва да слезете, се казва Wieliczka Kopalnia Soli. За посещението си в мината трябва да отделите около 40 минути за пътуване в едната посока и 2 часа за преминаването по водения от екскурзовод маршрут вътре в мината. Добре е да купите билетите си предварително. Това може да стане от интернет сайта на мината. Посетителите слизат по дълго вито стълбище на 130 метра под земята и преминават през поредица от разнообразни тунели и внушителни зали, преди да се върнат на повърхността с асансьор.

Пътеводител Краков

Пътеводител Краков

Пътеводител Краков

Пътеводител Краков


- Национален музей в Краков
Националният музей в Краков е само един от множеството популярни музеи в града. Включването му в нашия списък със забележителности не е само заради известна картина на Леонардо да Винчи, която се намира в една от сградите му. Музеят е един от начините да разгледаш центъра на Краков по свой маршрут, тъй като се помещава в няколко различни сгради, разпръснати в стария град и около него. Няколкото постоянни експозиции представят изящно изкуство от полски и европейски творци и са достъпни с един билет, който можеш да ползваш няколко дни след закупуването му. Дамата с хермелина на Леонардо да Винчи се намира в основната сграда на музея.

Пътеводител Краков


- Езерото Багри
Ако искате да се измъкнете от пренаселената туристическа част на Краков, можете да го съчетаете с плаж и разходка сред зеленина. Езерото Багри се намира на около 5 километра от центъра на града и освен пясъчен плаж, предлага и различни водни атракции. Около езерото има приятен парк.

Пътеводител Краков

Пътеводител Краков


Цени
Влак от Летище Краков до ЖП гара Краков - 9,00 зл.
Билет за градския транспорт - 3,40 зл. за 20 минути/4,60 зл. за 50 минути/6,00 зл. за 90 минути/15 зл. за 24 часа
Бургер от улична будка - 8 зл.
Бира в заведение в центъра на Краков - 15 зл.
Порция със свинско месо в заведение в центъра на Краков - 18 зл.
Пица в центъра на Краков - 13 зл.
Бутилка бира в магазина - 2,5-4 зл.
Закуска от улична пекарна - 2-4 зл.
Прясно мляко в магазина - 2,50 зл.
Килограм банани - 4 зл.
Билет за кралските зали в замъка Вавел - 25 зл.
Билет за Националният музей в Краков - 25 зл.
Билет само за залата с картината Дамата с хермелина на Леонардо да Винчи - 25 зл.
Билет за църквата "Дева Мария" - 10 злоти
Билет за автобус до Катовице - 17 зл.

Пътеводител Краков

Пътеводител Краков

Пътеводител Краков

Пътеводител Краков